S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2. İstanbul'da 100 m2 evin ruhsat harcı 1175 TL tutuyor.
Bir projenin inşasının belirli kanun ve hükümlere uygun bir şekilde çizildiğini belirten inşaat ruhsatını almak için yapı sahibi veya vekilinin yapı ruhsatı alma dilekçesi ve diğer gerekli evraklarla birlikte projenin dahil olduğu bölgenin bağlı olduğu belediyeye bizzat başvurmaları gerekmektedir.
İnşaat ruhsatı başvurusunda bir eksiklik ve hata olmaması halinde başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde yapı ruhsatı verilir. Eksilik ve hata olması durumunda idare, başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılı bildirimde bulunur.
İnşaat ruhsatı alabilmek için talep sahibi aşağıdaki belgeler ile birlikte belediyeye başvurmak durumundadır. Eğer Belediye İmar Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonunda ruhsat alması için her hangi bir eksiklik görülmezse yapı ruhsatı eksiksiz olarak doldurularak talep sahibine verilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Yapı ruhsatı için gerekli belgeler yetkili birimlerle paylaşıldıktan sonra belgelerde hata veya eksik olmaması durumunda 30 gün içerisinde inşaat izni alınır. Bu süreçte eğer belgelerde eksik varsa 15 gün içerisinde belediyeden tarafınıza dönüş yapılarak gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilir.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre konusu yapı olan bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
Türk Ceza Kanununun 184. Maddesine göre yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Belediyeler veya valilikler, dilekçeyi ve ekleri inceledikten sonra eğer eksik ve yanlış bulmuyorlarsa, başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatını verirler.
Kısaca, inşaat ruhsatı olarak da bilenen yapı ruhsatı, belirlenen proje kapsamında bir inşaatın yapımına başlanması için verilen izin belgesine denir. Bir binanın yapılabilmesi ve inşaatına başlanabilmesi için inşaat ruhsatı gerekmektedir.
Ruhsat alınması için gerekli başvurularda olması gereken ilk belge, yapının projesidir. Aynı zamanda proje, yapı sahibi ve yapı bilgilerini içerisinde barındırmalıdır. Yapının bulunduğu alanlar belediyelere bağlı ise ruhsat izni belediyeden alınır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İmar durum belgesi ücreti 2022 ne kadar? Belediyelerin imar harç bedellerine göre bu fiyat 66 tl olmaktadır. Özellikle yeni yapı ruhsatı alınması için bin m2'lik konutlara ve rezidanslarda m2'ye 11,75 TL'dir.
Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır. İskan belgesi olarak da adlandırılan yapı kullanma izin belgesi ise inşaatın yönetmeliğe, projeye ve yapı ruhsatına uygun bir şekilde tamamlandığını, müteahhitin bir borcunun bulunmadığını göstermektedir.
İnşaat ruhsatı inşaat yapılabilmesi için zorunlu belgelerden olup, ruhsat işleminin onaylanmasından itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içerisinde inşaat işlemleri tamamlanamamış ise, mevzuata göre inşaata devam edilemez.
Halihazırda devam eden inşaat yapıları ve eski binalara ruhsat almak için, İmar Kanunu tarafından belirlenen ruhsat prosedürlerinin uygulanması ve gerekliliklerin tamamlanması durumunda, ruhsat alınabilir.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından e-devlet üzerinden de müracaat edilebilmektedir.
Muvakkat yapı, kalıcı olmayan, belirli bir süre kullanma amacıyla ve sökülüp takılabilen, taşınabilen malzemeden yapılan ve ruhsata tabi olan yapıdır. Şantiye binaları muvakkat yapının tipik bir örneğidir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Alındığı tarihten itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 yıl içinde bitirilmesi gerekir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde de ruhsat geçerliliğini kaybetmektedir. 5 yılı aşan inşaatlar için tekrar izin alınması gerekir.
Yapımına 2 yıl içinde başlanmayan ya da yapı ruhsatı süresi içinde bitirilmeyen ve süresi içinde yapı ruhsatı yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendirilir. Ruhsatı geçersiz duruma gelen yapıların yapımının sürdürülebilmesi için yeniden ruhsat alınması zorunludur.
3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri doğrultusunda verilen yapı ruhsatı, hukuki ve kanuni açıdan bağlayıcıdır. Bir taşınmazın inşasının uygunluğunu ifade eder ve alınması zorunlu olan bir lisans belgesidir. Ruhsatı verilirken yapılacak inşaata dair her türlü sahiplik, proje ve inşaat bilgisi değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri