Suda çözünen vitaminlerden inekler için önemli olanı B grup vitaminleri ve C vitaminidir. Yağda çözünen vitaminlerin önemlileri ise A, D, E ve K. Vitaminler normal uluslararası birim (IU) olarak ifade edilir.
Süt ineklerinin rasyonlarında A, D ve E vitaminlerine ihtiyaç duydukları çok iyi bilinen bir gerçektir. İnekler metabolik aktivitelerini desteklemek için en az diğerleri kadar B vitaminlerine de gereksinim duyarlar.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
B12 vitamini eksikliğinde bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler tehlikeye atılır ve bunun sonucunda sindirim sistemi sağlığı zayıflayabilir. B12 vitamini köpeklerde kırmızı kan hücrelerinin üretiminde görev yapar.
Her gün yapılacak orta derecede hareket ineklerde süt veriminin artmasına yol açar. Barınaklarda devamlı bağlı tutulan inekler günde en az bir kez serbest bırakılarak gezinmeleri sağlanmalıdır. Bu gezinme vücut ısısının dengelenmesi içinde önemlidir. Çok fazla veya daha az eksersiz süt verimini azaltır.
İlgili 36 soru bulundu
İneğe verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. Baklagil kuru otları ve çayır otu yoksa o zaman saman kullanılır.
Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12 vitamini içeren besinler arasında et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal ürünler öne çıkar. Bitkisel gıdalar ise dışarıdan takviye eklenmediği sürece B12 içeren besinler arasında yer almaz.
Butacom-B12 Enjeksiyonluk Çözelti; sığır, at, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde fosfor ve vitamin B12 (siyanokobalamin) yetersizliğinden kaynaklanan akut ve kronik metabolizma bozukluklarının korunma ve tedavisinde kullanılır.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
D vitamininin metabolizmadaki başlıca görevi intestinal kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak parathormon ile birlikte organizmanın kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemektir. İnsanlar ve hayvanlar için kalsiyum oldukça önemlidir. Hayvan vücudunun %1.4-2.6 kadarını kalsiyum oluşturur.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Evcil hayvanlar vitamin A ihtiyacını karotenlerden (vitamin A ön-maddeleri) sağlar. Vitamin A ve karotenler hava, ışık ve yükseltgen maddelerle hızla parçalanır. Kalsiyum ve fosforlu mineral karışımları ile diğer iz elementleri ihtiva eden yem ilave- lerinde vitamin A'nın parçalanması hızlanır.
B12 bakımından yüksek olan başlıca gıdalar; sığır karaciğeri, istiridye, balık çeşitleri (özellikle ton balığı ve somon), süt, yoğurt ve kahvaltılık gevreklerdir.
B grubu vitaminlerinden özellikle B12 eksikliğinde, tek başına B12 yerine kompleks B vitamini takviyesi daha önemlidir. B6, B12, B1, B2, B3, B5, B7, folik asit, biotin dâhil, B grubu vitaminleri ekip olarak çalışır. Hepsini içeren preparatlar kullanıma uygundur” açıklamasında bulundu.
B12 eksikliği iğnesi olarak da bilinen parenteral tedavi; günde 100-1000 mcg olacak şekilde kas içine ya da deri altına 1 hafta boyunca her gün, sonra haftada 2 gün şeklinde 2 hafta boyunca, daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süresince uygulanır.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Rahim ortamı bir zigotun yerleşmesine uygun değildir. Erken embriyonik ölüm şekillenir. Her türlü sürü yönetimi hataları, kızgınlığın takip edilememesi, kızgınlık döneminin kaçırılması, vitamin, mineral, izmineral noksanlıkları döl tutmamaya yol açar. Isı stresi ile başedilemeyen durumlar döl tutmama sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri