Bir kova suya biraz sirke ekleyin. Bu karışımı lekenin üzerine dökün, bir süre bekletin ve sonra fırça veya bezle nazikçe ovalayın. Sonrasında temiz suyla durulayın. Limon suyunun doğal asidi, yağ lekelerini çıkarmak için etkili olabilir.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Biraz bulaşık deterjanı ve sıcak suyu karıştırarak, ocak yüzeyini temizleyin. Bu karışımı bir bezle ocak yüzeyine uygulayın ve yağ lekesini yumuşayıncaya kadar ovun. Bu işlemden sonra Asperox Sarı Güç yumuşattığınız alana püskürtün ve biraz bekletin. Daha sonra bir bez yardımıyla nazikçe temizleyin.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
İlgili 34 soru bulundu
- Bir kova sıcak su ile bulaşık deterjanını bir araya getirip karıştırın. - Daha sonra bir bez yardımıyla dikkatli şekilde silin. - Aynı zamanda benzin ya da tiner kullanılabilir. - Bir bez yardımı ile benzin ya da tineri dikkatli şekilde ilgili lekenin üzerine sürerek çıkarabilirsiniz.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
Peki yağ lekesi kıyafetten nasıl çıkar? Yağ lekesini karbonat ve diş fırçası yardımıyla yorduktan sonra ürünü yıkayarak yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. Yünlü kumaşlar için ise nişastadan yardım alabilirsiniz. Nişastanın leke kaldırma özelliği, yağ lekesini de kaldıracaktır.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Karbonat leke ve kirleri temizleme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle kottan yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler karbonatla temizliği deneyebilirler. Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın.
Ancak buna rağmen lekenin tamamen temizlenmediğini fark ettiyseniz, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Yıkanmış pantolondan yağ lekesini çıkarmak için, lekenin üzerine karbonat dökün. Temiz bir diş fırçası yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Ardından tekrardan yıkayabilirsiniz.
Yarım çay bardağı pirinci yağlı şişenizin içine koyun. Göz kararıyla bir miktar bulaşık deterjanı ekleyin ve 1-2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Şişenizin yarısı dolana kadar sıcak su ekleyin ve çalkalamaya başlayın. 5 dakika boyunca çalkalayın.
Kumaşlara damlayan yağın niteliğine ve yoğunluğuna göre evde çıkarma yöntemleri değişiklik gösterir. Elbette evde çıkarılması zor lekeler için ön temizleme hizmeti de içeren bir kuru temizleme işleminden faydalanmak, bu lekelerden kurtulmanın en kolay ve etkin yoludur.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
3-4 litre suya 1 çay bardağı çamaşır deterjanı ile 1 çay bardağı hidrojen peroksidi ekleyin. Çamaşırınızı yarım saat bu suda bekleyip sonrasında iyice durulayın. Bu yöntem diğerlerinden daha kuvvetlidir, o yüzden daha zorlu lekelerde tercih edilebilir.
Koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları açık renkli giysilerde yağ lekesi çıkarmak için idealdir. Koyu renkli ürünler için bulaşık deterjanı kullanmak kumaşın renklerini soldurabileceğinden dolayı risklidir. Koyu renkler için Dry Center Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz.
Kıyafetlerdeki yağ lekesi nasıl çıkar
Yağ lekelerini etkili olarak çıkarmak için Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ kullanmanızı öneririz.
Kurumuş yağ lekesini çıkarmak için karbonat da oldukça etkili bir yöntemdir. Karbonatı lekenin üzerine serpiştirdikten sonra 2 ila 5 dakika arasında beklemek, lekenin çözülmesine yardımcı olur. Sotek Kimya'nın üstün kalite ve etkili ürünleri, giysilerinizdeki kurumuş yağ lekelerini anında çıkarmanızı sağlar.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
· Yağ Lekesi
Kolonyanın içerisindeki alkol, yağ lekelerinin parçalanmasını ve çıkmasını kolaylaştırır.
Yağ lekesini sonradan da fark edebilirsiniz. Bu durumda, lekenin olduğu bölgeye sıvı deterjan uygulayıp ardından çamaşır makinesinde ya da elde yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri