Öz. Amaç: Bebek ölüm hızı bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.
Öz. Beşik veya karyola ölümü olarak da adlandırılan ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), tamamen sağlıklı olduğu düşünülen bir yaş altındaki bir bebeğin, ani ve beklenmedik şekilde ölmesi ve ölüm sebebinin tıbbi araştırmalarla açıklanamaması durumudur.
bebek sayısına aynı yıl içerisinde gerçekleşen ölü doğum sayısı eklenerek aynı yılda meydana gelen toplam doğum sayısının oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
PERİNATAL ÖLÜM HIZI:
Ana sağlığını gösteren bir ölçüttür. Gebeliğin 28. haftasından önceki doğumlar düşük, 28. haftadan sonrakiler doğumdur. Perinatal ölüm hızı hesaplanırken; ister ölü, ister canlı olsun, gebeliğin 28. haftasından sonraki doğumlar kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Bebek ölüm hızı (BÖH) her bin canlı doğum için gerçekleşen bir bebek ölümü olarak tanımlanmaktadır. Bebek ölüm istatistikleri toplumun genel sağlık durumunu yansıtan, bebek ve anne sağlığı ile ilgili doğrudan ve dolaylı birçok hizmetin planlanmasında yol gösterici olan önemli bir göstergedir.
Erken neonatal ölüm hızı: 0-7 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır. Geç neonatal ölüm hızı: 8-28 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır.
Bebek ölüm hızı = Bir yaşını (365 gün) tamamlamadan ölen bebek sayısı x 1000.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
II.1.2.Geç Yenidoğan (Bebek) Ölüm Hızı: Doğumdan sonraki 8-28. günler arasında ölen bebek sayısının, aynı bölge ve süre içerisinde meydana gelen, canlı doğum sayısına bölümünün 1000 ile çarpılması sonucu elde edilir.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
Anne Ölüm Hızı: Üreme çağındaki (15-49 yaş) bin kadın başına ölen anne sayısını ifade etmektedir.
Perinatal mortalite oranı, 1000 doğumda fetal ve erken neonatal ölümlerin toplamı olarak tanımlanır. Fetal mortalite oranı 1000 doğumda 20 gebelik haftası üzerindeki ölü doğum oranı, erken neonatal mortalite ise 1000 canlı doğumda ilk 7 gün içindeki yenidoğan ölüm oranı olarak tarif edilmektedir.
Görünürde sağlıklı olan bir bebeğin 1 yaş öncesi hiçbir ön belirti göstermeden ve başka tıbbi nedenlerle açıklanamayacak bir biçimde uyku sırasında beklenmedik bir biçimde ölmesi “Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS)” (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) olarak tanımlanır.
Bebek ölümlerinin başlıca sebepleri; doğum asfiksi (solunumun başlamaması), zatürre, erken doğum komplikasyonları, ishal, sıtma, kızamık ve kötü beslenmedir. Bunların dışında, eğitim, çevre koşulları, devletin tıp hizmetleri ve annenin sağlık bilgisi gibi pek çok faktör ölüm sayısına etki eder.
SIDS bazen beşik ölümü olarak da adlandırılır. Bunun nedeni bu sendromun bebekler beşiklerindeyken yani uyku esnasında uyudukları yerde yaşanıyor oluşudur. Her ne kadar bizim ülkemizde sadece yüzüstü yatmanın SIDS'e yol açtığı bilgisi genel olarak bilinse de gerçekte neden olduğu tam olarak tespit edilememiştir.
Öz. Amaç: Bebek ölüm hızı bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.
Anne ölüm oranı, bir yıl içerisinde gerçekleşen yüz bin canlı doğum başına anne ölümlerinin sayısı olarak tanımlanmaktadır.
Kaba ölüm hızı, bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade etmektedir. Kaba ölüm hızı, 2014 yılında binde 5,1 iken 2015 yılında binde 5,2'ye yükseldi. Diğer bir ifade ile 2014 yılında bin kişi başına 5,1 ölüm düşerken, 2015 yılında bin kişi başına 5,2 ölüm düştü.
Doğumlar ile ölümler arasındaki fark Doğal Nüfus Artışını verir.
Primer Atak Hızı: Primer olgu sayısı/risk altındaki duyarlı kişi sayısı Salgının boyutunu verir. İlk olgu (indeks olgu) görüldükten sonra o hastalık için en uzun kuluçka dönemi içinde görülen tüm olgular aynı kaynaktan bulaşmış kabul edilir. Sekonder Atak Hızı: İnfeksiyonun ne kadar yayıldığını gösterir.
0-28 günlük bebekler yenidoğan olarak tanımlanır.
Belirli bir yaş için ölüm oranı, ilgili yaştaki yıl ortası ölümlerin yıl ortası nüfusa bölünmesiyle elde edilir.
Bebek ölümlerinin azaltılması için, gebelik ve bebeklik dönemlerinde izlemlere çok önem verilmesi gerekmektedir. Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlara, özellikle gebelere ve bebeklere, aile hekimliği birimlerinde ve üst basamak sağlık kurumlarında ayrılan süre artırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri