Keresteler aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Yapısı fark etmeksizin her türlü binanın inşasında kullanılan keresteler inşaatlık kereste olarak isimlendirilir. İnşaatlık keresteler elde edilirken, genellikle ladin, çam, gürgen gibi ağaçlar kullanılır.
Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi. Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir. Çam kereste, göknar kereste, ladin ve kavak kereste, yumuşak ağaç kerestelerine örnektir.
Hammaddesi ağaç olan, yapılarda, sanayide ve daha pek çok alanda kullanılan belirli ölçülerde tomruklardan kesilen ahşap malzemeye kereste ismi verilir. Kereste marangozluk, inşaat sektöründe, kullanılmak için kesilerek biçildikten sonra işlenmeye hazır bir hale getirilen ve bekletilen ağaçlara denir.
Kereste inşaat sektöründe, marangozlukta kullanılmak amacıyla kesilip biçildikten sonra işlenmeye hazır bir şekilde bekletilen ağaçlara denilmektedir. Kerestelerin üretim aşaması ormanlardır. Bunun için insanların hayatında ormanların yeri önemli ve büyüktür.
Ahşabın kesilerek standart boyutlara getirilmiş haline ise kereste denir.
İlgili 28 soru bulundu
İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir. İnşaatlık kereste seçilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır.
İnşaatlık keresteler elde edilirken, genellikle ladin, çam, gürgen gibi ağaçlar kullanılır. Bu ağaçların belirgin özellikleri, sağlam yapıda olmaları, inşaatlardaki ağır uygulamalarda dayanım gösterebilmeleridir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Sert kereste genellikle mobilya yapımı, parke döşemeler ve ahşap işlerinde tercih edilir. Ayrıca, dış mekan uygulamaları, dekoratif paneller ve kaplama malzemeleri için de kullanılır.
Kereste, genel bir yapı olarak uygulanmasının yanı sıra merdivende olduğu gibi yapıyı tamamlayan kalıcı bir yapı hatta çatı strüktürü olarak da kullanılabilir. Kereste; pencere çerçeveleri, gölgeleme elemanları ve mobilya gibi belirli yapı elemanları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
2.1.1.
Kereste üretiminde ormandan kesilerek tesise gelen tomruklar önce kabuk soyma işlemiyle temizlenir ve ardından çoğunlukla şerit ya da dairesel testerelerle baş kesme, yan alma ve boyutlandırma işlemleriyle istenilen ebatta kereste üretilmiş olur.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
İşte en iyi kereste için tercih edilen bazı ağaç türleri: Meşe: Meşe kereste, dayanıklılığı ve sert yapısı nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Mobilya, zemin kaplamaları ve yapı malzemeleri için idealdir. Kayın: Kayın kereste, düzgün yüzeyi ve çekici rengi nedeniyle popülerdir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
AHŞAP GÜÇLÜ TAŞIMA GÜCÜNE SAHİPTİR.
1 kg. ahşap, 1 kg. beton veya çelikten daha fazla yük taşır. Ahşap sayesinde 250 m.lik açıklar kolonsuz geçilebilir. Çünkü konstrüksiyonlarda, çeliğin ağır olması nedeni ile ahşap tercih ediliyor.
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Çam Ağacıdır. 5×10 ve 10×10 ebatlarında 3m ve 4m olarak mevcuttur. Yerli çam, köknar,ladin ve kayın ağaçlarından elde edilen kereste çeşitleri. 5×10 ve 10×10 ölçülerinde 3 – 4 – 6 m uzunluklarında üretilmektedir.
·Meşe ağacının kerestesi çok dayanıklıdır. ·Meşe ağacı kolay kesilebilen ve işlenebilen bir ağaç türüdür. Bu yüzden mobilya yapımından pencere yapımına kadar bir çok alanda kullanılabilir.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Kavak Kereste mobilya üretiminde, elektrik direklerinde, masa ve sandalye yapımında bolca kullanılabilir. Bu kadar çok kullanım alanı olmasının sebebi aslında ülkemizde bol yetiştiriliyor olmasıdır. Bazı alanlarda kavaktan daha iyi seçeneklerde vardır ancak buna rağmen insanlar Kavak Kereste kullanıyorlar.
Sokaklardaki ağaçları, ağacın patolojik bir hastalıktan dolayı kuruması ve inşaat alanında kalması durumunda kalması durumunda kesilir. İnşaat alanında ise mülk sahibi tarafından Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak belediyenin bünyesinde oluşturduğu ekiple ağaçlar kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri