3. İncir. 'Yağlı ballı' diye diye ne kadar yediğimize bakmadan götürdüğümüz incirin sayısız faydası olsa da maalesef yüksek bir şeker oranı var. 100 gram incirde 16 gram şeker bulunuyor. 100 gram kuru incir de ise bu miktar 48 gramı buluyor.
İncir - 16 gram şeker.
Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir. Şalgam, turp, brokoli, lahana gibi sebzelerde oldukça sağlıklı olacaktır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Amerikan Kalp Derneği'nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Yani bir gün boyunca 1 kutu kolanın içerdiği şekerden daha az şekere ihtiyacımız var.
Leeds Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalarda, organik diye satılan yoğurtların da en şekerli türler arasında olduğu ve sadece doğal yoğurtların içinde düşük oranda şekere rastlandığı bildirildi.
Domatesin kalorisi de düşük
Salataların da vazgeçilmez malzemesi olan domates, bir meyve olsa da pek çok kişi tarafından sebze kabul edilir. Ortalama bir domates, yaklaşık 22 kalori olup 5 gram karbonhidrat, 3 gram şeker, 1,5 gram lif içerir.
Bir adet yeşil elmada (ortalama 90 gram) 46,8 kcal değerinde kalori bulunur. Şeker ve içerik bakımından doğal olduğundan bu kalori vücudu olumsuz etkilemez. Yeşil elma şeker oranı yaklaşık olarak %10'dur.
Salatalık su oranı %90'dan fazladır, salatalık şeker oranı ise oldukça düşüktür ve 1.67 civarındadır.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Taze incirler yaklaşık %12 oranında şeker ihtiva ederken 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunur, Kurutulduktan sonra şeker oranı %50'ye yükselmekte olup 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır.
İncirin diğer bütün meyveler gibi karbonhidrat oranı yüksektir. Şeker hastaları, incir tüketiminde porsiyonlara dikkat etmelidir. Çünkü diyabet hastalarının kuru inciri fazla tüketmeleri kan şekerlerinin yükselmesine neden olabilir.
Bir yıl boyunca rafine şeker tüketmemek, cildinizde akne, tahriş ve çizgilenmelerde ciddi bir azalma olduğunu gösterecek. Diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskinde ciddi bir azalma yaşayacaksınız. Ayrıca enerjiniz daha yüksek olacak ve psikolojik olarak daha mutlu hissedeceksiniz.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Kan şekerini dengeleyen besinler ve şeker düşüren besinler arasında probiyotik bakterilerin önemli bir kaynağı olan yoğurt da mutlaka yer almalıdır. Sütten yoğurt elde edilirken laktozun büyük oranda laktik aside dönüşmesi nedeniyle yoğurt, süte oranla çok daha düşük bir glisemik indekse sahiptir.
Ancak kesin olarak “Limon şekeri yükseltir mi?” sorusuna kesin olarak evet cevabını vermek yanlıştır. Özet olarak limon kan şekerini yükseltir veya düşürür diye kesin bir varsayımda bulunmak yanlıştır. Limon, ölçülü tüketildiğinde kan şekerini dengede tutmaya fayda dağlar. Limon direkt olarak kan şekerini düşürmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri