Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir nedene bağlı ise normale gelebilir. Kalp yetersizliği için risk altında olan ya da kalp yetersizliğine aday olguların tespiti ve erken dönemde yapılacak tedavi ve girişimler ile kalp yetersizliği önlenebilir bir hastalıktır.
Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile kalp yetmezliği bulgu ve belirtileri kontrol altına alınabilir, hatta bazı durumlarda zamanla kalp kası güçlenebilir.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı %50'dir.
Hastalık ömür boyu devam ettiği için tedavi de kullanılan ilaçları da ömür boyu kullanmak gerekir. Oldukça sık görülen bir başka kalp hastalığı kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir.
1. Evre: Kalp yetmezliğinin ilk evresi olarak tanımlanır. Risk faktörleri yüksek olduğundan, kalp yetmezliğinin gelişmesine olası olarak bakılır. Bu hastalar daha çok ailesinde kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diyabet ve koroner arter hastalığı bulunan kişilerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Kalp Yetmezliği Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dolayısıyla güncel olarak bilinen ve yaygın olarak görülen birçok hastalığa kıyasla daha ağır bir şekilde ilerler.
Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kanı pompalamakta yetersiz kaldığı, ciddi ve sıklıkla ölümcül bir klinik tablo olarak tanımlanıyor. Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
Kalp yetmezliğinin 4 evresi vardır (Evre A, B, C ve D). Evreler, "yüksek kalp yetmezliği geliştirme riski" ile "ileri kalp yetmezliği" arasında değişir.
Kalp performansının azalmasıyla, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi sonucu ortaya çıkan klinik bir tablo olarak yorumlanan kalp yetmezliği, belirti vermeden ilerleyebilen bir sorun olarak ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
İleri evre kalp yetersizliği ise, ilaç, cerrahi veya cihaz tedavisine rağmen ilerleyici veya dirençli şikâyet ve bulgularının bulunması durumu olarak tanımlanır. İleri evre kalp yetersizliği toplumun % 5-10 unda görülebilmektedir ve bu hastaların 1 yıl içinde dörtte üçüne yakını yaşamını yitirmektedir.
Doku ve organlara yeterli kan gönderilememesine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, efor kapasitesinde azalma ve kalbin kendine gelen kanı çevirememesine bağlı olarak da akciğerler ve vücutta sıvı birikimi sonucu nefes darlığı, bacaklarda/karında/vücutta şişme gibi yakınmalar ortaya çıkar.
Deri veya karaciğer gibi diğer organların tersine kalbin kendisini yenileme gücü çok sınırlıdır. Kalp kas hücrelerinin bir yılda sadece yüzde 0,5'i yenilenir. Bu ise ciddi hasarları onarmaya yetmez. Ölü hücrelerin yerini kalın ve sert bir yara dokusu aldığı için kalbin bir bölümü normal işleyişini yitirir.
EF, bir kalp döngüsünde kalbin içindeki kanın ne kadarının vücuda pompalandığını gösteren bir parametredir. Sağlıklı insanlarda %60-65 arasındadır. EF değeri %40'ın altında olan hastalar düşük EF'li kalp yetmezliği, %40 ve üzerinde olan hastalar ise korunmuş EF'li kalp yetmezliği hastaları olarak tanımlanmaktadır.
Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor. Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında “kalp yetmezliği” hakkında bilgi verdi.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Genelde kalp hızının ani düşmeler gösterdiği durumlarda hasta bayılır veya bayılacakmış gibi olur. Diğer taraftan, kalp hızının sürekli çok düşük olduğu durumlarda da hastanın hareket kapasitesini artırmak amacıyla kalp pili yerleştirilmesi gerekebilir.
Kalp yetmezliği 3. evrede olan hastalarda; kronik yorgunluk, nefes almada güçlük, bacaklarda şişlikler ve güçsüzlükler, karında sıvı birikmesi, geceleri sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı yaşanmaktadır. Bu kişilerin kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durması gerekmektedir.
Kalp yetersizliği ve kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerin doktor takibine binaen egzersizlerini yapmaları gerekir. İleri kalp yetmezliği yaşayan kişilerin spor yapmaları zor olacağından doktor kontrolü ile yürüme egzersizleri hareket etmeleri sağlanabilir.
Kalp yorgunluğu, kalp kasının zaman içinde aşırı kilo, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi nedenlerle yıpranmasıdır. Özellikle aşırı efor sarf etmeyle birlikte kalp kası zorlanır. Kalp strese girer. Bu da kalp kasının beslenemediği noktaları ortaya çıkarır.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Bu durum kalp büyümesi olarak da adlandırılır. Bunun haricinde kalp yetmezliği durumunda kalp, olması gereken ritme oranla daha hızlı kasılarak yeterli kanı pompalamaya da çalışabilir. Bunların sonucunda kan damarlarında daralmalar oluşur ve bu da önemli doku ve organlara yeterli miktarda kanın ulaşmasını engeller.
Vücuttaki tüm organlar kalp ve damarlar tarafından beslenmektedir. Dolayısıyla kalp yetmezliği görülen kişilerde vücuttaki tüm organların fonksiyonlarında aksamalar ortaya çıkmaktadır. Beyin, böbrekler, akciğerler, karaciğer ve tüm sistem bu tablodan zarar görebilmektedir.
Kalbin yeterli kuvvette kasılmadığını ya da yeterli miktarda kanla dolmadığına işaret eden kalp yetmezliği, çoğunlukla kalp damar hastalıkları, kalp krizi, miyokardit (kalp kası iltihabı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet gibi rahatsızlıkların sonucunda gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri