Birleşik Krallık, anayasal monarşi altında üniter bir devlettir. Galler, Kuzey İrlanda, İskoçya ve denizaşırı topraklar değişen ölçülerde özerkliğe sahiptir. Kral III. Charles, Birleşik Krallık'ın hükümdarı ve devlet başkanının yanı sıra diğer 15 bağımsız ülkenin başkanıdır.
Birleşik Krallık'ın yönetim sistemi, anayasal monarşidir. Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir.
Yeni Kral, 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanıdır. Bu ülkelerin 14'ünde aynı zamanda devlet başkanıdır. Ancak Barbados'un 2021'de cumhuriyet olmasından bu yana, diğer bazı Milletler Topluluğu üyesi Karayip ülkeleri de aynı şeyi yapabileceklerini öne sürdüler.
Bunlar: Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kitaba göre tarihe "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak geçen Büyük Britanya tarihi boyunca, yalnızca 22 ülkeyi işgal etmemiş.
İngiltere'de de çok teknik bir detay olarak da olsa halen tüm toprakların sahibi kral ya da kraliçe. Ülke hazinesine, 2019-2021'de kraliyet yerleşkelerini ziyaret ve hediyelik eşyalarının satışından 343.5 milyon sterlin katkısı oldu.
Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Halihazırda 56 üye içinde bunu, yalnızca İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu 15 ülke kabul ediyor. Bu ülkelerde devletin başkanı kabul edilen İngiltere Kralı ya da Kraliçesi, kendisini temsilen "Genel Vali" atıyor.
İngiltere, güney ve kuzeydoğu Afrika'yı Berlin'de aldı. 1880-1900 yılları arasında Britanya, Mısır, Sudan, Kenya, Uganda, Güney Afrika, Gambiya, Sierra Leone, Kuzeybatı Somali, Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Nijerya, Gana ve Malavi olarak bilinen toprakların kontrolünü ele geçirdi veya işgal etti.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört ana ülkeden oluşan Birleşik Krallık'a bağlı birçok denizaşırı ülke de bulunmaktadır. Birleşik Krallık'taki monarşi sembolik olarak varlığını sürdürmektedir.
Boris Johnson hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Rishi Sunak, Liz Truss'ın istifa etmesi sonrası başlayan liderlik yarışında Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve İngiltere'nin başbakanı oldu.
Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.
15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.
Avrupa'da 11 ülkede monarşi var
Avrupa'da Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg gibi ülkeler resmi olarak "krallık" olmasına rağmen parlamenter monarşiyle yönetildiği için kraliyet ailesi üyelerinin yönetimde sembolik olarak ya da çok az söz hakkı bulunuyor.
Sıralama, kişilerin hükümdara olan akrabalıklarının dereceleri, dinleri ve meşru bir evliliğin çocuğu olup olmamalarına göre belirlenir.
Bu ülkeler, Birleşik Krallık ile tarihsel bağları olan, ancak Kraliçe'nin zorunlu olarak devlet başkanı olduğu 54 ülkeli olduğu Milletler Topluluğu'ndan farklıydı. Kraliçe, saltanatı boyunca toplamda 32 ülkenin başkanı oldu. 1983 - 1987 yılları arasında aynı anda 18 ülkenin başkanı oldu.
İngiliz monarşisi resmi olarak halkın vergilerinden yapılan ödemelerle geçiniyor. Hükümdar Ödemesi (Soverign Grant) olarak adlandırılan bu tutar Kraliyet Serveti'nden elde edilen karın yüzde 15-25'i üzerinden hesaplanıyor. 2021-2022'de kraliyet ailesinin mali raporunda bu rakam 85,9 milyon sterlin olarak bildirildi.
1952 yılından bu yana İngiltere kraliyet tahtında bulunan 88 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Philip de Yunanistan ve Danimarka kökenleriyle biliniyor. 93 yaşındaki Prens Philip, 1921 yılında Yunanistan'ın Korfu adasında dünyaya gelmişti.
Kraliçe Elizabeth, büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.
İlişkiyi kesmek. 1986 Avustralya Yasası, Avustralya ve İngiliz Hükümetleri arasındaki kral hariç son resmi bağı da kesmiştir. İngiliz kolonilerinin pek çoğu, monarşi ile ilişkisini koparmıştır.
İngiltere'de bir gayrimenkul aldığınızda bunun aslında “size ait olmadığı”, İngiltere'deki tüm mülklerin kraliçeye ait olduğu yaygın ve kabul bulmuş bir hurafe.
Bunlar eski İngiliz sömürgelerinden Aden, Anguilla, Bahama adaları, Lesotho, Botswana, İngiliz Hint Okyanusu Toprakları, Brunei, Kıbrıs, Kenya, Malaya, Sarawak ve Seyşeller'e ait resmi belgelerden oluşuyor.
Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri