Satıcı/Bayi tarafından kaşelenip imzalanmayan garanti belgeleri geçersizdir. Faturanız ileberaber ibraz etmelisiniz.
1. Ürünün garanti kapsamında tamir olabilmesi için, Garanti Belgesi veya Faturası mutlaka servise ibraz edilmelidir. Aksi durumlarda garanti kapsamında tamir yapılmaz.
fatura şart değil. sonuçta garanti belgesi varsa ürünün Türkiye'ye resmi ithalatla geldiği belli oluyor.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR!
Fatura ya da garanti belgesi olmadan hiçbir şekilde ne yazık ki kabul etmiyorlar. Ama aldığın yerden faturanın 1 nushasını talep edebilirsin.
İlgili 35 soru bulundu
Fatura gereklidir. Garanti süresinin dolup dolmadığını oradan bakabilirler ancak. Ve eğer mailinizde yoksa hepsi burada ile görüşüp faturanızı tekrar size yollamalarını isteyebilirsiniz.
Kullanılmış olan kaybolan fatura durumunda mahkemeye başvurulması gerekir. Kayıp belgelerin geçersiz olduğuna dair bir evrak ve zayi belgesi talep edilir ve vergi dairesine başvuru yapılır.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. Fakat malın garanti belgesi olsa dahi tüketici bu hakkı kullanmayarak madde 11 'deki diğer seçimlik hakkını kullanabilir (11/a,b,d).
Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur. Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Aksesuar ürünlerinde fatura getirmeniz gerekmektedir. iPhone, iPad ve Mac'lerde seri numarasından garanti sorgulaması yapılabildiği için fatura getirmeniz gerekmemektedir. Özel durumlarda servis bölümü fatura talebinde bulunabilir.
Fatura garanti belgesi yerine geçmez.
YEtkili servis tarafından ürün azami tamir süresi içerisinde teslim edilmezse tüketici bu ürünü teslim almaktan kaçınarak kanunda belirtilen diğer seçimlik haklarını kullanabilecektir.
Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin onaylanarak tüketiciye verilmesini satıcı, bayi sağlamakla yükümlü ve sorumludur. Garanti süresi malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıldır.
Garanti belgesi için öncelikle bir elektronik imza alınması gereklidir. Hizmet verilen sektörde satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi (sshyb) veya başvurusu ve servis verilen sektöre göre servis ağı kurulması gereklidir. Zorunlu olan garanti belgesi bakanlık onayı olmadıkça geçersizdir.
Sadece fatura ile değişim veya garanti işlemleri gerçekleştirilebilir.
MADDE 12 – (1) 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Bu tebliğ ile 54 seri nolu KDV genel tebliği de uygulamadan kalkmıştır. Yani satın aldığınız ürünü, faturasını kaybettiğiniz için değiştirmek istemeyen kurumun ileri sürdüğü yasal dayanak artık uygulamadan kalkmış durumda.
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Faturası olmayan telefonların çalıntı olma ihtimali olduğu için, bu telefonları satın almak da suç teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri