İmza incelemesi yapılması için öncelikle resmi bir karar verilmesi gerekmektedir. Bu karar mahkeme ya da savcılık kararı olabilir. İmza incelemesi istenen kararla birlikte, özel kriminal laboratuvarlarında çalışılır.
Bu hüküm uyarınca HMK'nın yürürlük tarihinden sonra icra mahkemesinde 6100 sayılı HMK'nın 208, 211 ve 217. maddelerine göre imza incelemesi yapılması gerekmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kriminal Polis Laboratuvarı, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Jandarma Kriminal Laboratuvarıdır. İmza incelemesi her iki kurumda belge/doküman inceleme şube müdürlüklerinde kendi bünyesinde yetiştirmiş oldukları uzmanla tarafından yapılmaktadır.
Adli bilimler uzmanı – imza inceleme uzmanı karakteristik detayları analiz eder. Sahte imzalarda aynı unsurların olup olmadığı bir bir eşleştirir. Tanı unsurlarının yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti tespit eder.
İmza incelemesi amacıyla temin edilen bu belgeler geniş bir alanı kapsayabilir. İmza incelemesi amacıyla temin edilen bu belgeler ancak soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı veya davaya bakan mahkeme tarafından resmi kurumlardan talimat yazısı ile istenmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı imzanın nerede incelendiği ile bağlantılı bir süreci kapsamaktadır. Bu süre 6-8 ay olabileceği gibi 2-3 gün arasında da olabilir. Bu süre tamamen imzanın nerede incelendiğine bağlı olarak değişmektedir.
İmza inceleme uzmanı tarafında gerçekleştirilen incelemede imzanın yüksekliği, resim alanı, tam genişlik, tam yükseklik, yatay ve genel ve yerel meyil açıları, taban çizgisi kayması, köşe noktası sayısı, kesişme noktası sayısından faydalanılmaktadır.
Grafoloji; el yazısı ve imzaya bakarak kişinin karakter analizi- ni yapar.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Yani eğer bilirkişi incelemesi her iki tarafça da istenilmişse bu noktada Mahkemece ve tarifece belirlenen bilirkişi ücretinin taraflara yarı yarıya paylaştırılması zorunludur. Bilirkişi incelemesi talep eden taraf gerekli giderleri yatırmaz ise diğer taraf bu avansı yatırabilir.
Mahkeme aracılığı ile imza incelemesinde kullanılmak üzere kurumlara müzekkere yazılarak ölmüş kişinin imza incelemesinde kullanılmak üzere imza örnekleri toplanır. Elde edilen tüm imzalar adli belge inceleme uzmanları aracılığı ile imza incelemesi yaptırılır.
Adli Belge İnceleme
Adli amaçlı el yazısı, imza, daktilo, bilgisayar, matbaa vb. yazı-basım incelemeleri ile fotokopi, kâğıt, mürekkep, mühür, kaşe, fotoğraf ve belge- lerdeki sahteciliklerin incelenmesi ve belirlenmesi ilgili adli bilimlerin bölümüdür1.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Taahhütnamesi” başlıklı fotokopi belge üzerinde imza incelemesi yapılabilir. Ancak önemle belirtilmelidir ki; lüzum görüldüğü takdirde ihtilaf konusu fotokopi belge üzerinde yapılacak inceleme, taraflar arasındaki yerleşik uygulamanın varlığına yönelik iddianın değerlendirilmesinde tek başına hükme esas oluşturmaz.
Yazının Ne Zaman Yazıldığı ile İmzanın Ne Zaman Atıldığının ve Mürekkep Yaşının Tespiti Mümkün Değildir. Bazı uyuşmazlıklarda sözleşmenin, protokolün veya senedin düzenlendiği gerçek tarih ile dosyadaki tarih arasında farklılıklar söz konusudur.
İmzada sahtecilik, sahtekarlık yapmak amacıyla sahte bir belge üretmek, kullanmak, değiştirmek veya elinde bulundurmak suçu olarak tanımlanabilir.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılması mümkün değildir. Bu nedenle imza incelemesine esas alınan ilgili tarafın tatbike medar (uygulamaya elverişli) imzalarının bulunduğu belge asıllarının getirtilerek, incelemenin bunlar üzerinden yapılması gerekir.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
İmza şahsa özel bir mühür niteliğinde kullanıldığı için tüm kullanılan evraklarda veya belgelerde aynı imza şeklini korumaya özen göstermek gerekmektedir. İmza oluşturulurken kişinin baş harfi yazılarak soyadı belirgin şekilde ifade edilmesi en doğru imza şekillerinden kabul edilmektedir.
Grafoloji olarak bilinen el yazısı ve imza incelemesi, mevcut imzaların ve el yazısının bir kişiye ait olup olmadığını araştıran bilim dalıdır. İmzada kullanılan alfabetik karakterler, kişilerin imzadaki kaligrafisini yansıttığı kabul edilir.
Adli bilimler açısından bir yazının kime ait olduğu nasıl anlaşılırsorusuna verilebilecek tek cevap el yazısı incelemesi ile anlaşılır şeklindedir. Adli bilimlerde yazı incelemesi ile şüpheli ve yazanı belli olmayan yazıların aidiyetlik tespiti yapılmaktadır.
Sahtecilik İncelemesi Nasıl Yapılır? Sahtecilik incelemesi laboratuvar ortamında belge aslı üzerinden incelenmesi gerekmektedir. Öncelikle incelenecek belgenin sahte olup olmadığı külli sahtecilik açısından incelenmelidir. Bu inceleme incelenecek belgenin orijinal örneği ile kıyaslama yaparak mümkün olabilmektedir.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri