Zeminden en çok 1 metre yükseklikten budanırlar. Bu yükseklik 60 cm. ye kadar indirilebilir. İlk ana dalları oluşturmak amacıyla seçilen yükseklikten ve uygun 3-4 göz üzerinden budanan genç ağaçta yaz mevsiminde budamalar yapılır.
Ağacın kurumuş ve hastalıklı dalları temizlenir. Bütün dallarda kısaltma budaması uygulanır. Geri kalan dallar 8-10 cm çapındaki kısımlara kadar kesilerek ağacın eski tacı atılır, kesim sonrası süren yeni dallardan yeni tacın oluşturulmasında kullanılacak olanlar şekil budaması uygulanarak geliştirilir.
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir. b) Yaz Budaması: Yaz boyunca ( Mayıs- Haziran- Temmuz ayları) yapılan budamadır.
Gençleştirmede İncir ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
İlgili 36 soru bulundu
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
Bu yüzden, incir ağacı, Hz. İsa'nın doğumunu simgeleyen bir ağaç olarak kabul edilir. Bazı hikayelere göre ise, incir ağacı ölümsüzlük ağacıdır. Eğer bir kişi, incir ağacının meyvelerinden yemişse, ölümsüzlüğe kavuşacağına inanılırmış. Bu yüzden, incir ağacı birçok mitolojide ve efsanede önemli bir yere sahip olmuştur.
Diğer kökler gibi bir engel karşısında kök, o engelin etrafını dolanmak yerine, onu delip geçer. Beton da olsa, plastik te olsa.. Bu yüzden bir evin yakınına incir ağacı dikmek o evi batırmak demektir.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
BUDAMA. Yüksek kaliteli incir elde etmek ve ağacın ekonomik ömrünü uzatmak, verimi arttırmak amacıyla yapılması gereken önemli bir işlemdir. İncir ağaçları budanmadan tabii haline bırakılırsa ana dallar devamlı uzunlamasına büyürler ve ağaçların alt kısımları çıplak kalır.
Rüyada incir ağacı budamak, rüya sahibinin başarılı olacağına ve hiçbir zaman maddi sorunlar yaşamayacağına delalet eder. Rüya sahibinin sıkıntılarının biteceği, kötü alışkanlıklardan uzak duracağı anlamına gelir.
Bulaşma görülen ağaçların hasta dalları, sağlam kısmından da bir miktar olacak şekilde (5-10 cm) kesilip yakılmalıdır. koruyucu fungisit (%2'lik bordo bulamacı) gözler uyanmadan atılmalıdır.
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılabilir. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır.
Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu'nun Ege kıyılarında yaşayan Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur.
Ağaç Dostu. Dip kısmına tuz dökün üzerinden az miktar su dökün tuz kurutur. Baharın tazelenince üzerinden tulumba ile ot kurutma ilaçı atın. kezzap ve diğer kimyasalları bulmanız zor olabilir ancak lavabo açacağından bir kaç poşeti kök boğazının etrafına dökün.
Kış mevsiminde ılık, yaz mevsiminde ise kuru ve sıcak yerleri severler. Her türlü toprakta yetişebilirler. Ortalama 15 ile 20 derecedeki sıcaklıklarda çok rahat yetişmektedirler. İncir ağacı taşlar arasında, kayalıklar arasında ve hatta bazı bitkilerin üzerinde bile yetişebilmektedirler.
İncir ağaçları doğada kendiliğinden de yetişebilir.
Dalında olgunlaşarak kuruyan bu lezzetli meyve, 4 gün güneşte bekletildikten sonra yaklaşık 80 ülkeye gönderiliyor.
Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur. İncir, suyu çok fazla seven kökleri uzun ve dayanaklı bir ağaç olduğundan özellikle betondan yapılmış kanalizasyon borularının bir numaralı düşmanıdır. Kökleri boruları delerek içeri girer ve ciddi hasarlar verir.
' sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor. 'Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.
Ocağına incir dikmek; evini barkını yıkmak, ocağını söndürmek anlamında çok yaygın bir deyimdir. İncir ağacının, yıkık duvarlar arasında, eski binaların damlarında kendiliğinden yetişmesinden olacak, yıkıntı ile inciri özdeşleştiren, birbirine yakıştıran bu deyim yerleşip kalmıştır.
Nedeni şudur, incir ağacının yetişmesi için toprağa ihtiyacı yoktur, suyu havadaki nemden sağlayabilen nadir ağaçlardandır.
Yaprakları olması meyvesi olduğunu da ilan ediyordu. Fakat ilan ettiği şey yalandı. Meyvesi yoktu. Bunun için meyvesi olduğunu ilan eden fakat meyvesiz olan bu ağacı İsa lanetledi.
İncir ağacından düşen neden iflah olmaz. Uzmanlar bu soruya şu yanıtı veriyor: "İncir ağacı yapısı itibariyle diğer ağaçlara nazaran lifsiz bir yapıya sahiptir ve dalları daha çabuk kırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri