APP plakalı araçlar gerçek plaka taşımadığı için trafikten men de edilebilir.
APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir.
APP plakalar yetkilendirilmiş kurumlar tarafından hazırlanmadığı için genellikle mühür ve hologram gibi yasal olduğunu belirten baskılar kullanılmıyor.
APP plaka kullanmaya devam edenlere 2024 yılında 2 bin 647 TL para cezası uygulanıyor. APP plaka cezası 2023 yılı için 750 TL idi. Ceza kesildikten sonra plaka düzeltilinceye kadar araç trafikten de men edilerek kullanıcıya 7 süre veriliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Mühürlü APP plakalar ise genellikle şoförler ve otomobilciler federasyonlarına bağlı olmayan kuruluşlar tarafından basılıyor. Bu sebeple de bu plakalar resmi bir nitelik taşımamakla beraber trafik kurallarıyla uyumlu olarak kullanılmaları gerekiyor. Sonuç olarak mühürlü APP plakaların kullanımı yasal bir risk taşıyor.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Mevcut yasalara göre, bilinenin aksine hiç bir app plaka türü muayeneden geçememektedir.
Ancak işin aslına baktığımız zaman app plakalı araçlar çoğunlukla muayeneden kusursuz veya hafif kusurlu olarak geçmektedir. Dolayısıyla muayene konusu sürücülerin dert etmesi gereken bir problem olmadığını söylememiz yanlış olmaz.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
APP plakalar, özel olarak tasarlanmış ve belirli özelliklere sahip araç plakalarıdır. Araç sahiplerinin kişisel zevklerine veya kurumsal kimliklerine uygun şekilde özelleştirilebilen bu plakalar, standart plaka numaralarından farklı olarak, araç sahiplerine benzersiz bir ifade alanı sunar.
şu anda 2024 model 1. motosikletin karekotlu plakasını görüyosunuz. 2024 yılıyla birlikte. artık yeni motosikletler veya yeni araçlarınızda. karekotlu plaka kullanma zorunluluğu yasası geldi. yani artık yeni motor aldığınızda. mutlaka karekotlu plaka takmak zorundasınız.
Evet mevzuata göre yasak. Yasal olarak polisin sana ceza yazma veya stickerı söktürme hakkı mevcut.
Cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmamak için mevzuatlar incelenmeden ve izin alınmadan mıknatısla sabitlenmiş plakalar kullanılmamalı, bu şekilde kesinlikle trafiğe çıkılmamalıdır.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Alacağınız plaka mühürlü bile olsa, eğer standart yazı tipinde değilse, hologram vs yoksa, siyah çerçeve yoksa (boyasız çerçeve veya kesilmiş çerçeve yasal değil) yine kanun dışıdır ve ceza yiyebilir hatta işi inada götürürseniz aracınızı bağlatabilirsiniz.
1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yeniden tescil plakası basılan araçlarda karekod (QR kod) ve tanım numarası bulunması zorunludur. Eğer sahte veya APP plaka kullanıyorsanız, derhal bu plakaları çıkartarak, devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmaya geçmelisiniz.
Farklı fontlar ve renkler kullanılarak yapılan bu plakalar, araçlara görsel olarak değişiklik katar. Bu plakaların fiyatları tasarım ve uygulama yöntemine göre değişiklik gösterebilir. APP plakalarda en fazla dikkat çeken detay harf ve rakamları gösteren fontlarda görülür.
APP Plaka ve standart plaka arasındaki en belirgin fark APP Plakalarda kullanılan font, renk ve boyutların TÜVTÜRK standartlarına uygun olmamasıdır. TÜVTÜRK'ün belirlediği standart plaka özellikleri; Plakada 4x10 cm boyutlarında mavi zemin üzerine beyaz renkte olacak şekilde TR ibaresi bulunmalıdır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri