İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir.
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
İncir ağaçları da diğer ağaçlar gibi sebepsizce kurumaktadır. Kimse neden kuruduğunu çoğu zaman anlayamasa da sizlere kuruma konusundaki tecrübelerimizi aktarabiliriz. Nasıl İncir ağaçlarınız daha az kurur yada hiç kurumaz, ne yapmak gerekir. İncir Ağacı Bakım videolarını İzleyiniz.
Can suyu verildikten sonra düzenli olarak 3 – 4 günde bir sulanır. Güneş alan bir yerde bulunması önemlidir. Derin kazılmış olan toprağa dikmek önemlidir. Özellikle incir ağaçları mart ve nisan ayları içerisinde olgunlaştıkları için bu dönemde daha fazla su verilmelidir.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
İlgili 38 soru bulundu
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
İncir ağacı suyu seven, yapılan sulamaya göre ürün veren bir ağaçtır. Ne kadar sularsak ağacın verim ve gelişimi o kadar iyi olur. Bahar ve yaz aylarında hasat öncesi sulamaya dikkat etmek gerekir. İncir ağacını 10 -14 gün ara ile sulamak ağaç için yeterlidir.
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
Fidanın güneş gören sıcak bir yerde olması da önemlidir. İncir fidanlarının dikilmesi için yılın en uygun zamanı ekim ve mayıs aylarıdır. İncir ağacının çelik aşı yöntemi ile dikilmesi de mümkündür.
Gelelim bu dayanıklı bitkinin aradığı iklim koşullarına… İncir ağacı, mevsimsel kuraklıkları tolere edebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi ve Orta Doğu onun için idealdir. İncir meyvesi yetiştiriciliğinde, ülkeniz dünya birincisidir.
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
İncir fidanının gelişimini hızlandırmak için gübre uygulamaları yapmak gerekir. İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir.
Beton da olsa, plastik te olsa.. Bu yüzden bir evin yakınına incir ağacı dikmek o evi batırmak demektir. Evin; su borularını, kanalizasyon kanallarını, temellerini incir ağacı kökleri ; uzun zaman için de büyüyerek deler geçer..
İncirlerde Çelik Marazı Hastalığı
Hastalık sürgünlerde büyümenin durması ve zayıf düşmesi ile belli olur. Hasta kısımlarda kabuğun altı normal rengini kaybederek esmerleşir ve çürür. Hastalığa yakalanan dallardan koyu bir zamk sızar ve dallar kurur. İncir ağaçlarının önemli bir hastalığıdır.
Eğer taze incir dalından koparılmazsa kendisi olgunlaşmaya başlar. Dalında kuruma safhasına girer. İncirin gövdesi sararır ve buruşmaya başlar. En sonunda sap kısmı güçsüzleşir ve dalından yere düşer.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık or- talama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister. İncir ağacı toprak istekleri bakımından çok seçici de- ğildir.
Ayrıca hava şartlarından incir çok etkilenmektedir. İncir Temmuz ayında olgunlaşmaya başlar. Bu döneme kadar yağmur yağması incirin veriminin artmasını sağlar. Ancak Temmuz ayından sonra yağmur çok tehlikeli olur.
İncir ağacının optimal yağış isteği yıllık 625 mm'dir. Özellikle kuru incir yetiştiriciliği yönünden yağışların kasım-haziran aylarında olması, kurutma mevsimi olan temmuz-eylül aylarının yağışsız ve bulutsuz geçmesi istenir.
Bu nedenle incir ağacını arazi yapısı da göz önünde bulundurularak minimum 6x6 olmak üzere 8x6 ya da 8x8 olacak şekilde dikmek gerekir. Daha sık dikmek yetişen ağalarda ve hasat zamanı sıkıntı yaratabilir. Bu şekilde bir dönüme 15 ile 30 adet arasında incir fidanı dikebilirsiniz.
Aşılı Açık Kök İncir Fidanları Ne Zaman Dikilmelidir? Aşılı açık kök incir fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının sonhaftasına kadar dikilebilmektedir.
Uzmanlar bu soruya şu yanıtı veriyor: "İncir ağacı yapısı itibariyle diğer ağaçlara nazaran lifsiz bir yapıya sahiptir ve dalları daha çabuk kırılır. Kırılan lifli bir dal hemen kopmayacağı için bir süspanse imkanı vardır ama incir dalı kırılır kırılmaz koptuğu için düşüş daha sert olur.
Zeytin ve İncir ağacı aynı yıl içinde meyve verir. Zeytin ile İnciri yan yana dikin. Zeytin'e zararlı olup verimi düşüren zeytin sineklerini incir ağaçları kendine çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri