Sıcaktan Bunalan Kediler: Uyarı Belirtileri Aşırı derecede nefes nefese kalma, hızlı kalp atışı, çukurlaşmış gözler veya kedinizin tuvalet kabında daha az idrar belirtisi fark ederseniz, kediniz susuz kalmış ve sıcaktan aşırı muzdarip olmuş olabilir.
Böylece siz yokken de rahat bir gün geçirmesine yardım edin. Sokak köşelerinde sıcaktan halsiz düşmüş bir kedi görürseniz mutlaka müdahale edin. Su verin, başına ıslak bez koyun, ellerinizi soğutup ensesine, burnuna, kulaklarına tampon hareketler uygulayarak rahatlamasına yardım edin.
Vücut sıcaklığı arttıkça ve bu durum tolere edemedikçe kedi, sıcaklık çarpmasına maruz kalacak ve vücut sıcaklığı hızla düşmez ya da düşürülemezse, ciddi organ hasarı veya ölüm şekillenecektir. En son aşamada ise vücut sıcaklığı, kedinin nöbet geçirmesine ve/veya komaya girmesine neden olacak kadar yükselecektir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
İlgili 18 soru bulundu
Kediniz zıplamakta isteksiz olabilir, merdivenlerden inip çıkmakta, yattığı yerden kalkmada zorluk çekebilir, huzursuzluk gösterebilir ve dinlenmek için rahat bir yer bulmakta zorluk çekebilir.
Kişiler kedilerde ateş olup olmadığını nasıl anlayacağını bilmiyor. Kedilerin genellikle koltuk altı ve kulak bölgesi ateş ölçme noktalarıdır. Kişiler elleriyle bölgelerde detaylı kontrol yaparak, ateş olup olmadığını anlayabilir. Ateşi olan kedilerin genellikle koltuk altları ve kulakları oldukça sıcak olur.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır.
Sık soluma; yüksek vücut sıcaklığı, stres ve endişe durumunda veya yorucu egzersiz sonrası normal bir tepki olabilir. Kediniz stresli değilse, çok sıcak hava koşullarına maruz kalmamış veya yakın zamanda yoğun egzersiz yapmadıysa sık soluma tıbbi bir problemin işareti olabilir.
Kedilerin güneşe bayıldıklarını, sıcak havaları sevdiklerini biliyoruz. Ancak yaz mevsiminin gelmesiyle boğucu sıcak günlerde, kediniz biraz bunalmış gözüküyor olabilir.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Kedilerin ne kadar sıcaklığa dayanabileceği, çeşitli faktörlere bağlıdır, ancak genellikle 30-37 derece arasındaki sıcaklıklarda rahat hissederler. Kedilerin vücut sıcaklığı, yaklaşık 38-39 derece arasında değişir. Bu nedenle, sıcak havalarda kedilerin aşırı ısınmaları kolaydır ve hatta sıcak çarpması geçirebilirler.
Sıcak Yerlere Sığınma İsteği
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
Ayrıca böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir sistemi gibi diğer organları da etkiler. Vücut ısısı arttıkça kediler kendilerine serin bir yer ararlar. Bu neden ile kediler soğuk yere yatar.
Klimalı ortamların hayvanlar üzerinde yarattığı olumsuzluk genelde solunum yolu problemleri ve allerjik problemlerdir. Klimaların temizliğinin yapılması onlar için de önemli bir unsurdur. Klimanın yönü direk hayvanın üzerine doğru olmamalıdır.
Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur. Yıllar sonra anne kedi büyümüş olan yavrusuyla bir araya geldiğinde birbirleri için sadece diğer kedi olmaktan öteye geçmezler.
Güneş sever bir kediyle başa çıkmak
En sevdiği güneşlenme noktalarına gölgelik alanlar ekleyerek ona çok yardımcı olabilirsiniz.
Doğum anı yaklaştıkça kedinin vajinasından bir miktar sıvı geldiği görülür, yattığı yerde bir kaç kez dışkısını da yapabilir. Nefes alıp verişleri sıklaşıp ıkınmaya başladığında ise doğum başlamıştır.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
"Kedim su içmiyor, ne yapmalıyım?" diye endişe duyuyorsanız ilk olarak kedinizin her zaman su kabında taze suyu olduğundan emin olmalısınız. Kedinizin su içmek istememesinin nedeni, su kabını yeterince temiz bulmaması ya da suyun yeterince taze olmaması olabilir.
Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
Kediler uzun süre yemek yemediyse titremeler görülebilir. Bunun dışında kedilerin vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi sonucunda da titremeler görülebilir. Vücut sıcaklığının 41 derece olması durumunda hipetermi ortaya çıkmaktadır.
Uyku ve halsizlik sorunu nedeni altında çeşitli hastalıklar olabilir. Halsizlik ve uykunun uzun süre devam etmesi halinde mutlaka veterinere gitmek gereklidir. Halsizlik ve uyku sorunu için mutlaka veterinere girerek kedinizi muayene ettirmelisiniz. Erken teşhis ile kedinize verilen ilaçlar etkisini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri