Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması uygun görülmüştür.
Temmuz ayında yayımlanan tebliğe göre 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren e-belge türlerinde karekodun sağ üst köşede bulunması zorunlu hale geldi. e-İrsaliye gibi şu zamana kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, artık neredeyse tüm elektronik belgelerde zorunlu olarak kullanılacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 17 Şubat 2023 tarihinde bu bilgileri içeren bir kılavuz yayımladı. Bundan sonra, mükellefler belgelerine kılavuzdaki şartları karşılayacak şekilde karekod eklemeyen işletme sahipleri, cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
e-Belgelerde Karekod Kullanımı
Kılavuza göre, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon gibi elektronik ortamda düzenlenen belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir.
Karekod Uygulamasına Geçiş Tarihi
Gelir İdaresi Başkanlığı yayınlamış olduğu duyuruda, 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde “Karekod”un zorunlu olarak bulunması gerektiğini belirtmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Başkanlık tarafından yayımlanan Karekod Standardı Kılavuzunda karekod üzerinde bulunması gereken bilgiler açıklanmış olup karekod bilgisinin e-Faturanın sağ üst köşesinde bulunması gerekmektedir.
E-İrsaliyeler, mal ve hizmet sevkiyatını belgeleyen dijital belgelerdir ve bu belgelerde, kolay erişim ve hızlı bilgi transferi için bir QR (Quick Response) kodu, yani hızlı tepki karekodu bulunur. E-İrsaliye QR kod, belgedeki temel bilgilere hızla erişebilmek için tasarlanmıştır.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
e-Belge Karekodlarında Bulunması Gereken Bilgiler ve Gösterimi. Kılavuzda belirtildiği gibi karekodlar elektronik belgelerin mutlaka sağ üst köşesinde yer almalıdır.
e-Fatura ve e-arşiv faturada yeni bir düzenlemeye gidildi. Son düzenlemeye göre, artık e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kaldırıldı.
Türkiye'de E-fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslar 2010 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulmuştur (Yeşil, 2013:125). Bu tebliğ ile kamu dahil 500 işletme E-fatura kullanımına başlamıştır (Nalçacı, 2016:63).
e-Fatura uygulamasında GİB logosunun bulunması zorunludur. GİB logosu faturanın en üstünde ortada olmalıdır, yeri değiştirilmemelidir. e-Arşiv uygulamasında GİB logosu bulunması zorunludur. Bunun yanı sıra bir diğer zorunlu alan firma kaşe ve imza bilgisidir.
Burada birçok kullanıcının aklına “Karekod nedir?” sorusu gelebilir. Karekod, QR kodun Türkçeleştirilmiş halidir. Tamamen aynıdır ve herhangi bir çalışma farkı yoktur. Temel olarak karekod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur.
Karekod kullanım zorunluluğunun ne zaman başlayacağı ile ilgili açıklama ise 2023 yılının şubat ayında geldi. Duyurulara göre elektronik belgelerde karekod kullanım zorunluluğu 1 Eylül 2023 tarihinde başlıyor. Mükellefler, bu tarihe kadar gerekli düzenlemelerini yaparak karekod uygulamasına geçmek durumunda.
QR kodlar, bilgiye hızlı ve etkin erişim, temassız ödemeler, ATM işlemleri, etkinlik yönetimi, pazarlama faaliyetleri, login ve oturum açma, ziyaretçi ve personel giriş-çıkış, kargo ve anket işlemlerinde kullanılarak hayatımızı kolaylaştırmaktadır.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması uygun görülmüştür.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-belge sistemi üzerinden yapılan 17 Şubat 2023 tarihli duyurularda; 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bazı elektronik belgelerde ve internet üzerinden yapılan satışlarda e-irsaliye örneği yerine “Karekod” bulundurulması zorunluluğu getirildiğini açıklamıştır.
Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
QR kod veya karekod ile ödeme, Sanal POS ile ödeme yöntemiyle geliştirilmiş özel bir sistemdir. Sanal POS'un ödeme sayfası, QR kod formatına çevrildikten sonra müşteriye ekran vasıtasıyla iletiliyor. Müşteri, akıllı telefonunun kamerası ile kodu okutup ödeme sayfasına gidiyor.
Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır.
Oluşturulduktan sonra QR Kodları sonsuza kadar size aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri