Baş dönmesi, anksiyetede yaygın olarak görülen semptomlardan biridir. Ancak anksiyete sorunu yaşayan kişilerde baş dönmesinin derecesi farklılık gösterebilir. Anksiyete sorunu yaşayan bazı kişilerde baş dönmesi atak sırasında görülürken bazılarında ise baş dönmesi atağı tetikleyen bir durum olabilir.
Anksiyete ile oluşan baş dönmesi genellikle kendini boşlukta yürüyormuş hissi, sanki etraf değil de kendi dönüyormuş hissi verir. Zaman zaman oda dönüyormuş veya hareket ediyormuş hissi de oluşturabilir.
Psikolojik denge bozuklukları, en sıklıkla anksiyete bozuklukluklarında ortaya çıkar, çoğu panik atakta değişmez belirtilerden birisidir. Anksiyete hastalıklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, farketmeden sürekli nefes tutma, ya da hızlı hızlı nefes alma sonucu başdönmesi hissi ortaya çıkar.
“Depresyon, anksiyete, panik atak ve uyku bozuklukları gibi ruhsal hayatımızdaki sorunlar vertigonun ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Psikolojik Rahatsızlıklar: Yoğun stres, panik atak, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi pek çok farklı psikolojik rahatsızlık, baş dönmesine neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Baş dönmesi denge duyumuzdaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Denge algı organımız olan iç kulak ve beyne kadar olan sinir yolunda ortaya çıkan problemler baş dönmesine neden olur. Beyin tümörleri ve iltihapları, iç kulak iltihabı gibi nedenler çok az görülür. Çoğunlukla baş dönmesinde iç kulağın fonksiyonu bozulur.
Kişiler yoğun stres yaşadıklarında beyine uyarılar gönderilir. Bu uyarılar orta kulakta yer alan kristalleri oynatabilir. Bu durumda kişilerde anlık olarak baş dönmeleri görülebilir. Bu durumun uzun sürmesi halinde uzman doktorlara muayene olarak, tanı konulması ve tedavi sürecinin başlatılması gerekir.
Baş dönmesinin sebeplerinin başında stres yer almaktadır. Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Sersemlik hali, kontrolünü yitirme korkusu, ölüm korkusu, içi geçme hissi, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, aşırı gerginlik, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, depresif ruh hali ise anksiyetenin psikolojik belirtileridir.
EN FAZLA YARIM SAAT SÜRER
Çoğu zaman 10 ile 30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Su içmek: Susuzluk da baş dönmesine neden olabileceği gibi, dehidrasyonu engellemek için günde en az 8-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Elma sirkesi ve bal: Beyne giden kan akışını rahatlatma özelliği bulunan elma sirkesi ve bal birlikte kullanıldığında baş dönmesine iyi gelir.
Psikolojik vertigo tedavi edilebilir bir durumdur. Terapi ve ilaçlar kullanılarak söz konusu rahatsızlık tedavi edilebilir. Terapi, kişinin kaygı ve stres düzeyini azaltmaya ve algısal bozukluklarını yönetmeye yardımcı olur. İlaçlar ise semptomların şiddetini azaltabilir.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Anksiyetenin belki de en karakteristik özelliği, uzun süreli veya yoğun gerginlik ve korku hissidir. Anksiyeteden muzdarip kişiler, endişe edecek belli bir şey olmadığında dahi, sıklıkla kendilerini durmadan endişe ederken bulurlar. Endişeye sıklıkla fiziksel gerilim ve titreme eşlik eder.
Baş dönmesi yaşandığında 1 bardak su kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Bazı kişilerde açlık ve susuzluk nedeniyle de baş dönmesi yaşanabilir. Bu gibi durumlarda içilmesi gereken şeyler şunlardır; 1- Bir bardak su içerek kan şekerini ve akışını dengeleyebilirsiniz.
Kısaca vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Dengesizlik beyin veya beyine giden denge ile ilgili sinirlerin hasarlanması veya bu sinirlerin beyine yanlış uyarılar iletmesi sonucunda olur.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Depresyon baş dönmesi yapar mı? Evet kronik duygu durum bozukluğu sıklıkla baş dönmesine yol açar.
Bunun için bir bardak su içine 1 tatlı kaşığı bal ve bir miktar elma sirkesi ekleyip içebilirsiniz. Mide bulantısına da iyi gelen zencefil baş dönmesi için de birebir. Kan akışını düzenleyen, beyne oksijen gitmesine yardımcı olan zencefil böylece baş dönmesinin de hızlıca geçmesini sağlıyor.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Felç geçirmeye yol açıyor
Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
Boyun sorunlarının eşlik ettiği, baş ve boyun hareketleri ile ortaya çıkan denge sorunları olarak tanımlanabilir. Bazen kısa süreli (akut) vertigo, bazen belirli pozisyonlarda belirgin hale gelen (pozisyonel) vertigo, bazı durumlarda ise uzun süreli (kronik) bir süreçte ortaya çıkabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri