İnsan kaçırmanın ücreti bin ile 3 bin dolar arasında değişiyor. Mesela Afganistan'dan kaçmak isteyen birinin yanında o kadar para olmayabiliyor, ama varmak istediği yerde herhangi bir akrabası varsa onun bu parayı ödeyeceğine dair garanti veriyor. Paranın ödenmemesi halinde kaçakçının yapacağı bir şey yok.
b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan, Kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 -6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
İnsan ticareti suçu, “zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla” işlenir (TCK m.80). Göçmen kaçakçılığı, “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla” işlenir (TCK m.79).
İnsan kaçakçıları, kaçakçılık suçunu kaçacak olan kişi veya kişilerin rızaları ile gerçekleştirirler. Kaçak durumuna düşmek isteyen bireyler için en yaygın nedenler arasında istihdam, ekonomik fırsatlar, kişisel/ailevi durumun iyileştirilmesinin yanı sıra zulümden veya çatışma ortamlarından kaçma yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, İlgili devletlerin yasalarına ve egemenlik haklarına aykırı biçimde, bazı insanları belli bir bedel karşılığında bir devletten diğer bir devlete geçirmek şeklinde tanımlanabilen "insan kaçakçılığı"nın yapılması caiz değildir.
İnsan taciri kimdir? İnsan taciri; zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak, esarete tabi kılmak, vücut organlarının verilmesini sağlamak gibi yollarla kişileri istismar amaçlı temin eden, kaçıran, bir yerden bir yere taşınması, devredilmesi, barındırılması veya teslim alınmasını sağlayan kişidir.
Suçun işlenmesi sırasında, bir göçmen yaralanmış ya da ölmüşse, fail hem göçmen kaçakçılığı hem de taksirle yaralama (m.89) veya taksirle öldürme (m.85) suçundan cezalandırılabilecektir.
Değerli kardeşimiz, Dinimize göre ticaret ve muamelatla ilgili konularda devletin düzenlemesi esastır. Bu hukuki düzenlemlere vatandaşların riayet etmesi gerekir; aksi takdirde anarşi ve fitne çıkar. Bu itibarla vergisini vermeden kaçak yollarla mal alıp satılması, ticaret yapılması caiz değildir.
Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl? Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
Göç idaresi 2022 yılında 197 bin 482 kaçak göçmenin ülkeye girişinin engellendiğini açıkladı. 2016 yılından bu yana Türkiye'ye girişi engellenen kaçak göçmen sayısı 2 milyon 661 bin oldu.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Kaçakçılık suçu; sigara, alkol, petrol, tarihi eser gibi birçok malın, gümrük ve vergi mevzuatı hükümlerine aykırı şekilde ülkeye sokulması ve satışının yapılmasıdır. Kaçakçılık suçunun önlenebilmesi için 5607 sayılı özel bir kanun düzenlenmiştir.
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
6136 sayılı Kanun Madde Madde 13/1
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na göre tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içki gibi maddeler sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun maddi unsurlarını oluşturur. Söz konusu kaçakçılık suçu; kaçakçılıkla mücadele kanununda seçimlik hareketli bir suç olarak tanımlanmıştır.
Yani basit kasten öldürme suçuna teşebbüs 9 yıldan 15 yıla kadar, nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüs ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.
Göçmen kaçakçılığı suçu sebebiyle verilen hapis cezasının ertelenmesi, paraya çevrilmesi yada ceza hükmü hakkında açıklanmasının geri bırakılması kararları verilebilmesi mümkün değildir.
Ortak iltica sistemine göre, "süreçlerin adil ve etkili" olması ve "suistimale açık olmaması" gerekiyor. AB ülkelerinin iltica talebinde bulunanları "onurlu bir şekilde" kabul etme sorumluluğu bulunurken, tüm iltica taleplerinin ülkelerce "aynı standartlarla" ele alınması zorunlu tutuluyor.
Türk Ceza Mevzuatında İnsan Ticareti
İnsan ticaretinin bir suç olarak Türk ceza mevzuatında ilk olarak düzen- lenişi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'na 2002 yılında 4771 sayılı Kanun ile eklenen 201/b maddesi ile olmuştur. Bu madde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda revize edilmiş ve 80. maddede yerini bulmuştur.
Kaçakçılık suçu başta gümrük ve vergi mevzuatı olmak üzere kanunların dışına çıkılarak malların hukuka aykırı yol ve şekillerde ülkeye sokulması ya da dışarı çıkarılmasıdır. Bu suç Türk Ceza Kanunu'nda değil, özel olarak düzenlenmiş 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir.
İnsan ticareti mağduru destek programından ikamet izni 6 aylık sürelerle 3 yılı geçmeyecek şekilde uzatılarak faydalanabilmekte, sonra ise bilgilendirme ve rıza esasına dayalı olarak gönüllü ve güvenli geri dönüş programını tercih edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri