Kaba inşaat, halk arasında tesisatları döşenmiş ancak boyanmamış, iç sıvası, çerçeveleri ve aydınlatmaları henüz tamamlanmamış yapılar olarak da tanınmaktadır. İnşaatın kaba inşaat olarak tanımlanabilmesi için teknik bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Kaba inşaat, Kum, çakıl çimento, demir, kalıp, kullanılarak yapının taşıyıcı betonarme ve dolgu duvarları yapılmış, henüz iç sıvası bitmemiş çerçeveleri takılmamış tesisatları döşenmiş ama aydınlatma vs. bitirilmemiş, taşıyıcı betonlar, temel inşaatı, duvar imalatı, çatı imalatına kaba inşaat denir.
Kaba inşaat bir başka ifadeyle ise henüz iç sıvası bitmemiş, çerçeveleri takılmamış, tesisatları döşenmiş ama aydınlanma vs. bitirilmemiş, boyanmamış inşaattır. Kaba inşaatı bitirilmiş bir yapının, aydınlanması yapılmamış, boyanmamış ve içi sıvasına geçilmemiştir.
İnce İnşaatı, bir yapıda kaba yapıdan sonra gelen ve sıva, boya, badana, yalıtım, temiz ve pis su tesisatı vb. işleri kapsayan ve kaba yapıyı örten uygulamalar ile teslim edilen inşaat yapısıdır.
Temel oluşturma, duvar inşası, kolon ve kirişlerin inşası ve döşemelerin inşası, kaba inşaat aşamasının temel adımlarıdır. Kaba inşaat, yapıya dayanıklılık, taşıma kapasitesi ve ilerleyen inşaat aşamaları için temel bir temel oluşturur.
İlgili 16 soru bulundu
Kaba İnşaat Maliyeti Hesaplama
Sıraladığımız kaba işler inşaat toplam maliyetinin %28,40'ını oluşturmaktadır. Kaba inşaat maliyeti hesaplamada en fazla öne çıkan kalem ise beton ve demirdir. Toplam inşaat maliyet hesabı içerisinde beton ve demir payı %18,71 gibi önemli bir oranla öne çıkmaktadır.
Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi binanın ana iskeletini, adından da anlaşıldığı gibi estetik olmayan kaba kısmını oluşturana kadar olan kısmıdır. Bunlar kazı, temel, drenaj, beton, demir, duvar ve çatı işleri olarak özetlenebilir.
Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır. (3) Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir.” hükmünü ihtiva etmektedir. İmar Kanununa göre “yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapıya (inşaata) başlanılması” ve “beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir.
Toplam inşaat alanının, yapı oturum alanına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin toplam inşaat alanı 2000 metrekare olan parselde 400 metrekare taban alanına sahip olsun. Hesaplama: 2000/400= 5 katlı bina olabilir.
Yapı ruhsatları her bina için 5 yıl süre ile geçerlidir. Ruhsatın alınmasından 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. inşaatın bitme süresi ise 5 yıldır.
Kaba inşaat; genel hatlarıyla betonarme yapıyı, kalıp, demir, beton işlerini, tuğla işlerini ve çatı işlerini temsil eder. Genellikle betonarme imalat birkaç kat ilerledikten sonra alt katlardan tuğla işleri başlar.
Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsata aykırı inşa edildiği tespit edilirse belediye veya valiliklerce mühürlenerek inşaat durdurulur.
Kaba inşaat, en açıklayıcı şekli ile kaba inşaat malzemeleri adı verilen ürünler kullanılarak dolgu duvarların ve betonarmenin hazırlanmasıdır. Kaba inşaat, halk arasında tesisatları döşenmiş ancak boyanmamış, iç sıvası, çerçeveleri ve aydınlatmaları henüz tamamlanmamış yapılar olarak da tanınmaktadır.
Kapı, pencere, sıva ve boya gibi ince detayları kapsayan bu gider kalemi için yaklaşık olarak 350 bin TL ayırmanız gerekir. Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla 150 m2'lik evin maliyeti yaklaşık olarak minimum 990 bin TL'yi bulabilir.
sınıf inşaat tipi olarak bilinen kaba inşaat malzeme maliyetleri ise; ortalama 1850 TLx100 m2 olarak belirlenmiştir. Betornarme çelik karkas binalarda ortalama 1050 TL, Yığma yarı kagir binalar için ise 580 TL olarak belirlenmiştir.
Günümüz koşullarında 100 metrekare bir evin proje giderleri yaklaşık olarak 60.000-75.000 TL arasında değişim gösteriyor. Evin yapılacağı yerin köy ya da il merkezi olmasına göre değişiklik gösteren bu fiyatlar, mimar destekleri vb. gibi durumlara göre de farklılaşıyor.
Prefabrik evler kaç gün içerisinde teslim edilir, ortalama olarak 100 m2 tek katlı bir prefabrik binanın tek katlı prefabrik evler, Üretim durumuna göre iki gün ile on beş gün içerisinde prefabrik evin imalat işlemi tamamlanmaktadır. İmalatı tamamlanan prefabrik evler sevkiyata hazır hale getirilmektedir.
Normal şartlar altında 15 katlı bir binanın yapımı 15 ile 18 ay sürerken, Çinli mühendisler bunu inanılmayacak bir süre içerisinde tamamladı.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıların ruhsatı hükümsüz hale gelir.
Duvarlar, alçı sıva, kapı pencere doğramaları, yalıtım, iç boya, dış boya, zemin betonu, seramik, mermer, fayans, vitrifiye, parke, elektrik tesisatı,su tesisatı ve doğalgaz tesisatları gibi işler, ince inşaat işleridir.
inşaat; bina, yol, köprü, demiryolu, metro tüneli, kanalizasyon, liman, dalga kıran, havuz, istihkam, havaalanı, tramvay yolu ve spor alanlarının yapımı gibi her çeşit yapının işleriyle bunların etüt, proje, araştırma, bakım, onarım vb. işler olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri