Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Karnı Şişen ve Gaz Çıkaramayan İneğe Ne Yapılmalı? Gazını çıkartamayan inekler için hızlı ve etkili müdahale gereklidir. İlk olarak, bir mide hortumu kullanılarak içeride biriken gazın dışarı atılması sağlanmalıdır. Gazın atılmasının ardından, tıkanıklığa neden olan sebepler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
Serbest gaz birikimi, yani yemek borusunun tıkanması sonucunda oluşan karın şişkinliği etkeninin ortadan kaldırılmasıyla sona erer. Ancak; hızlı davranılmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek acil bir durumdur. Zaman kazanmak için sol taraftan işkembeye bir kanül sokularak (trokar) serbest gaz dışarı çıkarılır.
Bu tür şişkinlikler,daha çok mide duvarına tel veya çivi batması sonucu mide hareketlerinin yavaşlaması veya durması ile, midede oluşan gazın geğirme yoluyla çıkartılamamasından kaynaklanır.Bu tür şişkinlikler, hayvanı fazla zora sokmaz; bazen, sağaltım yapılmasa bile kendiliğinden düzelebilir.Esas sebep giderilince ...
İlgili 30 soru bulundu
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Yoncanın faydalı bir bitki olduğunu belirten Ünlü, "Yonca kontrolsüz yenirse ve üzerine bir de su içirilmesi hayvanlarda ani şişmeye bağlı olarak ölümlere neden olur. Bu tip durumlarda acil olarak vatandaşlara biz hayvanın midesini deriye yakın olması nedeniyle sol taraftan delmeyi öneririz. En pratik yöntemi budur.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Günde 2 defa 1 bardak melisa çayı ya da rezene, nane, papatya veya anason çayları da tüketilebilir. Mide şişkinliğiniz farklı bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa bir fincan sıcak suya demlenen bir çay kaşığı yeşil çay da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Karın şişkinliği, kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Ancak altta yatan başka bir sebep olduğu durumlarda uzun süreli olarak hastaları rahatsız edecek seviyeye gelebilir. Böyle durumlarda tıbbi destek almak ve tedavi olmak gerekebilir.
Royal Magnezyum Sülfat Oral Toz. Bütün hayvanlarda konstipasyon (kabızlık) durumunda, ishal yapıcı laktasif etkisiyle bağırsaktaki içeriğin rahat ve çabuk olarak atılması gayesiyle kullanılır.
Sıcak mevsimlerde yem tüketimi azalacağı için alternatif rasyon değişikliklerine gidilmelidir. Hayvanların önünde her zaman temiz su bulundurulmalıdır. Mikrobiyal hastalıklarından dolayı gözlenen yem yememe durumlarında ise en kısa sürede bir Veteriner Hekim'e başvurulmalıdır.
Bilindiği üzere hayvanlar yonca yediği zaman veya herhangi bir tıkanıklık vuku bulduğu zaman midelerinde gaz birikiyor. Daha sonra akciğerlere basınç uygulanıyor, nefessizlik sonucu boğularak tıkanıyor ve hayvan ölüyor.
Geviş getirmeyi etkileyen faktörler arasında sıcaklık stresi, uzun süre kapalı ve kilitli kalmak, gruplaşma, kalabalık gruplar, doğum, kızgınlık, azgınlık, tırnak bakımı, mastitis bulunmaktadır. Toplamda yüzde 25' e kadar ruminasyon düşüşü oluşmakta, çevresel ve sağlık faktörleri bulunmaktadır.
Abomasum şişkinliği ani gelişen, hızlı müdahale gerektiren bir durumdur. İlk iş olarak buzağıya derhal mineral yağ veya hint yağı içirilir. 1 çorba kaşığı toz zencefil ılık suda eritilerek buzağının içmesi sağlanır. Bu şekilde vakit kazanılırken, ileri tedavi için veteriner hekime haber verilir.
Midede yani abomasumda gaz birikmesine ve karın şişmesine gaz yapan bakteriler sebep oluyor. Buzağılara mikroplarla bulaşık süt ya da mama vermemeliyiz. Buzağı maması ya da süt ile besleme yaparken günlük miktarı 2 öğünde değil, 3 öğünde verin. Bunlar buzağıların aniden oluşan karın şişkinliklerini önleyecektir.
Bol sıvı tüketimi besinlerin daha rahat sindirilmesine yardım edecektir. Lifli gıdaların tüketilmesi de bağırsaklarınızın rahatlamasını sağlayacaktır. Karın şişliğine iyi gelen çözümler arasında hareket etmek de yer alıyor. Hareketsiz kalan kişilerin daha çok karın şişliği problemi yaşadığı görülmektedir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bazı bitki çayları doğrudan sindirim sistemine etki ederek bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bunlar; papatya, nane, tarçın, anason ve kakule çaylarıdır. Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer.
Bu karışım gaz problemlerine ve hazımsızlığı azaltmada yardımcı olabilir. Bir bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı limon ve 1 çay kaşığı karbonat eklenip bekletilerek içilebilir. Midede oluşan gazı azaltmada faydalıdır. Basınç ve krampları azaltırken sindirimi de kolaylaştırır.
Limonlu soda, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. İçerisindeki limonun asitliği, mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Bu da midedeki yanma ve hazımsızlık gibi sorunları azaltabilir. Ayrıca limonlu soda içmek mide ve bağırsak hareketlerini de hızlandırır.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Süt ineklerinin günlük olarak yaşama payı için canlı ağırlıklarının 1/40 ı kadar kuru kaba yeme ihtiyaçları bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğin yıllık kuru kaba yem ihtiyacı 4 ton kuru yonca eş değerindeki çeşitli kaba yemlerden oluşur.
Bilgi Bankası MEME ÖDEMİ
Hastalığın çeşitli sebepleri olmakla birlikte ineklerin rasyonlarına sütten kesilme dönemlerinde fazla tuz ilavesi veya hayvanlara aşırı miktarlarda fabrika yemi verilmesi en önemli sebepler olarak gösterilmektedir.
Yonca yetiştirildiği toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini olumlu yönde etkilemektedir. Yonca, süt sığırları için lezzetli, yüksek enerji ve protein içerikli bir besin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri