İnce telli saçlara sahip olmanın temel sebebi genetik aktarımdır. Genetik aktarımla saç tellerinin yapısının ince olması değiştirilemezken doğru bakım yöntemleriyle dolgun ve hacim kazandırmak mümkündür.
Öte yandan ince telli saçlar genel olarak genetik faktörlü olsa da, çevresel ya da fiziksel faktörlere maruz kalarak daha da incelebilir.
Günümüzde bir takım yöntemler sayesinde incelen saç tellerini eski görünümüne kavuşturmak mümkündür. Saçların kalınlaşması için öncelikle dengeli beslenme temel bir koşuldur. E, A ve B vitaminleri içerikli zengin bir beslenme programı, hücrelerinin yenilenmesini ve saç tellerinin kalınlaşmasını destekler.
Saç tellerinin kalın veya ince olması, saç köklerinin yapısıyla ilgilidir. Genetik bir miras olan kök yapısı değiştirilemez. Saç telleri zaman zaman hastalıklar, yaralanmalar, kullanılan ilaçlar, yanlış saç bakım uygulamaları ya da ağır stres gibi çevresel faktörler sebebiyle zayıflayabilir, hatta dökülebilir.
Saç gürlüğü, çoğunlukla bu foliküllerin sayısına bağlıdır. Bir kafa derisinde ne kadar folikül varsa saç, o derece gür görünür. Çünkü foliküller ile saç tellerinin sayısı, genellikle doğru orantılıdır. Ayrıca folikül sayısı sonradan artırılamadığı için gürlük, genetik bir özellik olarak bilinir.
İlgili 23 soru bulundu
Saç geni anne ve babadan ortak paylar halinde alınsa da baskın gen annenin geni olur. Saç dökülmesi, saçkıran, erkek tipi saç dökülmesi gibi konularda hangi ebeveynin geninin alındığı merak edilebilmektedir. Saç geni çoğunlukla anneden çocuğa aktarılır.
Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Özellikle E, B ve A vitamini, protein ve demir içeren yiyecekler tüketmek saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve saçların kalınlaştırılması için olmazsa olmazdır. Bunun yanında sigara, çay ve alkol tüketiminin azaltılması da ince telli saçların kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
İnce telli saçlar uzama konusunda da sorun yaşayabilirler. Özellikle saçın uzadığı süre boyunca uygulanan ısı ve kimyasal işlemler saç uçlarında daha hızlı kırık oluşumuna sebep olur bu sebeple saçın uzaması zorlaşabilir. Saçı uçlarından düzenli kestirmek çok önemlidir. Böylece saçın sağlıklı uzaması sağlanabilir.
Şampuan kullanımının yanı sıra sağlıklı bir beslenme, egzersiz, uyku düzeni ve stresten uzak durmak da saçların daha gür ve sağlıklı olmasını destekler. Seyrek saçları gürleştirmek için şampuan seçerken şampuanın içeriğine dikkat edilmeli ve doğal içerikli şampuanlar tercih edilmelidir.
Saç tellerinin incelmesine etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, yaş, saçın fazla ısıya maruz kalması, genetik etkenler, beslenme düzeninizde yeterli demir, folik asit ve mineralleri almama, uykusuzluk, yorgunluk ve stres saçların incelmesine etki eden faktörler arasındadır.
Biotin (B7 Vitamini) Eksikliği
Biotin eksikliği, saçın incelmesi ve dökülmesiyle ilişkilidir. Biotin takviyesi, eksikliğin düzeltilmesine yardımcı olabilir ve tam tahıllar, yumurta, yemişler ve tohumlar biotin açısından zengin gıda kaynaklardır.
Genetik saç dökülmesi, genellikle aile üyelerinde benzer bir durumu olan kişilerde görülür. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi ve başın tepe kısmında kellik oluşumuyla kendini gösterir. Kadınlarda ise genellikle saçın genelinde incelme şeklinde ortaya çıkar; ancak tam bir kellikle de sonuçlanabilir.
Saç şekli genetik/dna/biyolojik bir şey olduğu için baskın olan gene er yada geç dönüşecektir en doğal haline.. Tabii kısa süreli olarak çeşitli bakın ürünleri ile (keratin vs) şekli değişebilir..
Erkek Tipi Kellik Anne Tarafından mı Baba Tarafından mı Geçer? Kişinin annesinin babasında (anne tarafından dede) erkek tipi kellik varsa o kişide de erkek tipi kellik olma ihtimali yüksektir. Bununla birlikte, erkek tipi kellik ile baba arasında da bir bağlantı olabilir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
İnce telli saçlar daha kolay dökülür, zarar görür: Yanlış. Dökülme problemi saç üreten hücrelere bağlı gelişir. Bu hücreler kalın ve ince telli saçlarda aynı karakterdedir.
Bu faktörler arasında sık sık uygulanan ısıyla şekillendirme, kimyasal işlemler, yetersiz beslenme, stres, hormonal düzensizlikler, yanlış ürün kullanımı ve çevresel etkenler gibi etkenler bulunabilir. Küsen saçlar; genellikle cansız, mat, kırılgan veya yavaş uzayan saçlar olarak kendini gösterebilir.
Çünkü, vücudumuzdaki vitaminlerin çoğu saç sağlığı üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin başlıcaları olarak A, C ve E vitaminleri, B grubu vitaminler sayılabilir.
Haftada iki kez saç uzamasını kolaylaştıran lavanta yağı, jojoba yağı, biberiye yağı, hindistancevizi yağı, saf zeytinyağı, ketentohumu yağı, badem yağı ya da susam yağlarından birini kullanarak saç diplerinize masaj yaparak saç köklerinizin beslenmesine ve nemlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Hindistancevizi yağı, zarar görmüş saçlardan protein kaybını azaltma özelliğine sahiptir. Hindistancevizi yağı, saç teline nüfuz eder, saç dökülmesini azaltır ve saçı kalınlaştırır. Hindistancevizi yağının bu özelliği, sert kimyasal ürünlerin etkisini tersine çevirmeye yardımcı olabilir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Saç yapısı, büyük ölçüde genetik faktörlere bağlıdır. Anne ve babadan gelen genler, saçın kıvrılma veya düzlüğünü belirler. Eğer aile geçmişinizde kıvırcık saçlı bireyler bulunuyorsa, sizin de kıvırcık saçlara sahip olma olasılığınız artar.
Babam bu tür alopesi nedeniyle kelse ve hepsinden önemlisi ben bir erkeğim, onu geliştirmemiz mümkün olduğu için dikkatli olmalıyız. Genetik yasaları birden fazla faktöre bağlı olduğu için bu sabit bir kural değildir, dolayısıyla kellikten muzdarip olmamamız da söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri