Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Cildin görevleri
En büyük insan organı olan cilt, 2 metre kareye eşdeğer bir alan kaplar ve 10 kg ağırlığında olabilir. İç homeostazı sürdürürken, dış ortama karşı da koruyucu bariyer görevi görür.
Deri (cilt) genel olarak Epidermis, Dermis ve Hipodermis olmak üzere üç kısımdan oluşur. altında Dermis tabakası yer alır. Epidermise destek olmanın yanı sıra deri metabolizmasında da önemli bir rol oynar. koruyucu özellik gösteren tabakadır.
Dermisin yapısal bileşenleri kollajen, elastik fibriller ve zemin maddesidir. Ayrıca içinde dokunma ve ısı hissi sağlayan mekanoreseptörler, kıl kökleri, ter bezleri, yağ bezleri, apokrin bezleri, lenf damarları ve kan damarları vardır.
Öz deri tabakası üst derinin (epidermis) hemen altında bulunur. Derinin koruyucu tabakası olarak görev yapar ve vücudu mekanik etkilerden korur. Derinin en kalın tabakasıdır ve toplam kalınlığının % 80'inden daha fazladır. Yapısı üst deriye göre farklıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Dokunarak anlayabileceğimiz gibi, deri ince bir yapı olup, deri altı dokusu hariç derimizin ortalama kalınlığı yaklaşık 2mm civarındadır ve insandan insana, vücut bölgesine göre değişerek, derimizin en ince olduğu göz kapaklarımızda ancak 0.6 mm' iken, en kalın olduğu başımızın üst kısmında ise 2.4mm'e kadar ulaşır.
Bununla birlikte; normal şartlarda deri poröz yapısı sayesinde suyu emme özelliği göstermektedir. Bu sebeple; özellikle kış aylarında ayağa giyilen ayakkabılar nemli ortama maruz kaldığında ıslanır.
Deri, cilt veya ten, bazı hayvanların vücutlarını kaplayan en üst katman olup, altında barındırdığı kas ve organları koruyan doku tabakalarından oluşan bir örtü sistemi organıdır.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir.
Bu dokular deri altında olduğunda deri kisti olarak adlandırılır. Dışardan bakıldığında yerinde görülebilir ya da dokunulduğunda deri altında hissedilebilirler. Oluşan bu kistler, ter ya da yağ yapan salgı bezlerinin tıkanmasıyla meydana gelebilir. Bu ortam bakteriler için oldukça elverişli bir ortamdır.
Deri, doğal bir malzeme olduğundan nefes alan yapıya sahiptir. Böylece yürüyüş sırasında hava deri malzemenin içinden geçerek ayakların rahat etmesini sağlar.
Derimiz vücudumuzu örten en büyük organımızdır.
Yaklaşık 2 m2 alanı kapsar. Bedenle ilgili çok önemli bazı işlevleri yerine getirir: Her şeyden önce sağlığın aynasıdır, vücut su dengesini ve ısısını düzenler, vücudun kurumasını engeller, ter bezleri vasıtası ile zararlı maddeleri atar, solunum yapar.
Deri, epidermis ve dermis olmak üzere iki tabakadan oluşur. Epidermis, keratinize olan ve adneksiyal yapıları (pilosebase ünit, ekrin ve apokrin bezler, tırnaklar) oluşturan, sürekli kendisini yenileyen çok katlı skuamöz epitelyumdur.
Bunların sonucu yine ölümdür. İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Dişlerden sonra vücudun en sert yapısı olan kemikler, erişkin bir insan vücudunun ağırlığının yaklaşık %15'i kadar olup, toplam ağırlıkları yaklaşık 5-6 kg. civarındadır.
İnsan vücudundaki temel sistemler; hareket, sinir, solunum, dolaşım ve sindirim sistemleri olarak sıralanabilir. Bu sistemler duygu, hareket ve beslenme gereksinimlerini yerine getirirler. İnsan vücudunun olağan büyüme ve gelişmesi sistemlerin ve sistemleri oluşturan her organın görevini yerine getirmesine bağlıdır.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
İlk yanıt vereceğimiz soru: “sarkan deri kendini toparlar mı?”. Sarkmış bir deriyi eğer bu sarkma minimal düzeyde ise bir miktar toparlanmasını sağlamak mümkündür. Ancak yoğun bir sarkma şikayetinin çözümü cerrahi müdahale ile mümkün olabilir.
Cildinin kendini en çok yenilediği vakitler gece uykusuna denk geliyor. Uyku esnasında dinlenen cilt, hücrelerini yeniliyor ve sabahları daha dingin bir cilt görünümüyle uyanabilmeni sağlıyor.
Bu tabakada bulunan keratinosit hücreleri cildi, tırnakları ve saçı oluşturan koruyucu protein olarak bilinen keratini üretir.
Dokunma çevremizdeki nesnelerin, şeklini, büyüklüğünü, dokusunu ve sıcaklığını algılamamızı sağlayan temel duyumuzdur. Bu duyunun organı tabi ki derimizdir. Deri bedenimizdeki en büyük organdır.
Çalışmaya alınan 90 erkek katılımcının 6 yüz bölgesinin epidermis kalınlıkları 79,08±13,88 µm ile 122,75±32,5 µm, dermis kalınlıkları 1106,66±389,82 µm ile 1942,5±464,06 µm ve toplam deri kalınlıkları 1756±503,75 µm ve 2022,5±460,24 µm arasında bulundu.
Gerçek Deri Soyulur mu? Kaliteli işlenmiş gerçek deri, genellikle soyulmaz. Ancak, düşük kaliteli veya kötü bakılan deriler zamanla çatlayabilir ve soyulabilir.
Gerçek deriyi ateşe tuttuğunuzda hemen tutuşmayacak ve alevlenme olmayacaktır. Fakat suni deri başta plastik olmak üzere sentetik materyaller içerir. Yani hemen tutuşur, alev alır ve yandığında plastik gibi kokar. Gerçek deriyi eğip büktüğünüzde kendine özgü bir esnekliği vardır, renk değiştirir ve kırışır.
Vücuttaki ölü deri atılıyor ve yeni deri gün yüzüne çıkıyor. Böyle anlatınca sanki hayal kahramanını betimler gibi oluyor ama gerçekten insan vücudu kendini 30 günde bir yenileyerek adeta mucize yaratıyor. Tabii cildin kendini yenilemesi için senin de bu sürece katkıda bulunman gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri