İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. Ficus carica 800'den fazla tropikal ve subtropikal bitki içeren Ficus cinsinin tip türüdür.
Yine aynı yılda 1,14 milyon ton incir üretilmiş olup yıllar itibarı ile ilk beş ülkenin üretim miktarı aşağıdaki grafikte verilmiştir. Türkiye üretimde 306 bin ton ve %27 oran ile 1. sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır (%17), Fas (%11), Cezayir (%10) ve İran (%5) takip etmektedir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
İncir üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye incirlerinin çoğunluğunu Ege Bölgesi'nde gerçekleştirmektedir. Bu bölge üzerinde özellikle İzmir ve Aydın illeri incirin anavatanı olarak bilinir. Dolayısıyla dünyadaki en iyi incir Ege'nin dağlık arazilerinde doğal olarak yetişmektedir.
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
İlgili 28 soru bulundu
İncir, dutgiller familyasından olan, Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. İncirin kendi içinde yaklaşık 800 çeşit türü bulunmaktadır.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir.
Dünya incir üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer alan Türkiye, 2020 yılında 21 bin tonluk yaş incir ihracatının %53,6'sını Almanya, Rusya Federasyonu ve Hollanda'nın yer aldığı üç ülkeye yapmıştır.
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir.
İncir, en çok Akdeniz ülkelerinde ve Orta Doğu olarak adlandırılan bölgede yetişir. Türkiye dışında yıllık incir üretimi en fazla olan ülkelerin Cezayir ve Tunus geliyor. Fas, Libya ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde de incir ağaçlarının sayısı her geçen yıl artmaktadır.
İncirin anavatanı Anadolu ama tarihöncesi zamanlarda Doğu Akdenize ve Arap Yarımadası'na da yayılmış. Bu topraklarda yetişen ve adını Karya bölgesinden alan Ficus carica, yani siyah incir, antik uygarlıklarda bolca tüketilen bir meyveydi. İnsanın evriminde de çok önemli bir rolü var incirin.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
İncirin adının verildiği Tin Suresi'nde geçen “İncire ve zeytine andolsun” ayetinde Allah'ın incire “andolsun” şeklinde yemin etmesi, bizlere bu meyvenin ehemmiyetini göstermektedir.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Dünya incir üretiminde 310 bin ton üretimle Türkiye birinci sırada yer alırken, 225 bin ton ile Mısır ikinci sırada, 153 bin ton üretim ile Fas üçüncü sırada yer almaktadır.
İncirin meyvesi aslında bir tür kapalı çiçektir ve bir incir ağacında ya yalnızca dişi çiçekler ya da yalnız- ca erkek çiçekler gelişir. İncir ağacı çiçeklerinin armut şekilli bir koza içerisinde tersyüz edilmiş bir şekilde açarak olgunlaşmasıyla incir meyvesi oluşur.
İncir, ailesinden adlı bir ağaca ve onun meyvelerine verilen ad. Dilimizdeki adı, Farsça'da incir ve kıç anlamına gelen sözcüklerinden geliyor. Ege ve Akdeniz bölgelerimizde incir sözcüğünün telaffuz edilmesi kabalık sayıldığından, bu leziz meyve çoğunlukla yemiş adıyla anılır.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Türkiye'de Türkiye İncir Üretim Haritası İncir Nerelerde Yetişir? Dünya üzerinde en çok incir üretilen ülkelerin başında Türkiye gelir. Dünyadaki en büyük üreticisi olarak 280000 ton ile Türkiye 1. sırada yer alırken Türkiye'yi 170000 ton ile Mısır takip eder. Diğer Akdeniz ülkeleri de daha sonra ki sıralarda yer alır.
Narin dallarına, tatlı meyvelerine aldanmayın. İncir son derece kuvvetli bir ağaç. Yılan gibi kıvrılan güçlü kökleri boruları bile delip geçebilir. Kazara evin yanına diktiyseniz, sessizce duvarları çatlatabilir.
Anadolu ve Ege'nin bütün medeniyetlerinde yer alan incir, kuşaklar boyu hep bolluğun, bereketin simgesi olmuş. Dinsel kitaplarda yer alışıyla da kutsal bir nitelik kazanmış.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
Türkiye inciri hangi ülkelere ihraç ediyor? Yaş ve kuru incir ihracatında Türkiye en büyük paya sahip. İncir üretiminin hemen hemen %60'ını üstlenen ülkemizin en fazla incir ihraç ettiği ülkeler ise şu şekilde sıralanabilir. %13.7 ile Almanya, %13.5 Fransa ve %9.1 ile ABD.
İncir, yaz meyvesidir. En erkenci çeşitleri Haziran ayında yetişir. Ancak normal dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri