"Kahve ağacı kahvenin ana kaynağı olan ve kahve tüketmemizi sağlayan kahve çekirdeği oluşturan bir ağaçtır. Kahve ağacı ülkemizde de yetişmektedir.
Kahve ağacı tropikal ve ekvatoral iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir. Ekvator çizgisinin 25 derece kuzeyi ile 25 derece güneyi arasında yer alan ülkelerde yetişir. Günümüzde Asya kıtasından Amerika kıtasına kadar, 80'e yakın ülkede kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
"Kahve ağacı, kahve meyvesinin yetiştiği bir ağaçtır. İnsan hayatında önemli bir yer tutan kahvenin ağacı ve yetiştirilmesi hakkında pek az şey bilinmektedir. Kahve, kahve ağacının meyvesinin çekirdeklerinden üretilmektedir. Kahve meyvesi ise kahvenin renginden farklı olarak kırmızı renkte olmaktadır.
Arabica, dünyada en yaygın kahve ağacıdır. Arabica ağaçlarından kahve meyvası toplanması işlemi ağaçların 5 yıllık bir periyotta olgunlaşması için beklendikten sonra yapılmaktadır. Arabica, yetişmesi daha zor, parazitlere ve ısıya daha dayanıksızdır.
Bugün, dünya ticaretinde önemli rol oynayan kahve, genellikle tropikal iklime sahip bölgelerde, nemli ve bol ışık alan ortamlarda yetişen bir ağaç türüne ait olan kahve meyvesinin çekirdeğidir.
İlgili 31 soru bulundu
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Ağaçlar meyve vermeden önce çiçeklenir ve öbekler halinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler kokuludur ve çiçeklenme döneminde çevreye oldukça tatlı bir koku yayarlar. Ancak çiçekler yalnızca birkaç gün dalda kalır, sonrasında ise dökülürler.
Türk kahvesi, Osmanlı döneminde Yemen, Mısır ve Arabistan'da yetişen kahve ağaçlarından toplanan çekirdeklerle, özel bir yöntemle hazırlanmaktadır. Türk kahvesi nerede yetişir sorusuna yanıt olarak Mersin ve Anamur verilebilir.
Kahve çiçeğinin uygun koşullarda yetiştirilmesi halinde, ilk meyvelerini vermesi 5 seneyi bulabilir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi, Türkiye'nin iklim ve nem koşulları kahve yetiştiriciliği için uygun değildir. Bu yüzden doğru bakım yapsanız bile, çiçekten verim alamayabileceğinizi unutmayın.
Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Günümüzde her ne kadar kahvenin anavatanı Brezilya gibi görünse de, köken olarak ilk kahve ağaçları, Etiyobya ülkesinde keşfedildi. Ülkenin Kaffa adı verilen bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen Arabica adıyla bildiğimiz kahve ağaçları, dünya üzerindeki ilk kahve ağaçları olarak bilinir.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesidir. Kaffa'daki ormanlarda yetişen Arabika kahve ağaçları, çekirdekleri işlenen ilk kahveler olarak bilinir. Fırınlanma yöntemiyle elde edilen ve kahvenin Türkiye'ye gelmesine aracı olan bölge ise Yemen'dir.
Kahvenin bulunuşu 3. yüzyılda bir keçi çobanı tarafından olmuştur. Etiyopyalı Khaldi, keçi çobanlığı yapmaktadır. Keçilerin kahve çekirdeklerini yemelerinin ardından enerjik davranışlarda bulunmalarının ardından kahve keşfedilmiştir.
Çiçek açtıktan sonra 8 ay boyunca kahve meyvesinin olgunlaşma süreci başlar. Kahvelerin ağaçlardan toplanması iki farklı şekilde gerçekleşir: elle toplama ya da makineyle toplama. Elle toplama sırasında kahve ağaçlarının altına bir örtü serilir ve dallardan toplananlar bu örtülere dökülür.
Demlediğimiz, öğüttüğümüz, içtiğimiz kahvelerin hepsi aslında coffea adlı kırmızı meyvenin çekirdeğinden elde ediliyor. Bu meyve, rubiacceae familyasına bağlı olan ve 7-8 m. boyunda bir bitkidir Çiçeklenmesi ve sonra tanelenmesi ise kahve meyvesini meydana getirir.
Tohumları ılık suda bir gece bekletip, çimlendirme torfunun yüzeyine ekin. Üzerlerine çok az torf serpip tohumları örtün. Çimlenene kadar toprağın nemli kalması gerektiğinden mini sera uygulaması yapabilirsiniz. 24°C de bol ışık altında yaklaşık 1-2 ayda çimlenirler.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul'da Mehmet Efendi tarafından kurulmuş Türkiye'nin en eski işletmelerinden Türk Kahvesinin en tanınan markası.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90'ını oluşturur. Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı.
Evde Kahve Ağacı Yetiştirirken Uygun Ortam Sağlama
Bu nedenle; evinizde cama yakın bir yere veya teras varsa terasınıza saksıyı yerleştirmeniz gerekir. Toprağının ise; sürekli nemli olması ancak ıslak çamur derecesinde tutulmaması gereklidir. Aksi halde bitkinin çürümesine neden olabilir.
Aydınlık ve dolaylı güneş ışınlarını seven kahve bitkisi, doğru bakım yapıldığı takdirde 3-5 sene içerisinde çiçek açabilmektedir. Çiçekleri açtıktan bir iki gün sonra solmaya başlar ve meyve olur.
Kahve ağacında meyvenin toplanabilmesi için meyvenin olgunlaşma süresi yaklaşık dokuz aydır. Kahve ağacı yılda beş kiloya yakın meyve verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri