İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
İngiltere ve Galler'de yasal evlilik yaşı 18'e yükseltildi. Bu kanundan önce 16 ya da 17 yaşındaki çocuklar, ebeveynlerinin rızası ile evlenebiliyordu. Daha küçük çocukların da resmî makamlara bildirilmeden evlendirilmesine ve evlilik töreni düzenlenmesine karşı bir yasa yoktu.
İngiltere ve Galler'de yeni bir kanunla yasal evlenme yaşı 18'e çıkarılıyor. Daha önce ebeveynlerinin rızası ile 16 ya da 17 yaşında evliliğe izin veriliyor, daha küçük çocuklar için de resmi makamlara bildirilmeden evlilik töreni düzenlenmesine karşı bir yasa bulunmuyordu.
Ancak 16 yaşından küçük yaşta yapılan evlilikler hiç bir şekilde geçerli hale gelmez. Yasal evlenme yaşı kaçtır? Medeni Kanun uyarınca yasal evlenme yaşı 17'dir. 17 yaşını dolduran kişi veli veya vasisinin izni ile evlenebilir. 18 yaşını doldurmuş kişi reşit olacağından hiç kimsenin iznine tabi olmadan evlenebilir.
Kısaca ergin kılınan veya 15 yaşını dolduran kişiler ne yazık ki evlenme imkanına sahip değildir. 15 Yaşını Dolduran Erkek/Kadın Evlenebilir mi ? Ülkemizde 15 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır. Mahkemelerce hiçbir şekilde bu yaştaki çocukların evlenme imkanı bulunmuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir. Her iki tarafın da ancak 18 yaşını doldurmasının ardından evlilik gerçekleşebilir. Her kadın ve erkek eşini özgürce seçebilir, hiç kimse evliliğe zorlanamaz: Evlilik taraflar arasındaki özgür iradeye dayanmaktadır.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Hamile Kalan 16 Yaşını Doldurmuş Kişi Evlenebilir mi? Yukarıda bahsedildiği üzere, 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi ancak hakimin izni ile mümkündür. Hamile kalmış kişinin evlenmesine izin verilmesi beklenir ancak hakim olayı tüm şartlarıyla değerlendirip, sonucuna göre karar verecektir.
Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre resmi nikah yaşı 18'e yükseltildi. Yasaya uymayanların ailelerine ise para ve hapis cezası verilecek. Daha önce yaş sınırı 17 olarak uygulanıyordu. Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi rakamlarına göre ülkede kızların yüzde 37'si 18 yaşına gelmeden evleniyordu.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
ABD: pek çok eyalette 18. İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Uzun süreli ikamet yoluyla: İngiltere'de en az beş yıl boyunca sürekli ikamet eden kişiler, İngiltere vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olabilirler.
Yaş bakımından en mühim bir fark evlenme bahsinde görülür: İsviçre'de evlenme yaşı erkekler için 20, kadınlar 18, olağanüstü halde müsaade ile erkeklerde 18, kadınlarda 17 yaşın ikmalidir; bizde ise erkeklerde 17, kadınlarda 15 yaşın ikmaline bağlıdır, hattâ olağanüstü bir halde erkek için 15, kadın için 14 yaşın ...
ÜLkemiz kanunlarına göre, 18 yaşından küçük bir kadınla herhangi bir cinsel yakınlıkta bulunmak suç kabul edilir. 16 yaşında bir kızla 21 yaşında bir erkek flört edebilir ya da sevgili olabilir, bunda sorun yok.
Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler. Anne-baba biri ölmüş ise ölümü nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kaydı ile belgelenmesi gerekmektedir.
İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
Kadın her yaşta hamile kalabilir. En son gebe olan hastam 60 yaşında ve ikiz bebek bekliyor.Her yaşta anne olabilirsinizMenopoza giren kadınlar anne olamaz mı? Kesinlikle olabilir. Menopoz hamileliğin sonu değil, sadece yumurtlamanın sonudur.
Mâlikîler'e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor.
1-9 yaşlarında olmasının mahiyetiyle alakalı yazdıklarınız asılsızdır. Hz. Aişe validemiz buluğa ermeden efendimizle velisi vasıtasıyla nikah kıyılmış, buluğa erince de zifaf -düğün olmuştur. -İslam fıkhında buluğa ermemiş kız velisi tarafından uygun bulunan birisine nikahlanabilir.
“10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında 78 yaşında, yaşıyorsa 135 yaşında bir insan evlenmeye adaydır, ne küçük yaşta olduğu için ne büyük yaşta olduğu için nikaha engel bir durum yoktur... Kuran'a iman edenler açısından hiç bir sorun yoktur, çünkü küçük çocukların da evlenebilecekleri hükmü Kuran'dan alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri