3- Mümteni'ül vücud: İmkânsız, Varlığı aklen düşünülmeyen şey,” varlığı hiçbir şekilde mümkün olmayan.”
Her cisimde bir olay olması için, bu cisme dışardan bir kuvvetin tesir etmesi, bu kuvvet kaynağının bu cisimden önce mevcut olması lâzımdır. Bunun için mümkinü'l-vücûd olan mevcut, kendi kendine var olamaz ve varlıkta duramaz. Ona bir kuvvet tesir etmeseydi, hep yoklukta kalırdı.
Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten sıfat.
Her cisimde bir olay olması için, bu cisme dışardan bir kuvvetin te'sir etmesi, bu kuvvet kaynağının bu cisimden önce mevcûd olması lâzımdır. Bunun için mümkin-ül-vücûd olan mevcûd (varlıklar), kendi kendine var olamaz ve varlıkta duramaz.
var olması şart olan..olması gerekli olan..ibni sina'nın allah için söylediği bir sıfat..
İlgili 44 soru bulundu
Anadolu'da kurulmuş bir Türk tarikatı olan Bektâşîlik, Osmanlılar döneminde yaygınlık kazanan diğer pek çok tarikat gibi, fikrî açıdan vahdet-i vücûdun tesiri altında gelişmiştir.
İbn Arabi'nin vahdet-i vücut sistemi, İslam kaynaklarından temelini almakla birlikte, 'varlığın birliği' öğretisini ele alan farklı sistemlerin karışımı üzerine kurulu eklektik bir sistemdir.
vahdet-i mevcud > vahdet-i vücud > vahdet-i şuhud. fiziki/maddesel evrenin, doğanın birliği inancı. tabiatın tanrı oluşuna, tabiattan başka bir varlık, bir tanrı, bir gerçek bulunmayışına inanmaktır.
Bu hareket ve faaliyet vücuttur. Adem ise, yani bir şey ortaya koymamak veya bir şeyi yok etmek ise, ademîdir. Meselâ, bir gemiyi sağlıklı bir şekilde hedefine ulaştırmak, bir fiil ve bir gayret gerektirir ve dikkat ister. Gayret ve dikkat ise vücudîdir.
[1] Ahmed Sirhindî, varlık mertebelerini önce iki kategoride ele alır. Birisi “İmkân Dâiresi” denilen yaratılmış âlem, diğeri “Vücûb Dâiresi” ya da “Vücûb Mertebeleri” denen ve Allah'ın zât ve sıfatlarından oluşan ilâhî âlemdir.
Sözlükte “var olmak, bulunmak; varlık” anlamındaki vücûd felsefe terimi olarak “bir şeyin zihinde ve zihnin dışında gerçek varlığa sahip olması” veya “bir şeyin aklî tahlil yoluyla belirlenen mahiyeti, zatı” diye tanımlanır.
Varlığının vacib (zorunlu) olması.
İbn-i Sina; Allah'ı, "Vacib-ül Vücud" -yani varlığı zorunlu olan- olarak belirtir ve bu fikir ona hastır.
Mümteni, “varlığı imkânsız olan” demektir. Buna örnek olarak, genellikle, “şerikler” verilir. Yani Allah'ın şeriki olması muhaldir ve şeriklerin varlığı mümteni grubuna girer. Varlık sahasına çıkması mümkün olmayan ne kadar şey, hâdise, fiil, sıfat ve hal var ise bunların hepsi “mümteni” sınıfındadır.
Zati sıfatların ilki olan Vücud, Arapçada varlık anlamına gelir. Allah'ın varlık nedeni yine kendisidir. Onun yokluğu hiçbir şekilde düşünülmez. Her şeye gücü yeten yüce Allah'ın varlığının bir başlangıcı yoktur.
Varlığı da yokluğu da zâtının gereği olmayan veya konu ile yüklem arasındaki ilişkisi zorunlu bulunmayan anlamında kelâm ve mantık terimi.
İslam'a göre Âdem, Allah tarafından Cennette günah işlemesi için yaratıldı, böylece insanlar yeryüzünde yaşayabilsinler. İnsanlar Allah'ın bütün sıfatlarını yeryüzünde yaşayabilirler. Ancak insanın Cennet fikrini oluşturabilmesi ve geri dönüşü özleyebilmesi için önce cennette yaratılmış olması gerekir.
Borcun ifa edilmemesi(ademi ifa), borçlunun taahhüt etmiş olduğu edimi hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi demektir ki; bu da başlıca iki şekilde ortaya çıkabilir. Borçlu her şeyden önce edim kendi kusuruyla imkansızlaşış olduğu için ifada bulunamaz.
Adem-i tahayyüz; Cenab-ı Hakk'ın zamandan ve mekândan münezzeh olduğunu, adem-i tecezzi ise bütün eşyanın aynı sonsuz kudretle yaratıldığını, küçüğe az, büyüğe çok kudret sarf edilmediğini, sıfatlarının tecellisinde bir bölünme, parçalanma, azalma yahut çoğalmanın söz konusu olmadığını ifade eder.
Mevlânâ'daki vahdet anlayışı ise daha çok vahdet-i şuhud, yani görmede birliktir. Vahdet-i şuhud, kulun "cem' ve vecd" durumunda, "masiva"nın yok olması ile her yerde sadece Bir'i görmesidir. Bu durumda kul, her yerde Allah'ın tecellisini görür, müşahede eder.
A'yân-ı sâbite mümkün varlıkların ilahi ilimdeki ezeli hakikatlerdir. Mümkün varlıkların zuhuru, a'yân-ı sâbitedeki istidatlarına göre gerçekleşmektedir. A'yân-ı sâbiteye mahiyetler, hüviyetler ve madûmât adı da verilmektedir. A'yân-ı sâbite aynı zamanda kader sırrı olarak kabul edil- mektedir.
Bu yaklaşım Tanrı'nın varlığını ispatlama sorununu ortadan kaldırarak dikkatimizi Tanrı alem ilişkisine vermeye yol açıyordu. Bu itibarla vahdet-i vücudun kurucu ilkesi Tanrı'ya Mutlak Varlık demektir.
Varlığın birliği ve varlıkta birlik anlamında bir tasavvuf terimi; bu bağlamda Tanrı, âlem ve insan ilişkilerini açıklayan düşünce sistemi.
Birlik ve varlık anlamındaki iki kelimeden meydana gelen terkip varlığın birliği veya gerçekte birlik anlamına gelen metafizik bir tabirdir. Tabirin ilk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle birlikte bir tevhit yorumu olarak kökü Gazzali (ö. 1111) öncesi tasavvufuna gider.
İbnü'l Arabî'nin Veciz Eseri: Vahdet-i Vücut ve Esasları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri