Böyle bir sıkıntı yaşamamak için gece uyuduğumuz ortamın sıcaklığına dikkat etmeliyiz. Uyku için ideal sıcaklık 22 derecedir ve bu dereceden daha sıcak ve soğuk ortamlar, metabolizmanın faaliyetlerini artırdığı için insanların uyanık kalmasına yol açar.
Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Normal koşullarda bir deney yapılırken sıcaklık değeri 0 celsius olarak hesaplanır. Basınç ise 1 atm olarak değerlendirilir. Bu duruma normal koşullar altındaki ölçüm adı verilir. Oda sıcaklığı ise 25 celsius derecesinin baz alındığı ölçümdür.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yüzden uyku için ideal oda sıcaklığı, 15-18 derece arası. Oda sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesini isteyen uzmanlar, "Gerekirse çocuğu 2 kat giydirin" diyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Gece ısıtması kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gerekiyor.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Sağlıklı bir kişi, 22-25 derece sıcaklıkta bir denize girdiğinde ortalama bir dakika civarında üşümesi geçer. Ancak ısıtma tarafı hasarlı olan kişilerde bu üşüme bir türlü geçmez. Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, müzmin nezle-sinüzit, KOAH ve şeker hastalığı olabilir…
Bunların sonucu yine ölümdür. İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Vücudun iç sıcaklığı ± 37,1°C'dir. Vücut sıcaklığı normal değerleri bölgeye göre değişir. Erişkin bir insanda ortalama vücut sıcaklığı oral 37 °C, rektal 37,5 °C, aksiller 36,5 °C ve timpanik 37° C'dir.
Konunun uzmanlarına göre, oturma odalarındaki ideal ısının iki yöntemi var; Birincisi, uluslararası dokümanlarda ısıtma dönemi için tavsiye edilen sıcaklık aralığı olan 20-22 derece. İkincisi ise, insanlar için bulundukları ortamı konforlu hissettikleri sıcaklık diyebiliriz.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre iç ortamlardaki konforlu sıcaklık standardı, uygun şekilde giyinmiş normal ve sağlıklı yetişkinler için 18°C'dir. Hasta, özürlü, yaşlılar ve çocuklar için 20 °C'dir [1]. ASHRAE'ye göre bu yazın 23-25.5°C, kışın 20-22°C arasında olmalıdır [2].
Yaz ve Kış Aylarında Doğru Sıcaklık Ayarını Yapın
Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Ilık havadır. 20 derece ve üstü olan hava dereceleri genelde çok sıcak olur. 15 derece ve "-" dereceli havalar ise soğuk olur. Eğer 18 derece -18 olsaydı hava çok soğuk olurdu.
⇒Genelde hava sıcaklığı 30 veya 30'un üstünde ise sıcak, ⇒Hava sıcaklığı 10 veya 10'un altındaysa soğuk olarak nitelendirilir. ⇒10 ile 30 arasında ki hava sıcaklık değerlerini de ılık olarak değerlendirebiliriz.
22 derece ılıktır. eksilerdekiler soğuk havaya girer. 30 dereceden sonrası da sıcaktır. 22 derece genelde şehirlerde yazın görülür ya da ilkbaharda 22 derece orta bir sıcaklıktır.
Vücut ısısı gün içerisinde değişkenlik gösterir. Genellikle gündüzleri daha düşük olan vücut ısısı geceleri yapılan ölçümlerde daha yüksek tespit edilebilir.
Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Hipotermi: Vücut sıcaklığının 35,5 ve altına düşmesi halinde doğrudan üşüme hissi meydana gelir.
Vücut sıcaklığının 29,5 derecenin altına düşmesi halinde ise beyin fonksiyonlarını yerine getirememeye başlıyor. Bilincimiz kapanıyor ve ölümle yaşam arasında gidip geliyoruz. Nabız da düşüyor. Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor.
İnsan vücudu, alınan besinler ve teneffüs ettiği oksijen ile enerji üre- ten ve ürettiği enerjinin işe dönüştüremediği kısmını ısı olarak dış ortama ileten termodinamik bir sistem olarak düşünülebilir[1]. İnsanlar, aktivite seviyesine bağlı olarak 100 ile 1000 W aralığında ısı üretirler.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Klimalar sayesinde ekonomik ısıtma sağlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri