İnce motor becerileri, çocuğunuzun ellerindeki, bileklerindeki ve parmaklarındaki kaslarla göz koordinasyondaki küçük kasları arasındaki koordinasyonu ifade eder. İnce motor beceriler, yazma, küçük nesneleri veya oyuncakları kavrama ve giysileri bağlama gibi işlevleri sağlayan vücudun küçük kaslarını içerir.
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
İnce motor
Küçük kas gruplarının hareket kabiliyetidir. Çoğunlukla el ve parmakların oluşturduğu hareketlerdir. Örneğin; kalem tutmak, yazı yazmak, resim yapmak, makas kullanmak, ayakkabı bağlamak, giyinmek gibi. 2 yaşına kadar ince motor gelişimi, kaba motor gelişimine göre daha yavaştır.
İnce motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır. El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi.
İlgili 20 soru bulundu
Motor beceri, belirli bir işi gerçekleştirmek için uyumlu motor hareketi sağlayan davranışları öğrenme sıklığıdır. Motor becerilerinin gelişimi, serebral korteksin istemli kas gruplarını kontrol eden motor korteks bölgesinde meydana gelir.
Yerde yuvarlanma, zıplama, koşma gibi hareketlerin olduğu oyunları çocuğunuzun hayatında mutlaka olmasına çalışın. Yürümek, yuvarlanmak, yüzmek, koşmak, dans etmek, atlamak hem büyük kasları hem küçük kasları koordineli şekilde çalıştırır. Bu da çocuğun kas gelişimine olumlu etki sağlar.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
İnce motor becerileri parmak, el gibi küçük kas gruplarını kapsayan ve bu kasların kullanımını kapsayan hareketlerdir. Güç, ince motor kontrolü ve el becerisini içerirler. Bu beceriler dikkat ve konsantrasyon gerektirir. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerinin ve görsel gelişimin ciddi önemi vardır.
4 Aylık Bebek
Destek yardımıyla oturabilir. Dik tutulduğunda bacaklarında biraz ağırlık taşır. Baş ve göğüs yüzeyini 90 derecelik bir açıyla kaldırır. Nesneleri iki eliyle kavrar.
İnce motor becerileri doğumdan başlayıp gelişim sürecince edinilerek el işleri ile ilgili faaliyetlerin yerine düzgün olarak getirilebilmesini sağlamaktadır. Çocuğun ellerini kullanarak kendi öz bakımını ve akademik becerilerini karşılayabilmesini, işlerini yerine düzgün olarak getirebilmesini sağlar.
7-9 aylık bebek motor gelişimi
Yerde yuvarlanabilir, bedenini rahatça döndürebilir. Emeklemeye çalışabilir, kendini yukarı çekip bir desteğe tutunarak ayağa kalkabilir ama geri oturamaz. İnce motor becerileri: Parmaklarıyla nesneleri işaret edebilir, baş ve işaret parmağıyla nesneleri kavrayabilir.
Kaba motor beceriler, büyük kas gruplarının çalıştırılmasını içeren, genellikle ince motor becerilerden daha geniş kapsamlı ve daha fazla enerji isteyen hareketlerdir. Kaba motor becerileri arasında yürüme, tekme atma, atlama, zıplama ve merdiven çıkma gibi hareketler bulunur.
Çocuklarda küçük kas gelişimi, diğer bir deyişle ince motor gelişimi, el ve parmak kaslarının koordine şekilde çalışmasını ifade eder. Kalem tutmak, makas kullanmak, ayakkabı bağcığı bağlamak, düğme iliklemek gibi hareketler doğrudan küçük kas gelişimiyle ilgilidir.
Çocuklar 4 yaşına kadar nesnelerle kaba hareket ilişkisinde olsa da okul öncesi eğitimle birlikte küçük kas becerileri gelişmeye başlar. Beş yaşına gelene kadar ince motor becerileri desteklenen çocuklar kendisinden beklenen sorumlulukları başarıyla yerine getirirler.
Emeklemek, adımlamak, yürümek, koşmak, zıplamak denge kurmak ve benzeri beceriler büyük kas grubunun geliştiğini ve kullanılabildiğini gösterir. Küçük kas gruplarının kullanılmaya başlandığı ince motor yeteneklerin gelişimi ise tutma, yakalama, çizme, kesme gibi becerileri kapsar.
Kaba Motor Gelişim Geriliği
İnce motor aktiviteler, bir mum boya tutmak veya küçük nesneleri toplamak gibi küçük hareketlerdir. Çocuklarda kaba motor becerilerde, ince motor becerilerde veya her ikisinde de gecikme olabilir. Çocuklar kendi programlarına göre büyür ve gelişirler.
Motor tipleri, yakıt yandığı alana göre içten ve dıştan yanmalı motorlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca silindir sayısına göre de tek silindirli motorlar ve çok silindirli motorlar şeklinde sınıflandırılırlar. Silindirlerin sıralanışına göre ise V tipi, W tipi, Boksör tipi, Sıra tipi şeklinde sınıflandırılırlar.
Fiziksel (Motor) Gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır.
Nesne kontrol becerisi: Top sürebilme, top atabilme, fırlatma ve vurma gibi hareketler.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Kasların büyümesinde proteinle beslenmek önemli bir detaydır. Ağırlık kaldırmak ve kas hacmini zorlamak, kasların büyümesine yardımcı olacaktır. Kasların büyümesinde protein ürünleriyle beslenmek de önemlidir. Protein ve karbonhidrat içeren gıdaların daha yoğun tüketilmesi gerekiyor.
Erkeklerde maksimal kuvvet gelişimi 10-13 yaşları arasında önceki dönemlere göre düşük düzeyde iken, 13-14 yaşlarında yeniden hızlanmaya başlar. Kız çocuklarında ise maksimal kuvvet gelişimi 14 yaş dolaylarında tamamlanır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri