Informal Öğrenme Nedir? Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreci ifade eder. Yaşamboyu eğitim olgusu içinde bireyin bulunduğu her yerde gerçekleşen bir eğitim türüdür (Omerzel, 2007). Bu eğitim türünde önceden tasarlanmış sistemli bir eğitim sürecinden bahsedilmez.
İnformal eğitimde kişinin öğrenmesi; taklit ve gözlem yolu ile gerçekleşmektedir. Örnek olarak; köy ortamında yaşayan bir kişi, tarlayı nasıl şekillendireceği, hayvanlara nasıl balkım yapılacağını büyüklerine bakarak öğrenebilir. Aynı şekilde onların davranışlarını taklit edip öğrenebilir.
İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir.
Formal eğitim, belirli bir program ve müfredat sağlayarak öğrencilere belirli bir düzeyde bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar. İnformal eğitim ise, öğrenmenin doğal yollarını kullanarak insanların hayat boyu öğrenmelerini sağlamayı amaçlar.
İnformal eğitim, resmi bir kurum ya da program olmadan, günlük yaşam veya iş hayatı süreci içinde alınan eğitimdir. Bu tür eğitim, sosyal etkinlikler, çalışma grupları, mentorluk programları, uzmanlar tarafından verilen konferanslar veya online kaynaklar gibi birçok farklı şekilde sağlanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Formal eğitim profesyonel kişiler tarafından verilir. Örneğin okullarda formal eğitim, 4 yıllık eğitim fakültelerinden mezun olan ya da 4 yıllık diğer fakültelerden mezun olup daha sonrasında formasyon alan öğretmenler tarafından verilir. Formal eğitimde olumlu davranışlar kazandırmak esastır.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
İnformal öğrenme ortamları ise yaşam içinde kendiliğinden oluşan öğrenme süreçlerini kapsayan ortamlardır. Amaçlı ve planlı değil, gelişigüzeldir. Birey, karşılaştığı durum ve içinde bulunduğu grubun üyeleriyle etkileşim sonucunda farkında olmadan yeni şeyler öğrenir (Fidan, 2012).
İNFORMAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ NEDİR? İnformal değerlendirme yöntemleri eğitimsel hedeflerin oluşturulması için öğrencinin performans düzeyine ilişkin bilgi elde etmek üzere kullanılan yöntemlerdir. Öğrenciyi diğer öğrencilerle karşılaştırmaktan daha çok kendi içinde karşılaştırır ve bir becerideki ustalığını ölçer.
İnformal eğitim, genellikle sınıflandırılmamış, derecelendirilmemiş veya belgelenmemiştir. Bu tür eğitim, kişisel gelişim, hobiler, ilgi alanları veya pratik beceriler edinme amaçlarına hizmet edebilir.
İnformal eğitim, doğal ortamda kendiliğinden gerçekleşir. Yani bayramda bir babanın çocuğuna el öpmeyi öğretmesi yeri ve zamanı geldiği için kendiliğinden gerçekleşen bir eğitimdir. İnformal eğitim planlı ve programlı değildir.
Formal eğitim de kendi içerisinde örgün ve yaygın eğitim olmak üzere ikiye ayrılır.
İnformal değerlendirme, öğretmenin gün içerisinde sınıf ile ilgili kararlar almak veya öğretim şeklini uyarlamak için bilgi toplamasını ifade eder. Formal değerlendirme ise; önceden belirlenmiş bir süreci izleyen ve özel olarak oluşturulmuş araç veya aletleri kullanan bir değerlendirme türüdür (Aksoy ve Topuz, 2019).
Öz-yönelimli Öğrenme: Bireyin belli amaç güderek bilinçli öğrendikleridir. Rastlantısal Öğrenme: Başka bir şey yaparken ortaya çıkan yan öğrenmedir. Birey bunu daha sonra fark eder. Sosyalleşme veya Örtük Öğrenme: Amaçlı ya da bilinçli değildir.
TDK'ya göre “Informel” biçimsel olmayan, resmi olmayan demektir.
Sargın eğitim, diğer adıyla algın eğitim, örgün eğitimden farklı olarak informal olarak yani belli bir öğretim sistemi olmadan, kontrolsüz bir şekilde yaşanan öğrenme sürecidir. Örneğin başkalarından gözlemleyerek öğrendiğimiz şeyler sargın eğitime girer.
Formal eğitim, planlı ve programlı bir sistemi öngörürken informal ise belirli bir amaçtan yoksun ve plansızdır. Eğitim kavramının gereklilikleri, formalda mekan isterken informal eğitimde mekan sorunu ortadan kalkar. Bu durum da, sınırsızlığı ve özgürlüğü beraberinde getirir.
Ailede, sokakta, okulda, iş yerinde kitle iletişim araçları yoluyla yaşamın her alanında informal eğitim gerçekleşir. İnformal öğrenme üçe ayrılır. 1- Öz yönelimli öğrenme: Belirli bir amaç güdülerek bilinçli bir öğrenme süreci.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Sümerler, şüphesiz, MÖ 3200 yılında tüm insan toplulukları içinde yazıyı ilk geliştiren toplum olarak kurumsal ve sistemli eğitim geleneğini ilk oluşturan ulusturlar.
Örgün eğitim, önceden hazırlanmış ders programları, araç-gereçler ve ortamlar yoluyla, okullarda planlı ve programlı şekilde yürütülür ve belirli yaş gruplarına göre seviyelere ayrılır. Yaygın eğitim ise örgün eğitime destek olmak üzere oluşturulan çeşitli eğitim kurumlarını ve faaliyetlerini kapsar.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan ilkokul, ortaokul ve lise ile Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olan üniversitelerde örgün eğitim verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri