Hard Disk Kullanım Süresi Söz konusu kullanım süresi markya ve modele göre değişmekle birlikte, genel olarak 3-4 yıl ile yani yaklaşık 1100-1400 gün ile sınırlıdır. Bin günden daha uzun süreyle kullanılan hard disklere dikkat etmek gerekir çünkü bunların her an arızalanma olasılığı artmaktadır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Özel bilgilerin depolandığı, yerine göre yedeklendiği sabit diskler, harici hard diskler herhangi bir gün içerisinde bu sayılan ihtimallerden biri başınıza gelerek bozulabilir. Böyle durumlarda özel dosya, fotoğraf, video ya da iş hayatınıza dair dosyalarda kayıplar yaşayabilirsiniz.
Teknoloji olarak bozulmayan sabit disk bulunmamaktadır. Bu konunun bilincinde olarak, bilgisayar alırken veya sabit diskler değiştirilirken, parasından çok kalitesine ve garanti sine bakılmalıdır. Düzgün kullanımlar ve koruyucu tedbirler ile de sabit disklerin ömürleri uzayabilmektedir.
Edindiğiniz ipuçlarıyla birlikte, HDD'nizin başarısız olduğu saat sayısını artırabilirsiniz. Hard disk ömrü ne kadardır? Harici sabit diskin maksimum ömrü ise 10 yıl olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Genel bir örnek vermek gerekirse, 1080p çözünürlüğünde ve 15 fps kare hızında kayıt yapan bir kamera, bir 1TB sabit diske yaklaşık olarak 15-20 gün kadar kayıt yapabilir.
Farklı bir donanımda bir arıza meydana gelmesi durumunda bilgisayarınızı %100 verimli olarak kullanamasanız da bilgisayarın açılması konusunda bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Ancak hard disklerde meydana gelen herhangi bir arıza direkt olarak bilgisayarın açılmasını engelleyecektir.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Zarar gören hdd bozulduğundan dolayı bilgisayar tarafından görmemektedir. Ayrıca elektrik gidip gelmesi yüksek voltaj sorunundan dolayı taşınabilir harici harddisk veya sabit harddisk zarar görebilmektedir. Bozuk disk profesyonel müdahale ile içerisindeki dosya kurtarma işlemi yapılmaktadır.
Kafa vurma sorunu neden olur ? Harddisk yere düşerek fiziksel olarak okuyucu kafanın plağa çarparak yamulan uç ile kafa vurmaya başlamasıdır. hdd güç veya ara kablo kısmında yetersiz iletkenden dolayı düşük veya yüksek güç gelmesi diske zarar vererek kafa vurma sorunu yapmaktadır.
Sistemde herhangi bir sabit disk yoksa bilgisayar çalışmaz çünkü işletim sistemi HDD üzerine kuruludur ayrıca sistem boot edilemez, kullanıcı depolama yapamaz ancak yeni nesil birçok dizüstü ve masaüstü bilgisayarda HDD artık yoktur. HDD'nin yerini SSD (Solid State Drive) almıştır.
Yine de, SSD'nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor. Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Genel olarak yangına maruz kalmış diskler, su ve sıvı temasına maruz kalmış disklere oranla daha fazla hasar görebilmektedirler. Devre kartı yanmış, kömürleşmiş disklerde veri kurtarma oranı %100'e ulaşabilmektedir fakat erimiş bir hard diske kimsenin yapabileceği bir şey yoktur.
Hard diskler genel olarak oldukça dayanıklı donanımlardır. Bu donanımları bozmak oldukça zordur. Buna karşın bazı sorunlar, sabit diskinizin bozulmasına, doğru çalışmamasına ve yanmasına neden olabilir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Zarar vermez fakat içindeki veriler güvensiz olacak.
O zaman farklı bir donanımsal sıkıntı var, disk olmasada ekrana görüntü gelmesi gerekir. O zaman farklı bir donanımsal sıkıntı var, disk olmasada ekrana görüntü gelmesi gerekir. Aldığınız parçalardan biri sorunlu olabilir tek tek denemelisiniz, ramleri söküp tek tek takarak deneyin mesela.
Kafa Vuran Hard Disk Tamir Edilir Mi? Kafa vuran hard disk tamir edilebilir lakin bu durum hard diskin yeniden eskisi gibi çalışacağı anlamına gelmemektedir. Tamir işleminin esasında, hard diskiniz ile uyumlu yeni okuyucu uç takılır ve sadece içerisinden verileriniz alınabilir.
ssd normal harddisklerden farklıdır. SSD disklerin sadece kart devresi tamir yapılabilmektedir. SSD tamiri yapılarak veri kurtarılması mümkün olmaktadır. Öncesinde bozuk ssd disk tamiri için analiz yapılır ve dosya kurtarım durumu tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri