Kanamanın kaynağının belirlenmesi için yapılacak ilk tetkik endoskopidir. Endoskopinin kaynağı bulmada yetersiz olduğu durumlarda enteroskopi, kapsül endoskopi, bilgisayarlı tomografi kullanılabilir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
İnce bağırsak içini görmek amaçlı testler
Endoskopik testler ince bağırsak içindeki bir kamera ile doktorun iç duvarları incelemesinden oluşur. Endoskopik testlere şunlar dahil olabilir: Üst endoskopi. Kapsül endoskopi (Hap kamera olarak da adlandırılır.)
Hastaya baryumlu kontrast madde içirilerek maddenin ince barsaklarda ilerleyişi doktor tarafından ekranda izlenir. Kontrast madde kalın barsaklara kadar ilerler ve bu esnada çeşitli pozisyonlarda filmler çekilir (İnce barsak pasaj grafisi).
Bağırsak kanamasının tedavisinde endoskopik yöntemler tercih edilir. Kanamalarda hastalıklı bölgeye kimyasal maddeler enjekte edilir ya da ısı tedavisi uygulanır. Aynı zamanda oterizasyon tedavisi de uygulanabilir. Bunun ardından birtakım ilaçlar kullanılarak hastalığın tekrarlanması önlenir.
İlgili 41 soru bulundu
İnce bağırsak ülseri, ince bağırsak hastalıkları, safra yolu taşları, safra yolu kanserleri ve komşu organ olarak pankreas hastalıkları ve kanserlerinin teşhisleri ve ameliyat şansını kaybetmiş hastaların tedavileri de gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.
İnce bağırsak biyopsisi endoskopi esnasında alınır. Çölyak hastalığı şüphesi olanlarda, endoskopi sırasında mideden ince bağırsağa geçilerek biyopsi alınır. İnce bağırsak biyopsisi hastanın canını yakan bir işlem değildir, çoğu hasta biyopsi alındığını hissetmez.
Mide ve bağırsaklar gaz içerdiğinden ultrason ile incelenemez.
MR Enterografi Nedir? MR enterografi, ince bağırsağın ayrıntılı resimlerini üreten bir görüntüleme yöntemidir. MR enterografi bağırsak iltihabını, kanamayı, tıkanıklığı ve diğer sorunları teşhis etmede yardımcı olur. Girişimsel bir işlem değildir ve iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Kapsül endoskopi yöntemiyle üst endoskopi ve kolonoskopi ile ulaşılamayan ince bağırsakların görüntülenmesini sağlanır. Üst endoskopi ve kolonoskopi ile ulaşılamayan ince bağırsakların görüntülenmesini sağlayan kapsül endoskopi yöntemi, tıp alanındaki gelişmiş teknolojiler arasında yer alır.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Kolonoskopi işleminde anüsten girilerek tüm kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmı incelenir.
Ağrı bazen sırta vurmaktadır. Bunlara bulantı, kusma, kilo kaybı, siyah renkli dışkılama ve ishal eşlik edebilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda kanlı kusma ve ince bağırsağın delinmesine bağlı gelişen ciddi karın ağrısı, tansiyon düşmesi, terleme, titreme, ateş gibi belirtiler görülebilir.
Koyu Kırmızı Kan: Çoğunlukla ince bağırsakta ya da kalın bağırsağın üst kısmında olan kanamaların işaretçisidir. Siyah Kan: Katran şeklinde görülebilen siyah renkteki kanama, mide ya da ince bağırsağın üst kısmındaki kanamaları gösterebilir.
İç kanama tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmeyen iç kanama durumlarında organ yetmezliği, koma ya da felç gibi durumlar görülebilir. Şiddetli iç kanama ölümle sonuçlanabilmektedir.
Kalın barsak likid baryum ile makattan doldurulur. Daha sonrasında X ışınıyla görüntüler alınır. Baryum bir X-ışını soğurucudur ve X-ışını filminde beyaz görünür. Rektum yoluyla verildiğinde , baryum kalın bağırsağın iç duvarını kaplar.
İnce bağırsağın çok detaylı bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olan MR enterografi, buradaki problemin teşhis ve tedavi edilmesini sağlar. Görüntülerin kalitesini artırmak amacıyla bazı durumlarda kontrast madde enjekte edilerek bu işlem gerçekleştirilir.
İnce bağırsak tutulumu bulantı, kusma, geğirme, reflü, erken doyma, karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak alışkanlığında değişiklik ve kilo kaybı şeklinde kendini gösterir. Bu bulgulara bakteriyel aşırı çoğalmaya bağlı emilim bozuklukları da eşlik edebilir. Kalın bağırsak tutulumu ise hastaların %20 ila %50'sinde görülür.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Hasta rahatlıkla, herhangi bir acı hissetmeden “tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisini” yaptırabilir.
Örneğin miktarı, nodülün boyutu ve biyopsi yapılacak nodül sayısına göre birden çok girişim yapılabilir. Tüm işlem, ön hazırlıkla birlikte genellikle 5-10 dakika içerisinde tamamlanır. İşlem sırasında hissedilen ağrı, genel olarak kan verme sırasında hissedilen ağrıya benzer.
İnce iğne biyopsisi acıtır mı? İnce iğne aspirasyon biyopsisi lokal anestezi eşliğinde yapıldığından acısız bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri