Sıcaklığın, Temmuz-Eylül ayları arasında 25-300 C'nin altına, kış aylarında ise, -9 0C'nin altına düşmemesini ister. İncir ağacı -7, -8 0C'ye kadar dayanır. Soğuk yerlerde incir ocak şeklinde yetiştirilir.
İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
İklim olarak ılıman Akdeniz ikliminde yetişir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kuru geçen bölgeler iklim olarak incir ağacının yetiştirilmesine uygundur. Soğuğa ve dona karşı dayanıksızdır.
Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık or- talama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister. İncir ağacı toprak istekleri bakımından çok seçici de- ğildir.
İncir yetiştiriciliği için yıllık ortalama sıcaklıkların 18 ile 20 derece arasında olması öneriliyor. İncirler, meyve doğuşu ile hasat sonu arasında yüksek sıcaklık istiyor. Kurutmalık incirler için yıllık bağıl nem miktarının, incir yetiştiriciliği yapılacak alanlarda %50'nin altında olması gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir.
Kış mevsiminin ılık, yazın ise kuru ve sıcak yerleri sever. İncir yetiştiriciliği için yıllık ortalama sıcaklık 18-20 derecedir. En yüksek sıcaklık 40 dereceyi, en düşük sıcaklık ise 7 dereceyi geçmemelidir. Bazı çeşitleri kış aylarında -8 derece soğuğa dayanabilir.
İncir ağacını 700 rakım ve altında yetiştirebilirsiniz. Daha yüksek rakımlarda yetiştiriciliği önerilmez.
İncir En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? İncir en çok ve en iyi, güneş alan ve rakımın 1500 metrenin üstünde olduğu yerlerde Bu nedenle Ege bölgesi dışında Çanakkale'de incir yetiştiriciliği yapmak için en uygun şehirlerden biridir.
Bu deyim mecaz anlamda kullanılsa da gerçeklik payı oldukça yüksektir. İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
Neredeyse her toprakta yetişebilmektedir. Meyvesi hem yaş olarak hem de kuru olarak tüketilebilir. İncir ağacının anavatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya'dır. Türkiye'de en fazla Ege Bölgesi'nde yetişmektedir.
İncir fidanının gelişimini hızlandırmak için gübre uygulamaları yapmak gerekir. İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Aşılı Açık Kök İncir Fidanları Ne Zaman Dikilmelidir? Aşılı açık kök incir fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının sonhaftasına kadar dikilebilmektedir.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Bu nedenle incir ağacını arazi yapısı da göz önünde bulundurularak minimum 6x6 olmak üzere 8x6 ya da 8x8 olacak şekilde dikmek gerekir. Daha sık dikmek yetişen ağalarda ve hasat zamanı sıkıntı yaratabilir. Bu şekilde bir dönüme 15 ile 30 adet arasında incir fidanı dikebilirsiniz.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
Ilıman iklim meyvesi olan incir İç Anadoluda bazı yumuşak iklime sahip olan yerlerde de yetişebilmektedir. Dikilen bir incir ağacında dikildiği yıl hariç en geçe 2 sene içerisinde ürün alabilirsiniz.Tabi burada dikilen fidanın yaşınan 1 -2 arasında olduğunu kabul ediyoruz.
İncir Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Verime geçmiş yetişmiş bir incir ağacından ortalama olarak alacak olduğunuz toplam hasat ağacın yaşına, bakımına, budamasına, sulamasına göre değişir. Ortalama bir incir ağacından 40-70 kg meyve hasat edilebilir. Bu toplam tutar sezon boyunca toplam hasatlardan alınacak miktardır.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
Gelelim bu dayanıklı bitkinin aradığı iklim koşullarına… İncir ağacı, mevsimsel kuraklıkları tolere edebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi ve Orta Doğu onun için idealdir. İncir meyvesi yetiştiriciliğinde, ülkeniz dünya birincisidir.
Özellikle ağaç üzerinde yer almakta olan incir meyvelerinin olgunlaşma zamanı olarak bilinen Mart- Nisan ayları arasında sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Hasada yakın zamanlarda sulama işlemi yapılmamalıdır. Beklenmedik bir anda oluşabilecek kuraklık adına da önlemlerin zamanında alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri