Merkez Bankası; Türkiye'de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
PPK, Merkez Bankasının uygulayacağı para politikası ilke ve stratejilerini belirler. Diğer bir deyişle, Merkez Bankasının politikaları, PPK tarafından belirlenir. PPK hükûmetle birlikte enflasyon hedefini tespit eder. Bunun yanında, paramızın iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri alır.
İlgili 16 soru bulundu
MERKEZ BANKASI FAİZ DÜŞÜRMESİ NE DEMEK? Enflasyon yüksekken politika faizini düşürmek ise daha yüksek enflasyon yarattığı için uzun vadeli piyasa faizler düşmez, bilakis artar. Bu durum yatırım iştahını, harcamaları ve üretimi azaltır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
Bir ülkenin para basabilmesi ve parayı piyasaya sürebilmesi için, basacağı kadar paraya bir karşılık bulması gerekir. Bir tane hariç olmak üzere, piyasada bulunan basılmış her paranın karşılığı vardır. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.
Merkez Bankasının olası bir fazla yani karşılıksız para basması durumu ekonomi için hiç de iyiye işaret olmaz. Örneğin; 100 liralık rezervimiz varken 200 liralık para basar ve bunu sürdürürsek yapacağımız tek şey halkı fakirleştirerek ekonomiyi zayıflatmak olur.
Basamayız çünkü yetkimiz bulunmamaktadır. Para basma yetkileri merkez bankaları tarafından sağlanmaktadır ve kendi kafamıza göre para basamayız. Hatta Merkez Bankası'nda şu şekilde ifade edilmiştir; ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisini Merkez Bankasındadır.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
Devletin para basma hakkı ulemanın ittifakı ile caiz görülmüştür. Basılan paranın altın veya gümüş madenlerinden olmasının caiz olduğunda da ittifak vardır.
500 TL'LİK BANKNOT ÇIKACAK MI? 02.08.2022'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası soruları yanıtlayan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 10 TL'lik madeni para ve 500 TL'lik banknot basılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.
Darphane Genel Müdürlüğü, TBMM'nin 100. yılına özel, 3 bin adet gümüş, 5 bin adet hatıra para basmıştı. Bu hatıra paralara bir yenisi daha eklendi. This is a modal window. The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez banka- sı olarak, ülkenin tüm para politikasını yöneten ve mali sistemin istikrarının sağlanmasına ve idame ettirilmesine yardımcı olan sistem ve kurum, Fe- deral Reserve System (Federal Reserve), yani kı- saca ifadesiyle, FED' dir.
Bir merkez bankası, karşılık ya da teminat olarak hiçbir şey almadan para veriyorsa, para basıyorsa yaptığı iş karşılıksız para basmaktır.
ABD, 1971 yılında doların altın karşılığını kaldırınca dünyadaki bütün kâğıt paralar karşılıksız kalmış oldu. Bugün kâğıt paraların karşılığı yalnızca devletin itibarıdır.
Devletlerin para basımından elde ettikleri gelire para basma geliri (senyoraj) denir. Senyoraj, o paranın değeri ile o paranın üretim maliyeti arasındaki farktır.
Kâğıt paraları Merkez Bankası, ufaklık madeni paralari Hazine basar.
Ne kadarının zorunlu karşılık olarak tutulacağı ise merkez bankası tarafından belirlenir. Merkez bankası para arzını kontrol ederek ekonominin ihtiyaç duyduğu parayı yaratmış olur.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ekonomik büyümeyi canlandırabilmek için negatif faiz uygulamasına geçme kararı aldı. Buna göre ticari bankalar Merkez Bankası'nda tuttukları mevduat hesapları için yüzde -0,1 oranında faiz ödeyecekler.
Bir ülkenin parasının değeri, ayrıca o ülkenin uluslararası ticaretinde de önemli bir rol oynar. Düşük bir para birimi değeri, ihracatı artırabilir çünkü diğer ülkeler, düşük fiyatlar nedeniyle ürünleri satın almayı tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri