Ocaklarda kurumuş, kırılmış, yaşlanmış ve hastalıklı dal olmamalıdır. Fındıkta budama, dikimle başlayan ve ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden en önemli kültürel uygulamalardan biridir.
Budama: Ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yapılır. Bu zamanlarda ocak ve dal seyreltmesinin yanı sıra kurumuş, kırılmış, yaşlanmış, hastalanmış ve zararlıların etkisinde kalmış ve mahsulden düşmüş dallar dibinden kesilir.
Fındık bahçelerinde yapılacak budama işleminin birçok faydası olduğunu hatırlatan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, sağlıklı budamanın düzgün ve kuvvetli taç oluşumunu, bitkilerin uzun süre verim çağında kalmasını, daha kaliteli meyve vermesini ve verim artışını sağladığını söyledi.
Fındık bahçelerinde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirmek amacıyla ahır gübresi de kullanılmalıdır. Ahır gübresi 3-4 yılda bir, Kasım-Mart ayları arasında, ocak dal altlarındaki 50 cm genişliğindeki banta serpilip, 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır.
Fındık ağacı, 8 yıl içinde meyve vermeye başlamaktadır. Yaşam süresi sağlıklı koşullarda 50 yılı bulabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Yılın Mart ayında doruk dal ile iki yan dal, gelişme durumlarına göre, 60-80 cm'den ve dışa bakan göz üzerinden kesilir. Daha az gelişme gösterenlere ise dokunulmaz. Düzenli bakım sonucunda, seçilen dallar üzerinde o yılın sürgünlerinden karşılıklı olarak gelişen ikişer sürgünün dışındakiler çıkarılır.
Fındık verimini %54 oranında arttırdığı belirlenen gidya, içerisinde yüksek oranda kireç bulundurmaktadır. Karadeniz toprağı bol yağış aldığı için çok az miktarda kireç taşır. Gidya, tam da bu durumda fındığın ihtiyaç duyduğu her şeyi bünyesinde barındırmaktadır.
Fındık, iyi drene edilmiş ve besin oranı düşük toprağı tercih eder. Bunu bir avantaja çevirebilir ve bahçenizin düşük besin düzeyine sahip bölgelerine fındık dikebilirsiniz. Aşırı zengin toprak, çiçek ve kuruyemiş yetişmenizi desteklemez, onun yerine bol miktarda yaprak büyümesi sağlar.
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL
Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.
Fındık Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada 1 su verin.
Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır. Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler.
Fındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynak. E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Fındıkta kış budaması bitkinin dinlenmeye girdiği ve yapraklarının % 50'den fazlasını döktüğü zaman başlar ve bitkiye su yürüyünceye kadar devam eder. Bu dönem, yaklaşık olarak Ekim-Mart ayları arasını kapsar.
Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir. Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Fındık üretiminde kullanılan organik çiftlik gübreleri toprağın ihtiyacını karşılayarak, kalite ve verimde artış sağlıyor.
Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000–2000 mm kadar yağış ister.
Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Bu kazık kökler suyun içerisinde çok tuz var demez gelen tuzun tamamını emer. Netice de 26'lık tabir ettiğimiz azot, potasyum, fosfor ile birlikte tuz ihtiva eden gübrenin kazık kökler tarafından alınmasını sağlamış oluruz. Böylece fındık kazık köklerinin gübreli ve bol tuzlu suyu almasını sağlamış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri