İnce kenarlı veya bir diğer adıyla yakınsak mercekler, ışığı bir noktada toplamak için merceğe paralel gelen ışınlardan faydalanır. Kenar yapısı orta kısmına göre daha ince olan bu mercek türü, ışığı topladığı noktayı odak noktası olarak ifade etmektedir. Yakınsak merceğinde iki ayrı odak noktası bulunmaktadır.
Kalın kenarlı (Iraksak) mercek
Kenarı ortasına göre kalın olan mercektir. Kalın kenarlı merceğe gelen paralel ışığı etrafa dağıtır. Kalın kenarlı merceklerde görüntü daima düz ve küçüktür. Kalın kenarlı mercekte iki odak noktası vardır.
Kenarları ince, ortası şişkince olan merceklere ince kenarlı (yakınsak- convex-toplar ) mercek denir. İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir.
İnce kenarlı (Yakınsak) mercek
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Mercek Türleri
İnce kenarlı mercekler üzerine gelen ışığı toplayan merceklerdir. İnce kenarlı mercekler düz çizginin her iki tarafına ok konularak gösterilir. » Kalın kenarlı yani ıraksak merceklerin ise uç kısımları kalın, orta kısmı ise incedir. Kalın kenarlı mercekler üzerine gelen ışığı dağıtan merceklerdir.
İlgili 16 soru bulundu
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Büyüteç dışında mikroskoplarda da ince kenarlı mercek kullanılır. Genelde teknolojik aletlerde tercih edilen ince kenarlı mercek slayt ve projektör türlerinde de kullanılır. Teleskop, fotoğraf makinesi, slayt, projektör, büyüteç ve mikroskopta kullanılan ince kenarlı mercekler önemli kullanım alanlarına sahiplerdir.
Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır.
İnce kenarlı mercekler cisimlerin görüntülerini büyütürler. Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde ince kenarlı mercekler kullanılır. merceklerdir. Işığı dağıttığından ıraksak merceklerde denir.
Miyop İnce Kenarlı Mercek Midir? Miyop Kalın Kenarlı Mercek Midir? Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
b İnce kenarlı mercek ise yalnız bir dur rumda sanal görüntü oluşturur. Bu ise cisim, odak ile mercek arasında iken gerçekleşir. Bu durumda görüntü, cir simden büyük ve cisme göre düzdür.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
B) Murat-İnce kenarlı mercekte ışık bir kez kırılırken, kalın kenarlı mercekte iki kez kırılır. C) Ali-Mercekler iki yüzü küresel saydam cisimlerden yapılmıştır.
Işın odak noktasından geçerek ince kenarlı merceğe geliyorsa, asal eksene paralel olacak şekilde ince kenarlı mercekten kırılır. Gelen ışın 2F'ten geçerek ince kenarlı merceğe geliyorsa, tekrar 2F'ten geçecek şekilde kırılır. Optik merkeze doğru gelen ışın kırılmaya uğramadan yoluna devam eder.
Miyop Tedavisi
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
Hipermetrop gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı –dışbükey- merceklerdir.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Kalın kenarlı mercekler, genel itibariyle görüntü oluşumunu düz ve daima küçük boyutlarda yapmaktadır.
Akıllı lensler göz içi mercek ve göz içi lens olarak ta adlandırılbilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri