Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Musluk suyu kaynayınca klor gider mi? Evet, musluk suyu kaynatıldığında, su içindeki klor gibi bazı kimyasalların seviyeleri azalabilir veya tamamen yok olabilir. Bu nedenle, musluk suyunun klor seviyesini azaltmak için kaynatılması yaygın bir yöntemdir. Klor, suyun dezenfekte edilmesinde kullanılan bir kimyasaldır.
Kaynama noktasında, klor içeren bileşiklerin yapısı bozulmakta, çökelmekte, diğer elementlerle reaksiyona girmekte ve dioksinler (kanserojenler) ve trihalometanlar oluşturmaktadır.
Musluk Suyunu Kaynatmak
Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Maksimum 48 saat içinde sudaki klor uçar gider ama bakteri kültürünün oluşması için, akvaryumun en az 4 hafta boş çalışması lazım.
Tüm bunların dışında ek olarak şebeke suyu, suda bulunan herhangi bir toplumsal hastalıklara sebep olmamak için belirli oranlarda klor içermektedir. Şebeke suyunun olduğu her yerde klorlu su bulunmakta ve klorlu suyun olduğu her yerde ciddi sağlık sorunları olmaktadır.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Arıtma suyu eğer filtreler orjinal ve sudaki eksik mineralleri tamamlıyorsa sağlıklıdır. Musluk suları içerisinde birçok ağır metaller barındırdığı için içilemez. Bu durumda içerisindeki ağır metallerin ve zararlı minerallerin yok edilmesi gerekmektedir.
Hatta suyun kaynatılmış olması demek içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç haline dönüşerek çöker. Bu işlem sırasında sudaki mineralde ortadan kalkmış olacaktır. Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz.
Yönetmelik, sudaki serbest klor miktarını yani mikroorganizmaların ortadan kaldırıldıktan sonra kalan klor miktarını belirler. Klorlama işleminde klor molekülleri mikroorganizmaların hücrelerine bağlanarak onları etkisiz hale getirirken kendisi de bu bakteri ve canlılarla beraber çökerek serbest klor halinden çıkar.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Eğer şebekeden alınan su, hemen içilmeyip bir süre dinlendirilirse içindeki gaz uçacak ve klor kokusu kalmayacak.
Su arıtma cihazlarının filtreleri ömürlerini tamamladığı zaman koku yapar bir de bakteri üremesi olduğunda koku yapacaktır. Su arıtma cihazı sudaki kloru karbon filtreler sayesinde tutar ve klorun kötü kokusunu yok eder.
İki gün yeterli. Kişisel görüşüm, 24 saat alt limit.
Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları insan vücudu için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Özellikle de böbrek hastalığı olan kişiler için klorlu musluk suyu uygun bir seçenek değildir. Bu yüzden mecbur kalınmadığı müddetçe klorlu şebeke suyu kullanılmamalıdır.
İçme suyu, diğer tüm maddeler gibi çok az da olsa bir miktar bakteri içerir. Bu bakterilerin büyük bir kısmı yaygın ve zararsız olanlardır. İçme suyu, tesisatlarda dolaşırken bakteri üremesini engellemek için genellikle klor eklenir. Bu sebeple içme suyu çok az bir oranda klor içerebilir.
Su içerisindeki klor ve kloramin gibi maddeler, solungaçları tahriş edebilir ve balıkların strese girmesine neden olabilir. Bu nedenle, fanusun içine koyacağınız suyun en azından bir gün boyunca dinlenmesi önerilir. Su dinlenirken, suyun içinde bulunan zararlı maddelerin buharlaşmasına ve dağılmasına izin verilir.
Klorlu suyu bir bardağın içine koyun ve yarım saat bekleyin. Klor yarım saat içinde dibe çöker. Sen de bu suyu evcil hayvanınızı beslemek veya bitkilerini sulamak için kullanabilirsin.
Fazla klor zehirlenmeye bile neden olabilir. Uzun süre klora maruz kalındığında kanserojen riski de ortaya çıkabilir. Ayrıca gereğinden fazla olan klorlu su, göze ve karaciğere de zarar verebilir. Bu nedenle oldukça dikkatli olmak ve fazla klora maruz kalmamak çok önemlidir.
Bebeklere İçme Suyu Kaynatılarak Mı Verilmelidir? Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Musluk suyuna hala florür ve klor eklenir. Birkaç işlemden sonra bile kirleticiler hala suya ulaşıyor. Sağlığınızı korumak için kimyasal kullanmadan suyu nasıl arıtabileceğinizi öğrenmek önemlidir. Günümüzde suyu arıtmanın en güvenilir yolu su arıtma cihazları kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri