İndüksiyonla sertleştirme, demir bazlı parçaların mekanik özelliklerini bölgesel olarak geliştiren bir ısıl işlem türüdür. İşlemin sonucunda sertleştirilen bölgenin aşınma ve yorulma direnciyle beraber dayancı da arttırılmış olur.
Endüksiyon ile ısıtma temassız ısıtma işlemidir. (Isıl işlem). Bu yöntem ile, elektriksel iletkenliğe sahip olan metaller, karbon bazlı malzemeler, yüksek frekanslı elektrik kullanarak kesin ve hassas olarak ısıtılırlar.
İndüksiyon sertleştirme işlemi, malzemenin yüzeyinin yüksek sıcaklıklara çıkarılıp hemen ardından soğutulması ile sertlik kazandırılan hızlı bir yöntemdir. Bu işlemde parçanın tüm yüzeyi veya sadece istenen bölgesi, talep edilen derinliğe kadar sertleştirilebilir.
Parçanın indüksiyon akımı yardımıyla yüzeyinin ani olarak ısıtılıp, ani olarak soğutulmasıyla yapılan bir yüzey sertleştirme işlemidir. Çekirdeğin mikro yapısını etkilemeden, dış yüzeye sertleştirilmiş bir katman kazandırmak suretiyle, aşınma direnci, yüzey sertliği ve yorulma ömrünü uzatır.
Isıl işlem, katı haldeki metal veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri ardına planlanarak uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır.
İlgili 24 soru bulundu
Isıl işlemin en yaygın olarak kullanıldığı malzemeler demir ve çeliktir. Malzemeye yüzey sertleştirmek, mukavemet kazandırmak ve şekil vermek gibi amaçlarla uygulanan ısıl işlem belirli bir sıcaklıkta özel fırınlarda malzemenin atomlarının hareketlerinin kontrol altına alınması işlemidir.
İndüksiyon sanayi ortamında iş parçasının belirli bir kesitine sertlik vermek için kullanılmaktadır. İndüksiyon, bir akım türüdür ve magnetik ve/veya mıknatıs alan kullanılarak elde edilmektedir.
Ocak yüzeyinin hemen alt kısmında bulunan elektromıknatıs malzeme, pişirme için manyetik bir alan oluşturur. Ocak üzerine konan indüksiyon uyumlu kap, bu manyetik alandan enerji alır ve ısınır. Böylelikle ısı, ocak yüzeyinde değil de üzerine konan kapta meydana gelir.
Genel olarak, geleneksel pişirme ünitelerinden büyük farkları olan indüksiyon ocaklar, pişirme kabının tabanlara tam oturduğu ve açık alevle de yanmayan yapıları sayesinde, ısıyı tam olarak tutar. Bu durum ise yiyeceklerin kısa sürede homojen bir şekilde ısıyı almasına olanak sağlar.
İndüksiyonla ısıtılan ürünlerde, ürün yüzeyine ısı aktarılması konveksiyon ve radyasyon mekanizmaları yoluyla olmaz. Bunun yerine ısı, geçen akım sebebiyle ürün yüzeyinde oluşur. Ardından ürün yüzeyinde oluşan ısı, ısıl iletim yoluyla ürün içine aktarılır.
Isı madde içerisinde üretildiğinden dolayı enerji verimi oldukça yüksektir. Plastik maddelere ısıtma işlemi uygulanmaz. Havacılık sektörü ve otomotiv sanayinde malzeme işleme uygulaması alanlarında ve mühendisliğin çeşitli alanlarında kullanımı oldukça yaygındır.
İndüksiyon ile sertleştirme işlemi, sementasyon ile elde edilemeyen, uygun çekirdek özellikleri, yüksek sertlik derinliği gibi özelliklerin elde edilebilmesi amacıyla kullanılır.
İşitme cihazında bulunan Telecoil bazlı indüksiyon döngü üniteleri aracılığı ile yönlendirilen manyetik ses dalgasını işitilebilir sese dönüştürmeye yarar. Bu sayede sadece siz sadece konuşma yapan kişinin sesini duyarsanız . T -Modu cihazlar ile duyulabilir sesi üreten cihazların genel adı : İndüksiyon döngüdür.
İndüksiyon makinası temel olarak malzemelerin herhangi bir bozulmaya uğramadan ısıtılmasını sağlamaktadır. İndüksiyon makinesinde kullanılan metaller ve karbon bazlı malzemeler yüksek frekanslı elektrik sayesinde hassas ve kesin bir şekilde ısınmaya tabi tutulurlar.
İndüksiyonlu kaynak cihazı, radyo frekansında elektrik akımı ile enerjilendirilen bir indüksiyon bobini içerir. Bu bobin ile yüksek frekansta elektromanyetik alan üretilir ve kaynak yapılacak metalin indüksiyon bobini içerisinden geçirilmesi ile iletken malzeme üzerinde gerilim indüklenir.
İndüksiyonlu ocaklar, tencere veya tavanın tabanında elektro-manyetik türbülans ile pişirmek için gereken ısıyı ortaya çıkarır. Bu yüzden ferro-manyetik tencere ve tavalar tercih edilmelidir. Aslında çelik emaye ve dökme demir tencereler bu ocaklar için en uygun tencerelerdir.
1 Adet Granit Tava (26 cm). Gastronomie granit ürünleri, özel tabanı sayesinde indüksiyonlu ocaklar ve tüm ocak tiplerinde kullanılabilir. Nanoteknoloji özel üretimi sayesinde oldukça dayanıklı ve yapışmaz bir yüzeye sahiptir.
İndüksiyon tabanlı tencereler, indüksiyon ocaklar için özel olarak tasarlanmıştır, ancak normal ocaklarda da kullanılabilirler. İndüksiyon teknolojisi, mıknatıslar ve elektrik akımı kullanarak doğrudan tencerenin tabanında ısı üretir. Bu, enerji verimliliği ve ısı kontrolü açısından avantajlar sunar.
Her bobin ayrı bir inverter devresi (güç dönüştürücü) tarafından yönetilmektedir. Endüstri: Endüstri de kullanılan indüksiyon ısıtıcı sistemi ise, malzeme biliminde ısıl işlem, plastik sektöründe ısıtma kontrolü, enjeksiyon makinesi indüksiyon ısıtma, kablo makinesi ısıtma gibi faaliyetlerde yaygın olarak kullanılır.
İndüksiyon Isıtmanın Avantajları
Örneğin, indüksiyonla ısıtma diğer ısınma yöntemlerine göre daha çok enerji tasarrufludur ve doğal olarak çevre dostudur aynı zamanda karbondioksit emisyonu oluşturmaz. Üretim hattındaki malzemenin toplamda ısıya maruz kalmasını önemli ölçüde azaltarak çevre dostluğuna katkıda bulunur.
İndüksiyon, fizyolojik olmayan bir duruma işaret eder ve ekzojen rahim uyarımı, hiperkontraktilite ve fetal distres olasılığını artırır. Fetal durumun bozulması kardiotokografide, geç deselerasyon, fetal kalp atım hızında azalma ve reaktivite olarak görülür.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
İç yapıda kalın ve sert tane sınırlarının bulunması, çeliklerin talaşlı yöntemle işlenmelerini zorlaştırır. Bu nedenle yumuşatma tavı, ötektoid üstü çeliklere son işlem olarak uygulanmaz.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri