Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir ajansla çalışan influencer'lar ürettikleri içeriklerin telif hakları için ajanslarından ödeme alır. Bu durumda elde ettikleri gelir, ticari sayılmadığından mükellef kaydı açtırmaları, yani şirket kurmaları zorunda değildir.
Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2023 yılı için 1 milyon 900 bin liraya kadar geliri olan Youtuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Influencer'lar da içeriklerine yerleştirdikleri reklamlar üzerinden elde ettikleri gelir için düzenli olarak gelir vergisi ödemek zorundadır. Bu kazançların takibi için iyi bir gelir gider takibi yapılmalı ve profesyonel bir ön muhasebe programı kullanılmalıdır.
Influencer olmak için eğitim alınan bölümün bir önemi yoktur. Herhangi bir mesleğe mensup kişi, influencer olarak çalışabilir. Influence eden kişi, yani etkileyen kişi anlamına gelen influencer kavramı, insanları etkileyerek onlara ürün, hizmet tanıtımı yapmaktır.
Influencer paylaşımlarının öncesinde satıcı hesabınıza fatura tanımlanacaktır. Fatura tutarı bakiyenizin yeterli olması durumunda mevcut alacak bakiyenizden düşülecektir. Bakiyenizin yeterli olmaması durumunda faturayı bir hafta içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Faturalarda vade süresi bulunmamaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Trendyol Influencer Kazanç Oranları Nelerdir? Influencer, Trendyol üzerinden hazırladığı linki sosyal medya hesabında paylaşmasının ardından takipçileri bu link üzerinden satın alma gerçekleştirirse ürünün güncel fiyatın üzerinden yüzde 15 komisyon kazanmaktadır.
Trendyol üzerinden satışını yaptığınız ürünler için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, fatura veya fatura yerine geçen belge düzenlemek ve bu belgeleri Trendyol'un sunduğu alandan yüklemekle yükümlüsünüz.
İnfluencer olmanın ilk yolu başta da söylenildiği gibi sosyal medya platformlarında paylaşım yapmaktır. Kendilerinin iyi olduğu ve sevdikleri alana dair yapılan paylaşımlarını sürekli olarak devam ettirmeliler. Bu alanlara ilgi duyan kişileri zaman içinde toplayarak belirli bir kitle kazanmalıdırlar.
Fenomenler işlerini dijital kanallara taşırken, markalar da ürünlerini sosyal medya fenomenleri aracılığıyla sunuyor. Ağırlıklı olarak YouTube, Instagram, TikTok gibi platformlarda düzenli içerik paylaşan fenomenler, 2-3 sene içinde aylık 20 ila 30 bin TL arasında gelire ulaşıyor.”
Ortalama bir sayı vermek gerekirse 100 bin takipçili ve 10 ile 30 bin izlenmeye sahip olan influencerlar, paylaşımları başına bin TL ücret alıyor. 1 milyonun üzerindeki hesaplar ise 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar farklı kazançlara sahip olabiliyor.
Fatura kesilmediği takdirde uygulanabilecek idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda belirtilmektedir. Faturasız satılan ürün başına kesilen ceza tutarı 2022 yılı itibariyle 500 TL'dir.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Yeni karara göre sosyal medya üzerinden gelir elde eden kişiler, artık yüzde 15'lik bir stopaj vergisine tabi olacak. Bu, kazancı 640 bin TL'ye kadar olan kişileri kapsayacak. Öte yandan küçük esnaf olarak kabul edilen ve kazançları 850 bin TL'ye kadar olanların kazancı ise gelir vergisinden istisna olacak.
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı çoğu konuda olduğu gibi 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, sigortalı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir.
Türkiye'de 1 milyon takipçisi olan bir influencer'ın marka iş birliği ve reklam gelirlerini düşünerek video başına 25 bin TL, Instagram gönderilerinde ise 15 bin TL'ye kadar kazanabileceği bilinmektedir. Takipçi sayısı ve etkileşim, influencer'ların kazandığı geliri doğrudan etkiler.
Takipçileri hikayedeki bağlantıya gidip alışveriş yaptıkça, içerik üreticileri ortalama yüzde 20 komisyon kazanıyor. Örnek bir hesaplama yapayım. Ayda bin takipçi linkler üzerinden kişi başı 300 liralık alışveriş yapsa toplam 300 bin liralık tutar oluşur.
Ortalama bir sayı vermek gerekirse 100 bin takipçili ve 10 ile 30 bin izlenmeye sahip olan influencerlar, paylaşımları başına bin TL ücret alıyor. 1 milyonun üzerindeki hesaplar ise 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar farklı kazançlara sahip olabiliyor.
Influencer mesleği, uzman olduğu alanda sosyal medya üzerinden takipçilerini yönlendirme işi olarak tanımlanabiliyor. Uzman olunan alan influencerın ilgi alanları, eğitim aldığı bölüm ve kendisini geliştirdiği bir beceriye göre şekillenebiliyor.
Takipçi satın al paketleri kullanıcılara Influencer olma şansı verir. Sosyal medyada bazı kullanıcılar sayfalarını... Takipçi Sayısı ve Influencer Olmak. Takipçi satın al paketleri kullanıcılara Influencer olma şansı verir.
Instagram'da takipçi sayınız 30 binin üzerinde olmalıdır. Takipçi ve etkileşimlerinizin (beğeni, yorum, izlenme vs.) organik olmayan yollarla edinilmemesi, tamamen organik olması gerekir. Her influencer kazancını fatura edebileceği bir şirket/ajans veya Sosyal İçerik Üreticisi Muafiyet yöntemi ile çalışmalıdır.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri