İlk olarak erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük kesilip geniş bir tencereye alınır. Üzerine şeker eklenir ve fokur fokur kaynayana kadar kaynatılır. Ardından yaklaşık 10 dk pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirilir.
Meyveleri küp küp doğrayarak bir tencereye alın. Üzerine 2-3 su bardağı kadar su ilave edip ocağın altını açın ve meyveler yumuşayana dek pişirin. Meyveler yumuşamaya başlayınca içine şekeri de ilave edin ve güzelce karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve ocaktan alın.
Yıkadığınız erikleri geniş ve derin bir tencere içine alın. Üstüne toz şeker ve su ilave edin. Kabuk tarçını ekleyerek erikler ezilecek kıvama gelinceye kadar orta ateşte pişirin. Pişen erikleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla sıcakken süzün.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
İlgili 20 soru bulundu
Erikleri bol suyla yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerine su ve tozşekeri ilave edip orta ısıda kapağını aralık bırakarak bir taşım kaynatın. Limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın.
Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika bekleyin.
Kuru erik suyunun en büyük yararları arasında kabızlık tedavisi, dolaşımın uyarılması, kalp sağlığının korunması, karaciğer hastalığının önlenmesi, kemiklerin güçlendirilmesi, beyin fonksiyonunun arttırılması, metabolizmanın güçlendirilmesi ve solunum sağlığının desteklenmesi sayılabilir.
Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir. Konservenin ışık görmemesi gerekir, bir yada iki gün ters şekilde bekleyebilir, ardından kışın dilediğiniz gibi içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Pişmiş olan erik suyu ince süzgeçten geçirilir. (Sadece suyu, fakat arzu ederseniz posasını da geçirebilirsiniz. ) Cam şişelere doldurularak kapakları sıkı bir şekilde kapatılır. Büyük bir kazan veya tenekede en az 10 dakika sterilize edilir. Soğuduğu zaman kaldırabilirsiniz.
Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Meyve suyu konsantresi tamamen meyveden elde edilen bir üründür. Mevsiminde hasat edilen meyveler uzun süre saklanamaz. Bu nedenle buharlaştırılır. Bu işlem sonucunda meyve suyu konsantresi elde edilir.
Önemli besin maddeleri bakımından zengindir
Meyve ve sebze suyu konsantreleri, ilave şeker veya tuz gibi katkı maddeleri olmadan % 100 meyve veya sebzelerden yapılırsa en sağlıklıdır.
Malzemeler: 1 adet elma, 1 adet portakal, 10 adet çilek, 100 ml. su. Hazırlanışı: Temizlediğiniz elmayı ve çilekleri blendera atın. Üzerine bir adet portakalın suyunu sıkın. Son olarak suyu ekleyip blenderdan geçirin. 300 ml'lik bir bardakta servis edin.
Erikleri yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye alın. Üstlerine şekeri ve suyu ekledikten sonra tarçın ve karanfili de koyup, şeker eriyene dek karıştırın. Sonrasında da ocağın altını açın ve fazla karıştırmadan 25 dakika kadar kaynatın. Çok karıştırırsanız suyun rengi bulanabilir.
Erikleri iyice yıkayıp, derin bir tencere içine koyun. Daha sonra eriklerin üzerine su, toz şeker ve limon suyunu ekleyin. Karıştırıp, kaynamaya bırakın. Erikler yumuşayıp, çatlayana kadar pişirin.
Yazdan erikleri kurutabilir ve bu şekilde kuru erik hoşafı yapabilirsiniz. Yaz aylarında bolca tükettiğimiz erikleri dondurucuda da saklayabilirsiniz. Daha sonra sakladığınız eriklerle kış aylarında erik kompostosu yapabilirsiniz.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Bir tencereye su ve kuru erikleri koyup ocağa alalım. Kaynadıktan sonra şekeri atarak 10 dakika daha kaynatalım. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ocaktan aldıktan sonra soğutmak için bekletin ardından servis edebilirsiniz.
Hatta şeker yerine bal ya da sıvı diyet tatlandırıcı da kullanılabilir. Hatta şekerin yanında tatlandırma amacıyla tarçın da kullanılabilir.
Erik kompostosunun faydaları
Eriğin içerdiği antioksidanlarla erik kompostosu tüketimi, bağışıklı sistemini güçlendirecek ve böylece hastalıklara karşı kalkan oluşturacaktır. Ayrıca erik kompostosu içerdiği lifler ve posa sayesinde, bağırsakların daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Kaynayan suyun içine doğranmış kırmızı erikleri ekleyin. Erikler yumuşayana kadar pişirin. Hazırladığınız kırmızı erik kompostosunu ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Daha sonra taneleri ile kaselere koyup, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri