Onun temel görevi Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer- lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmaktır.
O insanın yaratılış gayesini şöyle bildirmektedir: “Ben, insanları ve cinleri, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.). Bu ayet şu şekilde tefsir edilmektedir: “Bu âyet-i uzmânın sırrıyla, insanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir.
Sual: Ateistlerin sorusu: Zariyat sûresinin, 56. âyetinde, (Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etmeleri için yarattım) denirken, A'raf sûresinin 179. âyetinde, (Biz, cin ve insanların çoğunu Cehennem için yarattık) deniyor.
İlgili âyetlerin çokluğundan da anlaşıldığı üzere Kur'an'da insan çeşitli yönleriyle ele alınmış; onun nasıl yaratıldığı, mahiyeti ve yaratılış amacı anlatılmıştır (meselâ bk. Nisâ 4/1; Hac 22/5; Mü'minûn 23/12-15; Kıyâmet 75/37; ayrıca bk.
Alak, 96: 1,2, (Mekki,1) “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak”dan yarattı.” Sa'd,38: 71, (Mekki,39)“Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: “Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım.”
İlgili 25 soru bulundu
Yaratılışın amacı Allah'ın kendisini mahlûkatı ile tanıtmasıdır. Varlık Allah'ın tanınmasını sağlarken, mahlûkat içinde akıllı ve şuurlu olarak yaratılan insanın da görevi Allah'ı tanımaktır. Allah'ı iman ile tanıyarak yaratılış amacına hizmet eden insan ebedi saadeti kazanır.
İncil'e göre insan, ruhen ve bedenen bir fani olarak yaratılmıştır.
Meal (Kur'an Yolu)
İnsan neden yaratıldığına bir baksın. O, atılan bir sudan yaratıldı. O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar. Şüphesiz Allah onu (öldükten sonra) tekrar yaratmaya elbette kādirdir.
Kâinatın doğumu, zamanımızdan tahmini 14 milyar yıl önce büyük bir patlama sonucunda gerçekleşmiştir. Enerji, kuvvet, zaman ve madde yoktu ve sonra yokluktan varlık meydana gelmiştir. 1 Kâinatın bir başlangıcının olup olmadığı ya da ezeli değil fani olduğu hususunda asırlardır tartışmalar bulunmaktadır.
Evrenin yaratılmışlığı öncülüne dayanarak Allah'ın varlığını ispat etmek için başvurulan delillerden biri. Varlığın mutlak birden çıkıp bir sıra düzeni içinde evreni oluşturması anlamında felsefe terimi. Kelâm ve felsefede “varlık” kavramının karşıtı olarak kullanılan terim.
Bulmacada sorulan insanın yaratılış özelliği sorusu için cevap olarak natura yazılmalıdır.
İnsan da sonsuz cömertliğini, nihayetsiz servet ve hazineleriyle gösteren Rabbine karşı şirk yapmayacak; ihtiyaçlarını kavlî ve fiilî duasıyla yalnız Ondan isteyecektir. İşte Cenab-ı Hak, yukarıda birkaçını zikrettiğimiz bu yüce gayeler için bu âlemi yaratmış ve insanı bu âleme göndermiştir.
İnsanoğlunun varlığını Hz. Adem'e dayandıran görüş: Bu görüşe göre Allah yeryüzü, gökler ve içindeki bütün canlıları yarattıktan sonra insanı yaratmıştır: Tanrı topraktan şekil verip burnuna hayat nefesi üflemek suretiyle ilk insanı ve Adamı yaratır. Adam uykudayken kaburga kemiklerinden birini kırıp kadını yaratır.
Kulun Amacı ve Allah'ın Gayesi
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de insanların ve cinlerin yaratılma gayesinin “Allah'a ibadet etmek” olduğu zikredilmektedir.
Ayetin ifadesi ile "insanların ve cinlerin yaratılış gayesi ubudiyet ve kulluktur."(Zariyat, 51/56) Dünya hayatının süs ve cazibesine kapılıp, ahireti ve kulluğu unutmak değildir. Allah insanı ahiret hayatı ve kulluk için yarattığı için, insanı da bu gayeye münasip cihaz ve duygular ile donatmıştır.
İnsanın en önemli görevi; Yaratıcısını tanımak ve Ona iman etmek ve imanın gereği olan kulluk görevlerini yerine getirmektir. Peki, nedir bunlar? Namaz kılmak ve büyük günahlardan kaçınmaktır.
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
Dünya, Güneş sonradan yaratıldığına göre, âyette zikredilen “gün” dünya günü değil; “devir” kast edilmiş olmalıdır. Allah Hakim-i Mutlak, Sani-i Mutlaktır. Hikmet ve sanatını göstermek için kâinatı “6 gün”de, yani, “6 devirde” yaratmıştır.
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kur'ân'a Göre İnsanın Yaratılışı ve Mahiyeti
Toprak ile suyun karışımından ise çamur-balçık oluşmaktadır. İşte üstün vasıflarla Allah'ın donattığı, biçim verdiği insanın aslı budur. Bu, bir âyette; “Gerçek şu ki biz insanı çamurdan alınmış bir özden yarattık.” ( Mü'minûn 23/12.) şeklinde ifade edil- mektedir.
Müslümanlar, Âdem'in yaratılmış ilk insan ve ilk peygamber olduğuna inanırlar. Kur'an'da, Âdem'in çamurdan yaratıldığına, Allah'ın ona diğer varlıklara öğretmediği isim koymayı, manalarını bulmayı öğrettiğine inanılır. Sonra bedenine ruhu üflediğini söylenir.
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde hareket ediyordu.
[6] Bu ayetle ise yine bir sırayla evrenin yaratımından insanın yaratımına geçildiği görülür.[7] Tanrı evreni altı günde yaratmış ve yedinci günde yarattıklarından hoşnut olup dinlenmiştir. Dolayısıyla Tevrat'taki bu ayet, yorulan bir Tanrı tasavvuruna da sahip olunduğunu gösterir.
İncil, Hristiyanların resmen kabul ettiği Hristiyan dinine ait olan bir kutsal kitaptır. Günümüze kadar İncil, ilahi dinler içinde en çok mensubu olan Hristiyan alemine ait olan bir kutsal kitaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri