Tarafların anlaşması ile gerçekleştirilecek taahhüt takibin her aşamasında verilebilir, örneğin haciz esnasında icra takip memurunun huzurunda haciz tutanağına geçirilen taahhüt geçerli kabul edilmektedir.
Borçlunun taahhüt altında imzasının bulunması zorunludur. Eğer imzası yok ise taahhüt geçersizdir. Alacaklının alacağı para, borcu olmalıdır.
İcra takibi kesinleşmeden alınan ve ihtiyatî hacizde alınan taahhütler geçersizdir. Taahhüdün alacaklı tarafından ilk ödeme tarihine kadar kabul edilmesi gerekir.
Ödeme taahhüdü, icra takibi olmadan yapılamaz. Alacaklı ve borçlu taraflar, borca konu icra takibi sırasında, icra dairesinde bir araya gelerek, ödeme taahhüdü konusunda mutabakata varmalıdır. Ödeme taahhüdünün, hacizden önce ya da sonra yapılmasında herhangi bir problem yoktur.
geçerli bir taahhüt alacaklı vekili tarafından kabul edildiğinde taahhüt ihlal edilinceye dek haciz işlemlerine devam edemeyecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Alacaklının bu taahhüdü kabul etmesi ise borcun ödeme şeklinde anlaştıkları anlamına gelir. Bu nedenle alacaklı, taahhüdü kabul ettikten sonra aynı borç için yeniden hacze gelemez.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Haciz tutanağı, haczin yapıldığını ispata yarayan tek ispat aracıdır; haciz tutanağında haczedilmiş olarak gösterilmeyen şeyler gerçekte haczedilmiş olsalar dahi haczedilmiş oldukları başka delillerle ispat edilemez. İcra tutanaklarının kurucu nitelikte olmalarına örnek olarak icra kefaletlerini verebiliriz.
– Alacaklı ve borçlu icra dairesinde hazır iseler, borcun taksitle ödenmesi anlaşması icra tutanağına yazılarak tutanağın altı borçlu, alacaklı ve icra müdürü tarafından imzalanır.
Borçlunun alacaklı ile yapmış olduğu taahhüt sözleşmesi ile kararlaştırılmış olan ödeme tarihlerinde, ödemelerini yapmaması halinde taahhüdü ihlal suçu meydana gelir. İcra ve İflas Kanunu madde 340 ile düzenlenen Taahhüdü İhlal Suçunda borçlu, alacaklının talebi doğrultusunda tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilir.
2) HACİZDEN SONRA TAKSİTLE ÖDEME
Şu kadar ki, borçlunun kâfi miktar malı, haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şarttır.
Çünkü haczedilen malları satışa çıkarıldığı zaman piyasa rayiç bedelinden daha düşük bedelle satılması mümkündür. Oysa borçlu borcunu taahhüt edilen tarihte nakit olarak veya karşılıklı anlaşma durumunda taksitle ödeyebilir. Taksitle ödeme iki şekilde olabilir.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
Nitekim, İcra ve İflas Kanunu (İİK)'nda gerek alacaklı gerek borçluyu korumaya yönelik birçok hükme yer verilmiş olup borçlu yararına olan hükümlerden birisi ise borçluya borcunu taksitle ödeme imkanının tanınmış olmasıdır.
Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
Şikayet hakkı taahhüt ihlalinin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halükarda ihlal suçu üzerinden 1 yıl geçmekle düşmektedir. Taahhüdü ihlal zamanaşımı süresi ise 2 yıldır. Yani cezanın kesinleşmesini takiben 2 yılın geçmesi ile artık ceza uygulanamaz hale gelir.
Tutanağın altı, haczi yapan memur; hazır bulunan alacaklı, varsa temsilcisi veya vekili; borçlu, varsa temsilcisi, vekili veya haciz sırasında hazır bulunan diğer kişiler; yediemin ve bilirkişi tarafından imzalanır.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında elinde kiracıdan alınan yazılı tahliye taahhütnamesi bulunan kiraya veren, kiracıya karşı (icra dairesinde) ilamsız tahliye takibi yapabilir.
Borcun tamamını karşılayacak değerdeki malı haczedilmiş olan borçlunun taksitle ödeme taahhüdünün geçerli olabilmesi için taksitlerden birinin derhal ödenmesi, kalan taksitlerin ise en fazla üç taksitte ödenmesi gerekir.
Borçlunun veya borçlu namına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimsenin yokluğunda yapılan hacizlerde ise kıymet takdirini içeren haciz tutanağı borçluya tebliğ edilir.
Haciz tutanağının bir örneği haciz sırasında bulunmayan alacaklı veya borçluya tebliği zorunlu olmamakla beraber, alacaklı ve borçlu icra dairesinden tutanağın bir örneğini İİK m. 8 gereğince isteyebilirler42.
Bu makbuzda, sıra ve dosya numarası, alacaklının ve borçlunun ad ve soyadı, tahsilât makbuzundaki numara, tarih ve miktar ile reddedilen paraların miktarı, bundan kesilecek tahsil ve cezaevi harcı, verilmesi gereken paranın rakam ve yazı ile belirtilecek miktarı, tarih, müdürün imza ve mühürü bulunur.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Vadesinde ödenmeyen borcun ödeme tarihine kadar faiz işleyecektir. Faiz oranı alacağın ticari olup olmamasına göre değişmektedir. İcra dairesi tarafından gönderilen ödeme emrinde icra takibine kadar işlemiş ve takip sonrasında işleyecek faizin oranı yazılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri