"İnşallah" sözü, akit ifade eden sözlere bitişik olarak söylenirse, akdin hükmünü ortadan kaldırır, akit gerçekleşmez. Meselâ bir şey satın alan kimse "inşallah aldım" dese, akit gerçekleşmiş olmaz. Bu nedenle bir kimse: "İnşallah yarın şu işi yaparım." deyip de yapamazsa bundan sorumlu olmaz. (Şâmil İA.)
Özetle, Allah'ın rahmetinden şüphe etmek ve tereddüde düşmek anlamında "İnşallah" demek uygun değildir, ancak Allah'ın rahmetinden ümit etmek anlamında "İnşallah" demenin sakıncası olmadığı söylenebilir.
İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
- Birisi dua edince, örneğin Allah şifalar versin dediğinde, amin inşallah diyoruz. - Ancak bazıları dua etmenin adabında inşallah demek yoktur diyerek, inşallah ile dua etmek Allah'ım istersen ver demek manasına geldiğini, bunun da dua adabına uymadığını söylüyor.
Allah Teâlâ'ya dua ederken ve O'ndan bir şey isterken 'dilersen', 'istersen' gibi şarta bağlı kelimelerle dua etmek câiz değildir. 2. Allah Teâlâ'ya dua eden ve dilekte bulunan kimse, kesinlik ifade eden cümlelerle talepde bulunmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
"Amin ecmain" ya da "inşallah ecmain" demilerek cevap verilir. Burada güzel dilek ve duanın herkes için olması temennisi bulunmaktadır.
Kur'an'da “İnşallah (إِن شَاءَ اللَّهُ)” ifadesi, dördü Mekki ve ikisi Medeni olmak üzere toplam altı surenin altı ayetinde geçer.
versin âmin' denir. Duadan sonra inş demek duayı İPTAL yani YOK eder. İleride yapılacak iş için mesela 'yarın şu işi yapacağım' sözü için ise inşaallah denir.
Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz. Arapça'da şart edatı olan "in" ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey' kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup “Allah dilerse” demektir.
İnşallah, sadece geleceğe yönelik bir arzumuzu yapmayı belirtirken kullanılır, "Allah dilerse" manasında. Şimdiki pozisyonları konuşurken kullanıldığında iyi niyetli bir kullanım ama ağız bolluğuyla anlamı bilinmeden kullanılmaktadır. Bir de asla caiz olmayan bir iş için “inşallah” denemez.
Rüyada ağlayarak dua etmek, rüya sahibinin yaşadığı bir sıkıntıdan kurtulmaya çalışması anlamını taşımaktadır.
وَلَا تَقُولَنَّ لِشَا۬يْءٍ اِنّ۪ي فَاعِلٌ ذٰلِكَ غَداًۙ ﴿٢٣﴾ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ اللّٰهُۘ “Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşallah demedikçe) hiçbir şey için 'Bunu yarın yapacağım. ' deme.” (Kehf, 18/23-24.)
Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz. Zira kimin 'âmin' demesi meleklerin 'âmin' demesine denk gelirse, o kişinin geçmiş günahları affolunur.” (Buhârî, Ezân, 111-113 [780-782]; Müslim, Salât, 72 [410]) buyurmuştur.
gibi sözler söylenecek olursa yemin gerçekleşmez. Dolayısıyla bozulduğunda da kefaret vermek gerekmez.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
Âmin; “duâmızı kabul buyur” manasına gelir. Demek ki, isterken kesin bir dille âmîn, bir işe koyulurken inşâallâh kelimesi kullanılır. Bu hakikati örnek vererek akla yakınlaştırmaya çalışalım: Bir şeyin meydana gelmesi için, önce sebeplerin oluşturulması gerekir.
Sual: Kabul olmayacak duaya amin denmez demek, küfrü gerektirir mi? Önce kabul olmayacak dua olur mu, olmaz mı ona bakalım! Mesela, (Ya Rabbi, beni peygamber yap) demek kabul olmayacak bir duadır. Böyle dua etmek Allah'ın emrine aykırıdır ve böyle duaya amin denmez.
İNŞALLAH, "Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi. Herhangi bir şey hususunda "inşallah" demek, işi Allah'ın iradesine bırakmak manasını taşır. Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Herhangi bir şey için Allah'ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme..." (el-Kehf, 18/23, 24).
Umarım..derler herhalde.
Bazı bölgelerde bu kelime inş Allah şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin en doğru yazım şekli inşallah olarak belirtilmektedir. TDK bu kelimenin doğru yazılışını inşallah olarak bildirmektedir. Diğer yazım şekillerini yanlış kabul etmektedir.
Allah'ın kelimelerini değiştirecek hiçbir kimse yoktur ve sen de (Rabbinin kelimelerini değiştirmeye kalkarsan) O'ndan başka, kaçacak hiçbir yer bulamazsın. Çalabının kitabından senin gönlüne ne bildirildiyse onları oku. Allah'ın sözlerini değiştirebilecek kimse yoktur. Ondan başka hiçbir sığınacak yer de bulamazsın.
Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
(Hayırlısı olur inşallah) demek, Allahü teâlâ bunun neticesini senin için hayırlı yapsın, hata ve kusurunu affetsin, yanılmaktan, zarar görmekten korusun, sana nimet ihsan etsin demektir.
Amin ecmain, cümlemizin, hepimizin manasına gelmektedir. Bir kişi size ” Allah razı olsun” dediği taktirde siz de bu duaya karşılık olarak “Ecmain olsun ” diyebilirsiniz. Böylelikle “Allah cümlemiz, hepimizden razı olsun” demiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri