Üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünden mezun olanlar insan kaynakları elemanı olur. Ancak İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sosyoloji, Psikoloji gibi bölümleri bitiren kişiler de bu alanda çalışabilir.
Nasıl İnsan Kaynakları Elemanı Olunur? İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir. Büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde çalışan İnsan Kaynakları Uzmanları ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
Özellikle üretim sektöründe görev yapan insan kaynakları çalışanları, çok sayıdaki personelin iş kanunu doğrultusunda işe devam takibini, ücret pusulalarını, disiplin süreçlerini, işe giriş çıkış işlemleri gibi önemli hususları takip ederek firmanın verimliliğini ve kâr oranını artırmasını sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
İnsan kaynakları Yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesinde yer alan bir bölümdür.
İnsan kaynakları alanında yer alan meslekler genel olarak şöyledir: İnsan kaynakları yöneticisi, insan kaynakları uzmanı, İK işe alım uzmanı ve insan kaynakları elemanı. Bu meslekler şimdilik birçok kurumda mevcut olan meslek unvanlarıdır.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KİMLER KATILABİLİR? İnsan Kaynakları Kursu sertifika programı için ön koşul mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri yerine getirebilecek düzeyde ve en az lise mezunu olmaktır.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
Yönetim Kurulu Başkanı'nın paylaştığı bilgilere göre Türk Hava Yolları'da en düşük personel maaşı, 26 bin 700 TL seviyesinde. En yüksek ödenen maaşın ise 410 bin TL olduğuna dikkat çeken Bolat, 1 ay boyunca hafta sonu tatili yapmadan çalışan 26.694 çalışanın aylık ortalama 93 bin 972 TL ücret aldığını ifade etti.
Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, işletmelerin insan kaynakları işlemlerini planlama, geliştirme ve uygulama konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları, insan kaynakları departmanlarında veya diğer işletmelerin insan kaynakları işlemlerinde çalışabilirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Hazırladığınız projelerin personel sirkülasyonu, memnuniyeti ya da verimlilik üzerinde etkilerini tespit etmek de oldukça zor ve zaman alan bir süreçtir. Ayrıca yapacağınız çalışmanın getirilerini yönetime anlatmak ve ikna etmek de oldukça zor bir aşamadır. İnsan kaynakları departmanının sorumlulukları çok fazladır.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İyi bir insan kaynakları uzmanı olmak için üniversitede İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü okunmalıdır. Fakat Sosyoloji Bölümü, Psikoloji Bölümü ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu olan kişiler de bu mesleği icra edebilir.
EVET: Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
Lisans veya yüksek lisans eğitimlerini fark etmeksizin tamamlamak ve CEO pozisyonunda çalışmak istediğin sektöre uygun bir bölümden mezun olmak kişiyi rakiplerinin önüne geçirecektir. Akademik anlamda geçerliliği yüksek bir üniversiteden mezun olmak bu anlamda önemli olacaktır.
MEB Onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi Sertifikası, kişilerin insan kaynakları alanında iş yapabilir olduğunun göstergelerinden biridir.
Üniversite onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanı eğitim başarı sertifikasını alabilmek için, kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes katılabilir. M.E.B onaylı İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanı Sertifikası alabilmek için katılımcının en az lise mezunu olması yeterlidir.
Dersler çoğunlukla sözel ağırlıklı.
Her ne kadar ''İnsan kaynakları nedir?'' sorusuna birçok kişi şirketlerde işe alım yapan birimdir gözüyle baksa da, aslında insan kaynakları yönetimi bu görevinin yanında şirket içinde insan kaynağının yönetilmesi, organize edilmesi, iş süreçlerinin yönetilmesi gibi görevleri de üstlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri