Bu dökülmelere çözüm olarak genellikle bitkiye azot ve fosfor uygulaması yapılır ve ilek çeşitlerin dikilmesi gerekir. Bu gübrelerle toprak desteklendiğinde ya da bu gübreler yapraktan verildiği takdirde dökülmeler azalacaktır.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Eğer ilekleme yapılmazsa, incir olgunlaşmadan dalından düşer ve yenmez. Normal şartlarda Haziran aynın ilk haftası ilekleme işlemi başlar. Ancak bu yıl havanın yağışlı geçmesi nedeniyle sezon yaklaşık iki hafta geç başladı. Kurutmalık incirin üretiminde ilekleme mutlaka yapılması gerekir.
Uzmanlar bu soruya şu yanıtı veriyor: "İncir ağacı yapısı itibariyle diğer ağaçlara nazaran lifsiz bir yapıya sahiptir ve dalları daha çabuk kırılır. Kırılan lifli bir dal hemen kopmayacağı için bir süspanse imkanı vardır ama incir dalı kırılır kırılmaz koptuğu için düşüş daha sert olur.
İlgili 36 soru bulundu
İncir ağaçlarında çiçek olmadığı için çiçek dökülmesi olmaz. Fakat ağaçlarda oluşan küçük armut tipli kozalar ya da diğer bir deyişle ham incirler dökülür. Bunların dökülmesinde ki en büyük neden toprağın besin değerlerinin yetersiz olması ve ilekleme sorunudur.
Bu yüzden bir evin yakınına incir ağacı dikmek o evi batırmak demektir. Evin; su borularını, kanalizasyon kanallarını, temellerini incir ağacı kökleri ; uzun zaman için de büyüyerek deler geçer.. İncir suya koşar.. Su neredeyse onu bulur"İncir ağacının toprak altındaki kökleri suyu bulmak için metrelerce uzar..
İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Bu tür meyve ve sebzeler, dalında olgunlaşmaya başlar fakat yenilecek hâle gelmesi dalından koparıldıktan sonra olur. Örnek olarak; Muz, Kivi, Avokado, İncir, Kayısı, Şeftali, Elma, Armut, Erik, Mango, Karpuz, Domates verilebilir.
·Kuru incirlerin bozulmaması için en önemli nokta incirlerin plastik poşette durmamasıdır. Poşette nemlenme riski olduğundan dolayı incirlerin bozulması hızlanabilir. İncirleri her zaman için temiz ve kuru olduğundan emin olduğunuz ağzı tam kapanabilen cam kavanozlarda saklamanız önerilir.
İncirleri buzluktan çıkarın. Bu 2-4 saat sonra yapılmalıdır. Fırın tepsisinden çıkarın, plastik bir dondurucu poşetine koyun ve saklamak için tekrar dondurucuya koyun. İncir bir kez dondurulduktan sonra 6-8 ay arası tüketilmeye hazırdır.
Taze incirler çabuk bozulur bu yüzden aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek gerekir. İncirleri tüketeceğiniz zaman yıkayıp, yulaf lapanıza ya da yoğurdunuzla karıştırabilir hatta salatanıza da ekleyebilirsiniz. Taze incir, keçi peyniri ve kuruyemiş kombinasyonu da oldukça lezzetli bir kombinasyon olabilir.
Can suyu verildikten sonra düzenli olarak 3 – 4 günde bir sulanır. Güneş alan bir yerde bulunması önemlidir. Derin kazılmış olan toprağa dikmek önemlidir. Özellikle incir ağaçları mart ve nisan ayları içerisinde olgunlaştıkları için bu dönemde daha fazla su verilmelidir.
Nimflerin abdomenini sarmalayan 14 adet kısa uzantı bulunur ve beslenme esnasında abdomenden kabarcıklar şeklinde beyaz renkli ve jel kıvamında salgı çıkarırlar. Bu sıvı zamanla kristalleşerek yere dökülür. İncir psillidi 5 nimf dönemi geçirir ve ergin olur.
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
İlekleme Nedir? İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir (Şekil 1).
Haziran ayında, incir meyveleri iri fındık ya da 10 kr büyüklüğünde parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır.Yani; Erkek ağaçlardan alınan incirli dalın,(dişi) meyvesini aldığımız ağaca asılması olayı veya file içerisinde erkek incirlerin konup asılması işlemlerine ilekleme denir.
Ensonhaber'de yer alan habere göre; İnsanların doğal besinlere yönelme süreci devam ederken incirin ortaya çıkan sırrı dikkat çekti. İncir oluşumundaki arı ortaya çıktı. Sofraların vazgeçilmezi, sevilerek yenilen incir, özellikle yaz mevsiminin sonuna doğru en çok tercih edilen meyvelerden bir tanesi olduğu biliniyor.
Bu deyim mecaz anlamda kullanılsa da gerçeklik payı oldukça yüksektir. İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Diğer ağaçlarda kazık kök vardır. Suya erişebilmek için kökleri derine gider, toprağı az olan yerlerde, taş üzerinde, duvarlarda büyüyemez" dedi. "Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri