İNSANLARIN ağzından sonra vücuduna doğru boru şeklinde iki organı vardır. Birisi soluk, diğeri yemek borusudur... Devamlı açık olan soluk borusudur.
Gırtlak veya tıpta kullanılan Latince ismiyle larinks, boğazda nefes borusunun üst ve ön kısmında yer alan bir organdır.
Eğer merak ediyorsanız hemen okumaya başlayabilirsiniz. Dünyada Kaç Tane Boğaz Var? Yazıya giriş yapmadan önce sizlerle şu genel bilgiyi paylaşalım: Dünya üzerinde 52 tane, Türkiye'de ise 2 tane boğaz bulunuyor.
Tıbbi adı Türkçe'ye bazen larenks, bazen larinks olarak geçen gırtlak, İngilizce'de larynx veya voicebox (ses kutusu) diye adlandırılır. Boynun ön kısmında, çenenin 3-4 cm altından başlayan gırtlak, aşağıda iman tahtası olarak da bilinen sternum kemiğinin üst çıkıntısının 2-4 cm yukarısına kadar uzanır.
Bu sebeple söylenen lafların sala sala değil saya saya söylenmesi gerekmektedir. Bunu bize hatırlatan atasözlerimizden bir tanesi de "Boğaz dokuz boğum" olmaktadır. Boğaz Dokuz Düğüm Atasözünün Anlamı Nedir? Atasözünün sözlükte geçen tam hali "Boğaz dokuz boğumdur, boğa boğa söyler" olmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Herhangi bir sözü dikkatli bir şekilde düşünüp, ölçüp biçerek buna göre söylemek gerekir. Bu anlamı üzerinden boğaz dokuz boğumdur atasözünü farklı yerlerde amaca uygun kullanabilirsiniz. Herhangi bir hata yapmamak için, söylenecek cümleyi dikkatli bir şekilde düşünüp ona göre ağızdan çıkarmak gerektiğini anlatır.
En basit olarak boğazda takılma olmasının sebebi boğaz kuruluğu olarak tahmin edilmektedir. Aynı zamanda boğazda oluşan gıcık hissine psikolojik sorunlarında sıklıkla sebep olduğu bilinmektedir. Kaygı ve stres bozuklukları da tetikleyici sebepler arasında bulunmaktadır.
Boğazda yumru hissi; reflü rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yanma ve tahrişle varlığını hissettiren boğazda yumru hissine globus adı verilmektedir. Gastroözofageal Reflü hastalığı adı verilmektedir. Kısa adı GÖRH olarak tanımlanmaktadır.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
Türk Boğazlarında trafik hacmi çok kritik ve tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. 1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Doğum sırasında bir bebeğin gırtlağı (larinksi), 2 cm boyunda ve 2 cm eninde olup erişkindekinin üçte biri kadardır. Erişkine göre çok yumuşak ve esnektir.
Enfeksiyondan dolayı ortaya çıkan boğazda takılma hissi, antibiyotik ilaç türleriyle tedavi ediliyor. Bireylerin diğer zamanlara göre daha iyi beslenmesi ve bol su tüketmesi gerekiyor. Kullanılacak olan ağrı kesici ilaçlar da, boğazda yaşanan takılma hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliyor.
Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Geniz akıntısı çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geliyor.
Reflünün oluşmasında birçok faktör rol oynar. Günümüzde artan psikolojik faktörler bir çok mide şikayetine neden olabilmektedir. Stres nedeni ile mide asit düzeyi artar bu da reflü şikayetleri artırabilir.
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Yemek yerken her insanın boğazına farklı gıdalar kaçabiliyor. Boğaza takılan bir kılçık, su ve yumuşak gıdalar tüketilerek boğazdan gitmesi sağlanabilir. Boğulma tehlikesi olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
Globus sendromu (boğazda yumru hissi)
Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir. Şişkinlik büyük ve yuvarlak olmayacaktır, ancak rahatsız hissi vermek için yeterlidir. Globus sendromunun nedeni psikolojik olabileceği gibi sessiz reflü belirtisi de olabilir.
Kanal İstanbul Projesi, insan eliyle yapılan kanalları gündeme taşıdı. Gemilerin alacağı yolu kısaltan, deniz ticareti hacminin yükünü çeken bu kanalların farklı birer geçmişi ve öyküsü var. Uzun süredir yayınlanan Encyclopaedia Britannica'ya göre yerküre üzerinde 48 adet önemli kanal ve boğaz bulunuyor.
Boğaz; ön yukarı kısımda burun boşluklarının arka kısmına, ön ortada ağız boşluğuna, en aşağı kısımda da gırtlak boşluğuna açılır. Boğazın ağız boşluğu ile birleştiği yerde bademcikler bulunur. Yine boğazın çatısında boğaz adenoitleri denilen küçük ve bademcik yapısındaki bezler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri