TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor. Yazı yazarken yapılan bu yanlışlar kişilerin yazdığı yazının kalitesini düşürebiliyor.
Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK'ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır. Bu kelimenin yanlış olan yazılışı "yanlız" olarak yazılmış olanıdır. Doğru olarak yazılmış olan şekli ise "yalnız" şeklinde yazılmış olanıdır.
=> Yalnız sözcüğü isim, sıfat, zarf ve bağlaç olarak kullanılabilen bir kelimedir. ''Sadece, yalnızca'' anlamında kullanılırsa edat görevinde bulunur. Yalnız sözcüğünün isim olarak cümle içinde kullanımı: ❀ Biz bu dünyada hep yalnız kalacağız. ❀ Ailesi şehir dışına gidince yalnız kalmıştı.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Naylon' biçimindedir. Ana maddesi poliamit reçinesi olan, giyim ve eşya konusunda kullanılan dayanıklı ve esnek madde naylon olarak bilinir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
CİĞER NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ciğer mi, ciyer mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ciğer şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu kelimenin Türkçe üzerinden ele alındığı vakit doğru yazılışı, 'Plan' olarak değerlendirilmektedir.
ELEKTRİK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin elektrik mi, elektirik mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı elektrik şeklinde olmalıdır.
Yalnız Nedir? Yalnız demek; tek başına yanında veya etrafında hiç kimse olmayan demektir. Yalın olma durumudur.
(sıfat) Tek başına. (zarf) Yanında başkaları olmayarak. (zarf) Sadece.
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Toplum ilişkilerinden yoksun olan, yoksun bırakılan ya da kendi tercihi ile toplumdan ayrı olan kişiler için bu kelime kullanılır. Yalnız kelimesi atasözlerinde, deyimlerde ve birleşik kelimelerde de yer alır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre eşek kelimesinin doğru yazılışı "eşek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir.
TDK'ya göre gardırop kelimesinin doğru yazılışı "gardırop"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri