İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir. Doğadan elde edilmiş olan hammadde teknolojik unsurlarla kullanılır hale getirilir. Sanayi, enerji ve inşaat sektörü yer alır.
Sanayi, enerji üretimi ve inşaat faaliyetleri ikincil ekonomik faaliyetler grubundadır.
Birincil (Tarım) Sektör: Üretilen mallar direkt olarak doğal kaynaklardan elde edilir. 2. İkincil (Sanayi) Sektör: Üretilen mallardan yeni ürünlerin üretilmesidir. 3. Üçüncül (Hizmet) Sektör: Üretilmeyen veya modifiye edilmeyen, birincil ve ikincil sektör dışında kalan faaliyetlerdir.
Genellikle birincil ekonomik faaliyetler tarım, ikincil ekonomik faaliyet- ler sanayi; üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler de hiz- metler sektörü şeklinde adlandırılmaktadır.
Hayvancılık, tarımcılık, balıkçılık, madencilik ve ormancılık sektörleri birincil ekonomik faaliyetlerin başında gelir . İkincil Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler icra edilirken, birincil ekonomik faaliyetlerden elde edilen ham madde ve yarı işlenmiş maddeler işlenerek yeni ürünler üretilir.
İlgili 17 soru bulundu
Üçüncül ekonomik faaliyetlerde doğrudan bir Üretim görülmemekle birlikte insanlara ve diğer ekonomik faaliyetlere ürün ve hizmet sağlanması esastır. Bu faaliyet türüne eğitim, sağlık, ulaşım, turizm, ticaret, bankacılık, pazarlama, güvenlik, sigortacılık, hukuk, belediye ve büro hizmetleri örnek verilebilir.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir. Çünkü hizmet sektörü, tarım ve sanayi sektörüne oranla daha fazla gelir getiren bir sektör konumundadır.
Bu yaklaşımın öne çıkan özelliği; Bir ülkenin ekonomik kalkınmasının hızlanmasının tarım (birincil), sanayi (ikincil) ve hizmetler (üçüncül) olmak üzere üç sektörde uzmanlaşma ve teknolojik gelişme sayesinde sermaye birikimi ile sağlanmasıdır.
Gelişmiş ülkelerde üçüncül sektörün dışında bilgi toplama, işleme, yayma görevi yapan, basit bilgiyle yapılamayacak, uzmanların işine Dördüncül ekonomik faaliyetler denilmeye başlanmıştır.
Birincil sektör, ekonomide doğrudan doğal kaynaklardan yararlanılan sektördür. Bu sektöre tarım, ormancılık, balıkçılık ve madenciliği içerir. Sektörde elde edilen ürünlerin çoğu diğer endüstriler için hammadde olarak kullanılmaktadır.
Örneğin, işletme mezunları çalışma alanları arasında satış, pazarlama, müşteri hizmetleri, finansal yönetim, stratejik planlama, üretim yönetimi, risk yönetimi, satın alma, muhasebe, lojistik, toplam kalite yönetimi, operasyonlar, büro yönetimi ve insan kaynakları gibi konularda kariyer yapabilirler.
Ağır sanayi: Çok büyük miktarlarda hacimli hammaddelerin büyük tesislerde geniş çaplı ağır makineler kullanılarak işlenmesi: demir-çelik, gemi, inşaat, demiryolları, çimento, petrol işleme vs.
İşte üretim ve tüketim arasındaki ilişki ekonomik faaliyetleri oluşturuyor. Ekonomide üretim, dağıtım ve tüketim olmak üzere üç faaliyet alanı bulunuyor. Üretim; İnsanların ihtiyaç duydukları ürün, mal ve hizmetlerin kişi veya işletmeler tarafından üretilmesidir.
Mühendislik: Uzmanlığı farklı alanlarda olan birçok mühendislik türü, sanayi alanında çalışır. Örnek olarak makine, çevre, inşaat ve endüstri mühendisliği gösterilebilir. 2- Tarım: İnsanların ana besin kaynağı olan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine tarım denir.
Sektör Teorisi, 1939 yılında Hoyt'un Burgess'in öne sürdüğü Eş Merkezli Alan Teorisini geliştirmesi sonucunda önerdiği bir teoridir (Şekil 4). Bu modelde, ana ulaşım yollarının arazi üzerindeki eş merkez çemberlerini bozduğu, konutların ve iş merkezlerinin ana ulaşım güzergâhları boyunca ilerlediği gözlemlenmiştir.
A) Tanınmış Fransız ekonomisti François Perroux (okunuşu: Fransua Peru) “ekonomik yapı”yı şöyle tanımlar: Bir ekonomik ünitenin yapısı belli koşullar altında ve belli bir zamanda o üniteyi karakterize eden oranların tümüdür. Ekonomik yapının bu tanımı, statik bir tanımdır.
Bu yaklaşımın öne çıkan özelliği; Bir ülkenin ekonomik kalkınmasının hızlanmasının tarım (birincil), sanayi (ikincil) ve hizmetler (üçüncül) olmak üzere üç sektörde uzmanlaşma ve teknolojik gelişme sayesinde sermaye birikimi ile sağlanmasıdır.
Yapı sektörü hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan tüm yapıların oluşturulmasını sağlayan sektördür. İnşaat sektörü olarak da bilinmektedir. Binaların, binaların alt yapılarının ve endüstriyel yapılarının meydana getirilmesi daima inşaat sektöründe aktif rol oynayan firmalara aittir.
İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir. Doğadan elde edilmiş olan hammadde teknolojik unsurlarla kullanılır hale getirilir. Sanayi, enerji ve inşaat sektörü yer alır.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
İktisadi faaliyetler, kıtlığa karşı girişilen ve malların rasyonel idaresi şeklinde beliren, bilinçli, içinde bulunduğumuz zamana ve geleceğe ait davranışlardır. Bu faaliyetleri dört ana başlık altında gruplamak mümkündür. Bunlar üretim, dolaşım, bölüşüm ve tüketim biçiminde ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri