Ne kadar da güçlüsün gibi laflar etmeyin, yas tutan birinin ağlamasına engel olmayın. Onun ihtiyaçlarını düşünüp planlayın (Uyku, yemek ve iş ile ilgili ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı olun.) Anlayabildiğinizi ve nasıl hissettiğini bildiğinizi iddia etmeyin. Dinleyin ve acısını anlamaya çabalayın.
Günlük tutmak, sanat terapisi, müzik dinlemek veya konuşmak gibi yöntemler duygularınızı ifade etmenize yardımcı olabilir. Kendinize iyi bakın: Yas sürecinde kendinize iyi bakmak önemlidir. İyi beslenmek, düzenli uyku almak ve egzersiz yapmak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı destekleyecektir.
Normal yas süreci genellikle 6 ile 24 ay kadar sürmektedir. Kaybın ardından en az 6 ay geçmesine rağmen kişinin sosyal ve mesleki yaşam alanlarındaki işlevselliğin giderek bozulması patolojik yas olarak değerlendirilebilir. Patolojik yasta uyuma yönelik ilerlemenin yerine kayıp sonrası oluşan acı giderek yoğunlaşır.
İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor. Yaşadığımız üzücü olaylarda çoğu insanın bu aşamalardan geçtiği varsayılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Sağlıklı yas süreci genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir ancak kaybın acısı yas tamamlandıktan sonra bile kişiye zaman zaman bir sızı hissettirebilir. Kübler Ross'a göre yasın 5 farklı evresi bulunmaktadır: İnkar ve Şok Evresi. Öfke Evresi.
Yas süreci Elisabeth Kubler-Ross tarafından tanımlanmış bazı aşamalardan oluşur. Bunlar : inkar, öfke, pazarlık, depresyon, kabul aşamalarıdır.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar. Uyku ve iştahta bozulmalar görülebilir.
Yas tutanlar genellikle renkli ve süslü giysiler giymez, gezmeye ve eğlenceye gitmez, yıkanmaz, tıraş olmaz, radyo ve televizyon açmazlar. Komşuları ve akrabaları da yası olanlara saygı gösterir, onun acısına ortak olmaya çalışırlar.
Duygusal tepkiler: Ölümü inkar etme, üzüntü, ağlama, özlem, öfke, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, aklını yitireceği-delireceği korkusu, hayata karşı ilgi ve istek kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama, hiçbir duygu hissedememe, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlık, yalnızlık, çaresizlik.
"Vefasız ve nankörün yası tutulmaz."
Yas, genellikle bir kayba tepki olarak ortaya çıkar ve bireyin bu kaybı işlemesine yardımcı olan doğal bir süreçtir. Bu süreçte, üzüntü, öfke ve kabullenme gibi duygusal aşamalar yaşanır. Öte yandan, depresyon belirli bir neden olmaksızın uzun süreli üzüntü ve ilgisizlikle karakterize edilen bir ruh hali bozukluğudur.
Yas Psikolojisi, sevdiğimiz birinin kaybı sonrası girdiğimiz ruhsal durumu ifade eden psikolojik durumdur.
Travmatik yas ağır yaşanan ve işlevsiz davranışların görüldüğü (kaçınma gibi) ve yası yaşayıp tamamlama sürecine gitmeyi engelleyen bir durumdur..
Bu ilk birkaç haftanın ardından, ayrılığa ilişkin acı, üzüntü, kızgınlık gibi negatif duyuların azalması, kişinin yavaş yavaş normal yaşamına dönmesi, işlevselliğin artması ve sosyal rolleri ile denge kurarak, en çok 6 ay-1 yıl içerisinde yeni ve sağlıklı ilişkilerle hayatına devam etmesi beklenir.
Yas sürecinden geçen kişinin belli bir evrede sıkışıp kalma durumu da olabilir. Bu noktada dışarıdan destek oldukça faydalı olacaktır. Yaşanan evrelerdeki duygu durumu yoğunluğu ve evrelerin geçiş süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, yas sürecinin uzunluğunun ortalama 6 ay ve en fazla 1 sene sürmesi bekleniyor.
Türklerde matem alameti olarak yas tutanların ölünün çadırı etrafında yedi kez dönmeleri ve her dönüşte yüzlerini çizerek gözyaşı ile kanlarını karıştırmaları yaygın bir adet idi. Ölüm karşısında duydukları acıyı en şiddetli şekilde göstermeleri onlar için çok önemliydi.
Peygamber'in, Allah'a ve âhiret gününe iman eden bir kadının kocasından başka bir ölü için üç günden fazla yas tutmasının helâl olmadığını, ancak kocası için dört ay on gün yas tutabileceğini, bu süre zarfında kadının neleri yapıp neleri yapamayacağını bildiren hadisi ve sahâbî sözlerinden, ayrıca kocası ölen bir ...
Peygamber: "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir." buyurmuş, Hz. Ömer'in vefatından sonra İbn Abbas tarafından bu hadis Hz. Âişe'ye sorulunca "Allah, Ömer'e rahmet eylesin; vallahi Resûlullah (s.a.s) 'Allah, ailesinin kendisine ağlaması sebebiyle mümine azap eder demedi.
Yas sürecindeki kişi depresyon belirtileri gösterse de, destekle çökkünlük belirtilerinde azalma gözlenir. Belirtiler yavaş yavaş azalır ve ortadan kalkar. Depresyonda ise zamanla duygularda değişiklik görülmez. Yasta sevilen kişinin kaybı var ve bu olay sonucunda beklenen bir kötü hissetme durumu vardır.
Kayıp ve yas terapisi, bir kişinin sevdiklerinin ölümü, kaybı veya diğer travmatik olaylar nedeniyle yaşadığı acı, yas ve üzüntüyü işlemeyi amaçlayan bir psikoterapi türüdür.
Kayıp yas terapisi, bir kişinin sevdiklerinin kaybıyla başa çıkması için tasarlanmış bir terapi türüdür. Kayıp yas terapisi, bir kişinin ölüm, boşanma, iş kaybı veya başka türdeki kayıplar gibi travmatik olaylardan sonra yaşadığı yas sürecinde yardımcı olur.
Patolojik yas; aşırı suçluluk hissi ve kendini suçlama, değersizlik hissi, yaşamın gereklerini uzun süre sürdürememe, ve hatta intihar düşüncelerinin de varlığıdır. Bunlar normal bir yas sürecinin bulguları değildir ve genellikle tedavi gerektirirler.
Genelde 6 ay içerisinde yas sürecinin normale dönmesi ve ölümün kabullenilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda sevilen birinin ölümünden aylar sonra dahi yas süreci devam etmektedir. Kişinin yaşam akışı bu durumdan etkilenmeye devam etmekte ve kişinin günlük yaşamı sekteye uğramaktadır.
Normal yas süreci bireyin belirli bir süre sonrasında yaşadığı durumu olgunlukla karşılaması ve normal yaşantısına adapte olabilmesi durumunu ifade eder. Patolojik uzamış yas ise kişinin uzun süre boyunca kayıp üzüntüsünü atlatamaması ve normalden farklı davranışlar sergilemesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri