"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Maden suyunda demir, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çıkarıldığı yere göre farklılıklar gösterebilen mineraller bulunur. Sodanın içerisinde ise bikarbonat ve sodyum bulunur. Bu farklılıklarla birlikte hamilelikte soda içmek zararlı değildir.
Doğal mineraller içerdiği için annenin daha rahat süt vermesine destek olur. Asitli ve şekerli içecekleri tercih etmek yerine sade maden suyunu içebilirsiniz.
- Maden suları hazmı kolaylaştıran, sülfat ismindeki maddeyi içermektedir. Sülfat; pankreastan sindirim adına kullanılan enzimlerin salınımına yardımcı olarak sindirime yardımcı olur. Gebelikte hazımsızlık problemi yaşayan kişilerde bu problemin çözümü adına maden suyu destek olabilir.
Gebelikte doğal maden suyu ya da soda tüketmenin pek çok yararı vardır. Mide asidini dengeler, vücut için gerekli mineral ve elektrolitleri sağlar. İstenirse limon ilave edilerek mideyi rahatlatmak için tüketilebilir. Limon asidik değildir, ancak yine de bazı hastalarda mide yanmasını artırabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Emziren Annenin İçtiği Soda Bebekte Gaz Yapar Mı? Günde 1 adet maden suyu bebekte gaz yapmaz.
Gebelikte anne adayları günde bir veya iki bardak maden suyu tüketebilir.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur.
Yani örnek vermemiz gerekirse gebelikte 1 fincan türk kahvesi ve 2 bardak çay veya kahve tüketilmeyecekse 4 bardak çay güvenle tüketilebilir.
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar? Hamileliğin özellikle ilk 3 ayı ve 3. trimester döneminde yaygın bir şekilde mide yanması görülebilir. 3. Trimester dönemi hamilelikle üçüncü üç aylık dönem olarak bilinir.
Soda, mide bulantısına nasıl yardımcı olabilir? Soda, mide asidini nötralize edebilir ve mide bulantısını hafifletebilir. Ancak aşırı tüketildiğinde mide asidini artırabilir.
Özellikle yemek sırasında bol kıyafetler giymek faydalı olabilir. Gaz akışını artırmak için mide, bağırsak ve karın bölgesi sıcak tutulabilir. Ilık bir duş ise gaz sancısı yaşandığında semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Biraz tuz, limon ve maden suyu sayesinde mide bulantısından kurtulabilirsiniz. Özellikle de hamilelik döneminde churchill çok sık tüketilmektedir. Gebelik sürecinde ölçülü olacak şekilde, genel yolculuk öncesinde de tedbir almak için tüketilen churchill mide asitlerini dengeler ve bulantıyı önler.
Gebelikte kansızlığı önlemek için açık çay tercih edilebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için, süt, yoğurt, ayran tüketimine özen gösterilmelidir. Bitki çaylarında 1 fincandan fazlası tüketilmemelidir. Maden suyunada haftada 3-4 kez yer verilebilir.
Gebelikte magnezyum, hem anne hem bebeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için önemli bir mineraldir, alınacaksa mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. Magnezyum alan annelerin 24-31 hafta arası doğan bebeklerinde orta veya ağır serebral palsi daha az görülmüş, motor disfonksiyon oranları da daha az görülmüştür.
Gebelik sırasında günde 1-2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir. Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Gebelik ve Çay İçmek
Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
Kafein bir uyarıcıdır ve idrar söktürücüdür. Kafein bir uyarıcı olduğu için kan basıncı ve kalp atış hızını arttırır ki bu ikisi de hamilelik için önerilen şeyler değildir.
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
Aşırı miktarda limon tüketimi ise zararlı olabilir. Diğer turunçgil meyvelerde de olduğu gibi limon vücuttaki asidik seviyeyi arttırır. Vücuttaki asidik seviyenin artması çok nadir olsa dahi düşüğe neden olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının limonu kontrollü olarak tüketmeleri gerekir.
Hamileliğin başlangıcında, gebe kişinin öğünlerini sebze-meyve, tahıl ve protein bakımından zengin, iyi pişmiş ve hijyenik gıdalarla desteklemesi önemlidir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için risk taşıyabilecek kafein ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulmalı, doğal ve sağlıklı bir beslenme tercih edilmelidir.
Aynı zamanda, fazla kafein, gebelikte zaten artan, uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikâyetlerini artırabilir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir. Çay, kola, kakao ve çikolatada da kafein olduğunu unutmayın.
Gebeliğin erken döneminde ibuprofen kullanımı
Gebeliğin ikinci üç ayında uzun süreli ibuprofen kullanımının, bebeğin düşük kilo ile doğması riskine yol açtığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri