Her bir oyuğa, kökleri aşağı doğru bakacak şekilde bir filiz yerleştirin. Bitkinin alt yarısı toprağın içinde, üst yarısı ve tüm yaprakları toprağın üzerinde olacak şekilde yerleştirin. Bitkiyi ektiğiniz oyuğu, yeni bitkinize zarar vermeden dikkatlice toprakla doldurun. Tatlı patatesler kolayca zarar görebilirler.
İthal bir sebze olduğu için fiyatı yüksek olan tatlı patatesin yerli üretimi oldukça azdır. Tatlı patatesin ortalama yetişme süresi dört aydır ve bir dekar alan için ortalama 3 bin adet tatlı patates tohumu ekilir.
Tatlı patatesler filizlendikten sonraysa filiz boylarının yaklaşık 15-20 santimetre olmasını beklemeniz önemli olacaktır. Bu boya ulaşan filizleri yumrudan dikkatli bir şekilde ayırıp yine içi su dolu bardağa aktararak köklenmesini sağlamanız gerekecek, aklınızda bulunsun.
Sırtların ilkbaharda ve dikimden üç hafta önce hazırlanarak dinlendirilmesi daha iyidir. Sıralar arası 90-100 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır. Tatlı patatesin üretiminde, yumrular tohumluk olarak kullanılmaktadır. Yumrular doğruca tarlaya ekilebilir.
Kötü toprak tatlı patatesin yetişmesi için engel değil ancak çok killi veya kumlu toprak ürünün biçimsiz ve lezzetsiz olmasına yol açabilir. Patateslerinize ideal yetişme ortamını sağlamak içinse birer metre arayla yaklaşık 25 santimetre yüksekliğinde yayvan tepecikler oluşturmanız yeterli.
İlgili 26 soru bulundu
Bazı ülkelerde yeşilken de tüketilmektedir. Yumru kökler toprağın altında kolayca şekillenirken, bitkinin üst yaprakları da otsu bitki görünümündedir ve güzel çiçekler açar.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Hasata yaklaşıldığında sulama 4-5 gün öncesinden kesilmeli. Hasat sırasında toprağın tavında olması hasatı kolaylaştıran ve hasat firelerini azaltan bir durum. Hasat edilen yumrular yıkanmamalıdır. Islak kalan yumrular enfeksiyona ve hızlı çürümeye adaydır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Tohumun ekiminden sonra ki ilk 3 güne dikkat edilmelidir. Bu şartlar yerine getirildiğinde tohum ortalama olarak 21 günde çimlenir.
Patateste Toprak İsteği Nasıldır? Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin, kırmızı, mor ve beyaz renkleri bulunuyor. Datça'da Hüseyin Harıpçı adlı üreticinin patates hasadına katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak; " Tatlı Patates, Muğla'da dört çeşit olarak yetiştiriliyor.
Patateslerin ekim tarihinden yaklaşık 3 ay sonrasında hasat zamanı gelir. Çiçeklenen ve yaprakları büyüyen patatesler toplanmak için hazırdır.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
Tatlı ve baharatlı bir tada sahip olan tatlı patatesin, turuncu etli bir içeriği bulunur. Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir.
Açılan çukurların araları 20 - 25 cm aralıklı olmalıdır. Sıralı şekilde dizilen patateslerin üzerini örtecek kadar ince bir toprak olması önemlidir. Patatesler bol su isteyen bir bitki çeşididir. Yapraklarının rengi koyulaştıkça su ister.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates yetiştirmede her şey olması gerektiği gibi yapıldığında patatesler 2,5 – 4 ay içerisinde yetişmektedir. Bu ise 70- 120 gün gibi bir zaman yapmaktadır. Yani patateslerinizi ektiğiniz zamandan 70- 120 gün sonra patateslerinizi toplayabilirsiniz.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Patatesleri ekmeden önce çimlendirme işlemi yapmanız gerekir. Çimlendiğinde çok daha kısa sürede toprakla bütünleşir ve büyüme imkanı bulur. Çimlendirme işlemi için patatesin üç farklı yerine kürdan batırın. Yaklaşık 1 cm derinliğe batırmak yeterli olur.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri