Savaş, I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında başlamıştır. İngiltere ve Fransa savaşa katılmamakla birlikte, Rusya'nın Balkanlar'da güçlenmesini istemedikleri için bu savaşta Osmanlı Devleti'nin yanında yer almışlardır.
İtilaf Devletlerinin Osmanlı'yı Yanında İstememe Sebepleri;
Osmanlı Devleti başlangıçta İtilaf Devletleri yanında savaşa girmek istese de İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti'nin parçalanma ve bölge topraklarını ele geçirme düşüncesi Osmanlı'yı yanlarında istemelerinin en büyük sebebidir.
Enver Paşa hakkında bir çok tartışma ve iddaa vardır . en çok ise osmanlı devletini zorla 1.dünya savaşına soktuğu iddalarıdır .
Osmanlı Devleti itilaf ve ittifak gruplarından birine dâhil olmak zorundaydı. Çünkü 1. Dünya Savaşından önceki kaybettiği toprakları geri almak istemesi, parasızlık ve yalnızlıktan kurtulma çabası Osmanlıyı Almanya'nın yanında savaşa sürükledi.
Osmanlı Devleti bu büyük dünya savaşında ittifak devletleri tarafında yer almıştır. İttifak devletleri; Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan ve İtalya'dır.
İlgili 24 soru bulundu
I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu'nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD'nin katıldığı) İtilaf Devletleri, Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın oluşturduğu (daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan'ın katıldığı) İttifak Devletleri'yle savaştı.
27 Ekim 1914 tarihinde Amiral Souchon komutasındaki Yavuz ve Midilli'nin de dâhil olduğu Türk Donanması Karadeniz'e açılmıştır. 28–29 Ekim 1914 gecesi de Rusya'nın Odessa ve Sivastopol Limanları'nı topa tutmuştur. Bu olay üzerine Rusya, İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etmiştir.
Asıl adı İsmail Enver olan ve İstanbul Divan yolunda doğan Enver Paşa, Manastırlı Surre Emini Ahmet Bey ile Ayşe Hanım'ın oğludur.
İttifak için ilk tercih İngiltere'ydi. Ancak İngiltere ittifak teklifini “şimdilik yeni siyasi bağlar altına giremeyiz”, diyerek reddetti. Osmanlı Devleti bunun üzerine Fransa'ya yöneldi. Bahriye Nazırı Cemal Paşa Temmuz 1914'te Fransa'da yapmış olduğu ittifak temaslarından bir sonuç alamadı.
Giriş I. Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Dört yıldan uzun süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.
Bu noktada, başı kendi içindeki devrimcilerle dertte olan Almanya, daha sonra "Ateşkes Günü" olarak tarihe geçecek olan 11 Kasım 1918'de mütarekeyi kabul etmiştir. Savaş böylece İtilaf Devletleri'nin zaferiyle sona ermiştir.
İngiltere ile Fransa İtalya'ya bu toprakları kesin olarak alabileceği vaadinde bulunmuştu. Ayrıca İtilaf devletlerinin, Trablusgarp'ın işgaline izin vermesi ve desteklemesi, Osmanlı topraklarında gözü olan İtalya'nın taraf değiştirmesinde etkili oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nın bir başka özelliği ise bu savaşın uzun sürmesinin sebeplerinden birisinin "Çanakkale Cephesi" oluşudur. Binlerce vatan evladını kaybeden Türk milletinin ölümüne mücadele verdiği bu cephe, Birinci Dünya Savaşı'nın da uzamasına neden olmuştur.
1) İngiltere ve Fransa, Türkiye'nin kendi yanlarında savaşa girmesi için çalışmışlardır. Bu devletler ayrıca, Türkiye'ye dayanarak, Almanya'ya karşı bir Balkan bloğu kurmak çabalarına girmişlerdir. 2) Rusya, devamlı şekilde, kendi takip ettiği politikanın Türkiye tarafından da uygulanması için gayret sarfetmiştir.
Ekim ayının sonlarında, Karadeniz'e devriye ve tatbikat amacıyla İstanbul Boğazı'ndan çıkan bu gemiler, 29-30 Ekim gecesi Odessa ve Sivastopol'ü bombaladılar. Bunun üzerine Rusya ve bağlaşıkları peş peşe Osmanlı Devleti'ne savaş ilân ettiler. Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu.
Birinci Dünya Savaşı Neden Çıktı? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908'de işgal ettiği Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, 28 Haziran 1914 tarihinde Gavrilo Princip isimli bir Sırp milliyetçisinin Arşidük Fransuva Ferdinand'ı öldürmesi, Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan olay oldu.
Osmanlı Devleti, Doğu Avrupa'da 1576 yılında Lehistan krallığını himaye altına alarak, nüfuzunu Belarus, kuzey Ukrayna, Letonya, Litvanya, Estonya topraklarına kadar genişletmiş ve Baltık Denizi'ne kadar uzanmıştır.
Gelişen olaylardan ve belgelerden anladığımız, Osmanlı Devleti'nin Cihan Harbi'nde tarafsız kalması imkansızlığıdır: Osmanlı Devleti umumi harpte tarafsız kalamazdı; coğrafya ve tarih onu iki büyük düşman grubun ortasına atmış bulunuyordu; harbin objelerinden birisi de bizzat kendisi idi.
Suriye-Filistin Cephesi (Ocak 1915 – Ekim 1918): Almanya'nın isteğiyle açılan bu cephe de İngilizlerin sömürgeleri ile olan bağlantısını kesmek için açılmıştır. Çanakkale Cephesi (Şubat 1915 – Ocak 1916): Osmanlı Devleti'nin kesin zaferiyle sonuçlanmış tek cephe Çanakkale Cephesi'dir.
Berlin askeri ataşeliği
Enver Bey bu görev sırasında, 1910 yılında Londra'da onuruna verilen bir yemeğe, çağrı üzerine Britanya'ya gitmiştir. Bu gezide "Türk Devrimcisi" olarak karşılanmış, İngilizler "İttihatçıların" yanında olduklarını belirtmiştir.
Enver Paşa 1903 yılında topçu yüzbaşısı olarak Manastır'a gönderildi. Burada Bulgar çetelere karşı savaşarak dağda eşkıyalık ve gerilla taktikleri hakkında tecrübe kazandı. İttihat ve Terakki ile ilişkisinin ortaya çıkarılması üzerine devlete isyan ederek Niyazi Bey'den hemen sonra 1908 Haziranında dağa çıktı.
Savaş öncesinde Berlin'de Askerî Ateşe ve savaş sırasında Harbiye Nâzırı ve Başkomutan Vekili olması hasebiyle Enver Paşa'nın, Almanlarla doğrudan teması olmuştur. Özellikle de Almanca bilmesinden dolay hem cephede hem de cephe gerisinde Alman subaylarıyla ve diplomatlarıyla doğrudan temas hâlindeydi.
Yüz Yıl Savaşı (Yüz Yıl Savaşları), İngiltere Kralı III. Edward'ın Fransa tahtında hak iddia etmesiyle 1337'de başlayan ve ancak 116 yıl sonra 1453'te sona eren savaşlar dizisidir.
Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853-30 Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus savaşıdır. Birleşik Krallık, Fransa ve Piyemonte-Sardinya'nın Osmanlı tarafında savaşın içinde olmasıyla savaş, Avrupalı devletlerin Rusya'yı Avrupa ve Akdeniz dışında tutmak amacıyla verdiği bir savaş durumunu almıştır.
Ancak İngiltere bu konuya sıcak bakmadı. Çünkü Rusya'nın genişleme politikasını kendi menfaatlerine uygun bulmuyordu. Diğer taraftan İngiltere, Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü, sömürgesi olan Hindistan yolunun emniyeti ve Akdeniz ticareti açısından politikasına uygun sayıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri